Χρήστος Κεφαλής: Υπόθεση Κατίν

NEWSROOM,22.11.2017

Η «Υπόθεση Κατίν» θυμίζει μια εφιαλτική έκδοση του παιχνιδιού «Νύχτα στο Παλέρμο». Μερικοί φίλοι μαζεύονται γύρω από ένα τραπέζι, κλείνουν τα μάτια τους, εμφανίζονται δύο δολοφόνοι, ο Χίτλερ και ο Στάλιν, ένας από τους δύο σκοτώνει τους μισούς και οι υπόλοιποι μισοί ανοίγουν τα μάτια και ψάχνουν να βρουν ποιος το έκανε. Μόνο που εδώ οι σκοτωμένοι είναι περίπου 22.000 Πολωνοί αξιωματικοί, αιχμαλωτισμένοι από τον σοβιετικό στρατό μετά την είσοδό του στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1939, και εκείνοι που προσπαθούν να ανακαλύψουν τον ένοχο είμαστε εμείς.
Σήμερα είναι πλέον καθολικά αποδεκτό ότι οι Πολωνοί αξιωματικοί δολοφονήθηκαν τον Απρίλιο-Μάιο του 1940 στο Κατίν και σε μερικές ακόμα ρωσικές και ουκρανικές περιοχές από τις σταλινικές μυστικές υπηρεσίες. Το αμφισβητούν μόνο μερικοί ανυπόληπτοι υπερεθνικιστές και νεοφασίστες Ρώσοι ιστορικοί και δημοσιολόγοι και μια σειρά δημοσιολόγοι και στελέχη του ΚΚΕ που στην πλούσια αρθρογραφία τους για το θέμα στον «Ριζοσπάστη» επαναλαμβάνουν με θορυβώδη τρόπο τους ισχυρισμούς τους.
Στο παρόν βιβλίο ο Χρήστος Κεφαλής παρουσιάζει αναλυτικά τα στοιχεία που μας υποχρεώνουν να δεχτούμε ότι το Κατίν είναι όντως ένα σταλινικό έγκλημα. Ανασκευάζει τα απίστευτα ψεύδη και τις παραχαράξεις στους ισχυρισμούς της σταλινικής πλευράς. Δείχνει την αντιδραστική και αντισοσιαλιστική φύση του σταλινισμού, με την οποία συνδέονται τα εγκλήματα και τα ψεύδη του, και εξάγει τα διδάγματα της τραγωδίας του Κατίν για το μέλλον του σοσιαλιστικού κινήματος.

Υπόθεση Κατίν

Υπόθεση Κατίν

Εκδόσεις: Επίκεντρο
Σελίδες: 224