Ζωγραφική πέρα από τη Ζωγραφική: Σφυρηλατώντας αδιαπέραστα παραδείγματα

Η ατομική έκθεση του Όμαρ Ζαφάρ την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, 7-10 μ.μ.

The LiFO team, 7.5.2024 | 11:00

 

O Όμαρ Ζαφάρ διερευνά μέσα από την καλλιτεχνική του ταυτότητα, τον ζωηρό κόσμο της αλληλεπίδρασης, του πειραματισμού και των καινοτομιών στη σύγχρονη ζωγραφική, «αποκαλύπτοντας» μια εκλεκτική ζωγραφική που ξεπερνά τα όρια της. Αποκαλύπτει μεθοδικά τις περαιτέρω δυνατότητες του είδους, μακριά από τυχόν περιορισμούς που θέτει η σύγχρονη πρακτική της οικειοποίησης.

 

Ο καλλιτέχνης προσκαλεί τον θεατή να ενωθεί με τα έργα για να γιορτάσει τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης, να εμπνεύσει, να προκαλέσει και να σφυρηλατήσει συνδέσμους που αντηχούν μεταξύ των πολιτισμών και των γενεών. Το κοινό μπορεί πραγματικά να αγγίξει και να αλληλεπιδράσει με τα έργα. Μια νέα μορφή θέασης δημιουργείται μέσα από το έργο του, αυτή του κατεξοχήν ενεργητικού και επιτελεστικού θεατή.

 

 

Mε την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Clark το 1996, ο Όμαρ Ζαφάρ ξεκίνησε ένα ταξίδι, μεταμόρφωσης διδάσκοντας τέχνη σε σχολεία της Νέας Υόρκης και εκθέτοντας σε εναλλακτικούς χώρους. Το 1999 έλαβε το «Independent Project Grant» του οργανισμού Artist Space. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 2000 και έλαβε μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις. Στο έργο του εξετάζονται οι περαιτέρω δυνατότητες της ζωγραφικής. Η ιστορία της είναι ένας θησαυρός γεμάτος επίκαιρες έννοιες, τις οποίες τις οποίες ο καλλιτέχνης αξιοποιεί για να τις εξελίξει, όπως ακριβώς θα έκανε ένας επιστήμονας κατά τη συνεχή αναζήτηση για νέες ανακαλύψεις.

 

Η επιστροφή του Ζαφάρ στην καλλιτεχνική σκηνή μετά από ένα διάλειμμα είκοσι ετών φέρνει μια ανανεωμένη αίσθηση σθένους και εξερεύνησης στην πρακτική του. Το μεσοδιάστημα αυτό έδωσε προοπτική στο έργο του, εμπλουτίζοντάς το με νέες εμπειρίες από το πολυποίκιλο υπόβαθρό του ως καλλιτέχνης από την Ελλάδα και το Μπαγκλαντές, με σπουδές στην Ινδία και τις ΗΠΑ. Τέλος, και η πολύχρονη πορεία του στον επιχειρηματικό κόσμο, έπαιξε ρόλο στο εκλεκτικό στυλ ζωγραφικής του Ζαφάρ το οποίο αντανακλά μια σύνθεση πολιτιστικών επιρροών σε μια έντονη πορεία καλλιτεχνικής έρευνας

 

Στην ατομική του έκθεση στην Gallery Alibi, στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας, θα απολαύσουμε τη διαχρονική γοητεία της εξερεύνησης της ζωγραφικής και τις δυνατότητες διάδρασης που προκύπτουν στο πλαίσιό της.

 

Σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης Μαργαρίτα Καταγά.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός