Βίκυ Καραΐσκου: Χρήσεις και καταχρήσεις του πολιτισμού. Ελλάδα 1974-2010
Οι «χρήσεις και καταχρήσεις» του πολιτισμού εστιάζουν στην εποχή που άρχισε μετά την πτώση της δικτατορίας (1974) και συνέπεσε με τον εκδημοκρατισμό της ζωής και της τέχνης στη χώρα. Ως καταληκτικό τους σημείο έχουν το 2010. Στοχεύουν στην επισήμανση των παθολογιών της ελληνικής κοινωνίας και ειδικά στους τρόπους με τους οποίους αυτές επέδρασαν στην πρόσληψη του πολιτισμού και στην εμπλοκή των πολιτών με αυτόν.
Στο βιβλίο διερευνώνται οι αντιλήψεις που επικρατούν γενικότερα για τον πολιτισμό στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων και τη διαχείριση της καλλιτεχνικής παραγωγής, τόσο από την πλευρά του κράτους όσο και των ιδιωτών.
Στις τέσσερις δεκαετίες, από το 1974 έως σήμερα, συμπυκνώθηκαν ραγδαίες πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και, αναπόφευκτα, πολιτισμικές εξελίξεις, τις οποίες η ελληνική κοινωνία δεν κατόρθωσε να απορροφήσει ομαλά, όπως αποδεικνύει η σημερινή κρίση.
Έναυσμα της έρευνας της συγγραφέως υπήρξαν οι τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, όπου η πυκνή διαδοχή εικόνας και λόγου του πολιτισμικού παρελθόντος αναμετρήθηκε με το κενό των τελευταίων δεκαετιών.
Η Βίκυ Καραΐσκου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό πολιτισμό» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επί σειρά ετών έχει διδάξει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο καθώς και στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Πατρών.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στις σχέσεις μεταξύ καλλιτεχνικής δημιουργίας και κοινωνικού περιβάλλοντος και σε θέματα οπτικού πολιτισμού.