Yuval Noah Harari: Homo Deus, Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος
«Αγαπητοί αναγνώστες, το όνομά μου είναι Γιούβαλ Νώε Χαράρι και θα ήθελα να σας μιλήσω για το καινούργιο μου βιβλίο, το "Homo Deus: Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος".
Στο προηγούμενο βιβλίο μου, το "Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου", εξηγούσα πώς η μοναδική μας ικανότητα να πιστεύουμε σε συλλογικούς μύθους –τον Θεό, τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το χρήμα– μας επέτρεψε να κατακτήσουμε τον πλανήτη. Στο "Homo Deus" εξετάζω τι μπορεί να συμβεί όταν οι παλιοί μας μύθοι συνδυαστούν με επαναστατικές νέες τεχνολογίες. Πώς μπορεί το Ισλάμ να διαχειριστεί τη γενετική μηχανική; Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει ο σοσιαλισμός την εμφάνιση της μη εργαζόμενης τάξης; Πώς μπορεί να συμβιβαστεί ο φιλελευθερισμός με την εμφάνιση ενός Μεγάλου Αδερφού που θα αντλεί τη δύναμή του από τα Μεγάλα Δεδομένα; Θα φτάσει άραγε η Σίλικον Βάλεϊ να παράγει και νέες θρησκείες, εκτός από νέες τεχνολογίες;
Η τεχνητή νοημοσύνη ξεπερνάει με ταχύ ρυθμό τις δικές μας νοητικές ικανότητες. Τι θα απογίνει η δημοκρατία όταν η Google και το Facebook θα γνωρίζουν τα γούστα και τις πολιτικές μας προτιμήσεις καλύτερα από μας τους ίδιους; Τι θα απογίνει το κράτος πρόνοιας όταν οι υπολογιστές θα πετάξουν τους ανθρώπους έξω από την αγορά εργασίας, δημιουργώντας μια νέα τεράστια "άχρηστη τάξη";
Στο μεταξύ, η βιοτεχνολογία μπορεί να επεκτείνει σημαντικά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής και να αναβαθμίσει το σώμα αλλά και το μυαλό μας. Οι βελτιώσεις αυτές θα είναι άραγε στη διάθεση όλων ή μήπως θα δούμε τη δημιουργία πρωτοφανών βιολογικών χασμάτων ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς; Το χάσμα ανάμεσα στους τεχνολογικά βελτιωμένους υπερανθρώπους και στους απλούς ανθρώπους με σάρκα και οστά θα είναι πιθανώς μεγαλύτερο από εκείνο ανάμεσα στους χόμο σάπιενς και τους Νεάντερταλ.
Η τεχνολογία δεν είναι ποτέ ντετερμινιστική. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα ίδια εργαλεία για ριζικά διαφορετικούς σκοπούς».
Γιούβαλ Νώε Χαράρι