Ο Αστυνομικός μου: Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για την αγάπη και τη διαφορετικότητα

Το πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα της Bethan Roberts θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Έναστρον

The LiFO team, 28.3.2023 | 14:17

Το βρετανικό μπεστ σέλερ ο Αστυνομικός μου (My Policeman), της βραβευμένης (Jerwood Fiction Uncovered Prize) συγγραφέως Bethan Roberts, θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες στα ελληνικά από τις εκδόσεις Έναστρον, σε μετάφραση της Τέσυς Μπάιλα. Ένα βιβλίο που έχει ήδη μεταφραστεί σε πολλές χώρες παγκοσμίως, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο κυκλοφόρησε και σε ταινία από την Amazon Prime Videos, με πρωταγωνιστές τους Harry Styles, Emma Corrin, David Dawson, Rupert Everett κ.ά..

 

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για την αγάπη, τη διαφορετικότητα και την έλλειψη ανοχής της κοινωνίας απέναντί της. Μια αφήγηση με κοινωνικές προεκτάσεις που μας εντάσσει στο πλαίσιο της εποχής και συγχρόνως υπερβαίνει τον χώρο και τον χρόνο του μυθιστορήματος, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα των ομοφοβικών (και όχι μόνο) προκαταλήψεων και διακρίσεων. 

 

Το μυθιστόρημα της Bethan Roberts είναι καθηλωτικό και διαβάζεται απνευστί. Πλάι στη λογοτεχνική του χάρη, προβάλλουν ερωτήματα και προβληματισμοί που αφορούν  στη δική μας θέση και στάση απέναντι στο «διαφορετικό».

 

Βρισκόμαστε στο Μπράιτον της Αγγλίας, στα τέλη της δεκαετιάς τού ’50, αρχές τού ’60. Τα βασικά πρόσωπα του μυθιστορήματος είναι τρία, όμως οι αφηγητές είναι δύο, η Μάριον και ο Πάτρικ. Μέσα από τα μάτια τους γνωρίζουμε τον κεντρικό ήρωα του μυθιστορήματος, τον Τομ, τον αστυνομικό τους, τον οποίο και οι δύο ποθούν παράφορα. Και τα τρία πρόσωπα του έργου προσπαθούν να ισορροπήσουν ανέμεσα στις επιθυμίες τους και σε όσα η κοινωνία της εποχής τούς επιβάλλει. Μια τέτοια ισορροπία, όμως, με αυτά τα δεδομένα είναι αδύνατη και οι συνέπειες για όλους οδυνηρές.

 

Η αφήγηση κινείται σε δύο επίπεδα, ένα παρελθοντικό και ένα παροντικό, που μεταξύ τους απέχουν περίπου 40 έτη. Παρακολουθούμε, έτσι, τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των ηρώων τόσο τη στιγμή που συμβαίνουν τα γεγονότα όσο και όταν πια όλα ανήκουν στο παρελθόν και ο αναστοχασμός καθίσταται εφικτός αλλά και αναγκαίο καταφύγιο. Τα συναισθήματα και οι διαθέσεις αλλάζουν διαρκώς, υπενθυμίζοντάς μας ότι όπως στη μυθοπλασία έτσι και στην πραγματική ζωή –ίσως, μάλιστα, ιδαίτερα στη δεύτερη–, τα συναισθήματα, οι διαθέσεις και οι επιθυμίες δεν ακολουθούν ευθύγραμμη πορεία διαδοχής, αντιθέτως διαπλέκονται και αλληλεπικαλύπτονται αέναα: αγάπη, μίσος, φθόνος, κατανόηση, φόβος, λαχτάρα, εκδίκηση, μεταμέλεια, λύτρωση.

 

Το μυθιστόρημα της Bethan Roberts είναι καθηλωτικό και διαβάζεται απνευστί. Πλάι στη λογοτεχνική του χάρη, προβάλλουν ερωτήματα και προβληματισμοί που αφορούν  στη δική μας θέση και στάση απέναντι στο «διαφορετικό». Πόσο, αλήθεια, απέχουμε σήμερα απ’ όσα διαδραματίζονται στο Μπράιτον της εποχής εκείνης; Πόσο συμπεριληπτικές μπορούν να λογίζονται οι δικές μας κοινωνίες; Πόσο έτοιμοι είμαστε να αλληλεπιδράσουμε με ό,τι δεν μας φαίνεται οικείο;

 

Απόσπασμα από το βιβλίο

Σκέφτηκα να ξεκινήσω με αυτές τις λέξεις: Δεν θέλω πλέον να σε σκοτώσω – γιατί πραγματικά δεν το επιθυμώ– αλλά μετά αποφάσισα ότι θα το έβρισκες υπερβολικά μελοδραματικό. Πάντα μισούσες το μελόδραμακαι δεν χρειάζεται να σε αναστατώσω τώρα, όχι στηνκατάσταση που βρίσκεσαι, όχι τώρα που μπορείνα φτάνει το τέλος της ζωής σου.


Αυτό που σκέφτομαι να κάνω είναι το εξής: να τα καταγράψω όλα, ώστε να μπορέσω να τα αξιολογήσω σωστά. Είναι ένα είδος εξομολόγησης και αξίζει να μπουν οι λεπτομέρειες όπως πρέπει. Όταν τελειώσω,  σκοπεύω να σου διαβάσω αυτόν τον απολογισμό…

 

 Bethan Roberts, O Αστυνομικός μου (My Policeman), Έναστρον Εκδόσεις. Μετάφραση: Τέσυ Μπάιλα

Οδηγός Βιβλίου