Οι εκδόσεις Πατάκη και ο Ianos παρουσιάζουν το βιβλίο "Μιλώντας στην Αθηνά για το χάος και την πολυπλοκότητα" του Τεύκρου Μιχαηλίδη και του Τάσου Μπούντη. Θα μιλήσουν οι: Δρ. Αστέρω Προβατά (ερευνήτρια στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος), Τεύκρος Μιχαηλίδης. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι: Μαρία Δαμασιώτη (ηθοποιός), Ανδρέας Μιχαηλίδης (συγγραφέας – αφηγητής).

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια ξαφνική, απροσδόκητη βροχή µαταιώνει τα εκδροµικά σχέδια της Αθηνάς, κλονίζοντας την εµπιστοσύνη της προς τα µετεωρολογικά δελτία. Ο κύριος Αρχιµήδης, γείτονάς της, καθηγητής µαθηµατικών στο πανεπιστήµιο, αναλαµβάνει να της εξηγήσει τις δυσκολίες στην πρόγνωση του καιρού εντάσσοντας το κλίµα σε µια γενικότερη κατηγορία φαινοµένων που χαρακτηρίζονται ως χαοτικά.

 

Εγκαινιάζεται έτσι µια σειρά συναντήσεων στη διάρκεια των οποίων η νεαρή µαθήτρια µυείται στα µυστικά της πολυπλοκότητας, ενός σχετικά νέου γνωστικού αντικειµένου που συνδυάζει τα µαθηµατικά µε τις φυσικές και κοινωνικές επιστήµες σε µια προσπάθεια να ερµηνεύσει φαινόµενα που η παραδοσιακή σοφία δυσκολεύεται να διερευνήσει.

 

Κουβεντιάζοντας µε τον ηλικιωµένο καθηγητή, η Αθηνά και οι φίλες της θα έρθουν σε επαφή µε έννοιες όπως η αυτοοµοιότητα, τα φράκταλ, οι κλασµατικές διαστάσεις, οι παράξενοι ελκυστές και θα καταλάβουν πώς όλα αυτά εµπλέκονται στη λειτουργία του σώµατός µας, στην ανάπτυξη των φυτών, στον σχηµατισµό των ακτογραµµών, στη µορφή των νεφών.

 

Θα διαπιστώσουν πώς εξωτικά ονόµατα όπως το σύνολο Mandelbrot, η χιονονιφάδα von Koch, η καµπύλη του Hilbert και η σκόνη του Cantor δεν αντιπροσωπεύουν µόνο σχήµατα απαράµιλλης αισθητικής, αλλά σχετίζονται µε τη συµπίεση, τη διάδοση και τη βελτίωση των εικόνων, µε τη δηµιουργία κινηµατογραφικών εφέ, µέχρι και µε την πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

 

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

O Τεύκρος Μιχαηλίδης κατάγεται από την Κύπρο. Είναι διδάκτωρ των µαθηµατικών του Πανεπιστηµίου Pierre et Marie Curie και από το 1981 διδάσκει µαθηµατικά στη µέση εκπαίδευση. Έχει γράψει και µεταφράσει πολλά βιβλία, µυθοπλαστικά και εκλαϊκευτικά, σχετικά µε τα µαθηµατικά.

 

Το 2012 παρουσίασε στην ΕΡΤ την εκποµπή «Ο γύρος του κόσµου µε 80 βιβλία» µε στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνω¬σίας σε παιδιά και εφήβους. Το 2006 η γαλλική κυ¬βέρνηση του απένειµε τον τίτλο του Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques για τις υπηρεσίες του στον πολιτισµό και στην εκπαίδευση. Είναι ιδρυτικό µέλος της οµάδας Θαλής+Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνοµικής Λογοτεχνίας. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο του Μιλώντας στην Άννα για τα µαθηµατικά.

 

O καθηγητής Τάσος Μπούντης εργάζεται στον τοµέα του χάους και των φράκταλ από την εποχή που εκπονούσε το διδακτορικό του στη θεωρητική φυσική στο Πανεπιστήµιο Ρότσεστερ των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970. Έχει διδάξει τη θεωρία των δυναµικών συστηµάτων, του χάους και των φράκταλ στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, στο Πανεπιστήµιο Clarkson, στο Πανεπιστήµιο του Άµστερνταµ και στο Πανεπιστήµιο Πατρών για 35 χρόνια.

 

Είναι συγγραφέας 200 άρθρων και 6 βιβλίων, και έχει συνδιοργανώσει 5 διεθνή συνέδρια και 30 θερινά σχολεία «Μη γραµµικής δυναµικής, χάους και πολυπλοκότητας» στην Ελλάδα για φοιτητές και νέους ερευνητές. Το 2014 εξελέγη αντεπιστέλλον µέλος της Ακαδηµίας Αθηνών στην έδρα «Πολύπλοκα Συστήµατα» και το 2015 εξελέγη µέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδηµίας Επιστηµών και Τεχνών.