Η παρακμή του δυτικού πολιτισμού περιγράφεται μέσα από ένα πρίσμα οντολογικό, με σαφείς θεολογικές και πολιτικές προεκτάσεις (άλλωστε και οι τρεις έννοιες συγκλίνουν τελικά), στο νέο βιβλίο του π. Νικόλαου Λουδοβίκου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις αξίες της νεωτερικότητας, τα επιτεύγματα της μετανεωτερικότητας και την επιστημονικο-τεχνο-ψηφιακή επανάσταση, η οποία φαίνεται να προσδιορίζει σήμερα το μέλλον του ανθρώπου, ο συγγραφέας μιλάει για την Ιστορία και τον τρόπο που αυτή καταγράφεται και προσδιορίζεται μέσα στις σύγχρονες συνθήκες.


«Ποιες εγγενείς αδυναμίες και αντιφάσεις ταλανίζουν τη μετα-Διαφωτιστική νεωτερικότητα; Ούτε η φιλοσοφία του υποκειμένου, ούτε η ψυχολογία του ασυνειδήτου, ούτε η μαρξιστική ή φιλελεύθερη οικονομία, ούτε η κοινωνιολογία των θεσμών, ούτε και μια θεολογία που έχει χάσει το χάρισμα της προφητείας, μπόρεσαν να προβλέψουν αυτό που παρά ταύτα εγκαθιδρύεται, θριαμβευτικά σχεδόν και αδιερώτητα, ως μετα-ανθρώπινη εποχή στον ελληνο-δυτικό κόσμο. Δεν μπόρεσαν, δηλαδή, να προβλέψουν πως δεν υπάρχουν όροι και όρια στην ανθρώπινη, αποσυνδεμένη από τη φύση και τον Θεό αυτο-επέκταση. Πως το άνοιγμα στις τρομερές δυνατότητες μπορεί να είναι κλείσιμο. Πως ο σκληρότερος ολοκληρωτισμός είναι βελούδινος...»


Ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος είναι καθηγητής της Δογματικής και της Χριστιανικής Φιλοσοφίας στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος και διευθυντής Ιερατικών και Θεολογικών Σπουδών. Είναι, επίσης, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Balamand, στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Cambridge, καθώς και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Winchester. Διευθύνει το αγγλόφωνο διεθνές ακαδημαϊκό περιοδικό «Analogia: Τhe Pemptousia Journal for Theological Studies». Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες.