Ξεκινά η σειρά επιτελέσεων Hidress του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης

Το Hidress αποπειράται να εκκινήσει έναν διάλογο γύρω από δικαιώματα και τάσεις όπως η ελεύθερη βούληση, η ελεύθερη έκφραση και ο καταναλωτισμός

LIFOTEAM 11.5.2017 | 14:59

 

To ανεξάρτητο πολιτιστικό ίδρυμα Studio 4, παρουσιάζει την σειρά επιτελέσεων Hidress της Marina Genadieva (1989, Aθήνα) σε επιμέλεια Ανδρέα Φακή, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Επιβίωση και αποτελεί τη δεύτερη σε σειρά δράση του. Η σειρά επιτελέσεων Hidress πραγματοποιείται στην πλατεία της Βουλής των Ελλήνων και στο Πάρκο Ελευθερίας και αποπειράται να εκκινήσει έναν διάλογο, γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με δυνάμεις, δικαιώματα και τάσεις όπως η ελεύθερη βούληση, η ελεύθερη έκφραση και ο καταναλωτισμός.

 

Η εικαστικός σημειώνει: "Χρησιμοποιώ μια ολόσωμη, κλειστή κουκούλα την οποία έχω ονομάσει “laminated taffeta”. Προσομοιάζει φόρεμα και είναι φτιαγμένη από το υλικό που κατασκευάζονται τα καλύμματα των αυτοκινήτων στη Δύση. Πρόκειται για μια οπτική μεταφορά του τρόπου που καλύπτονται αντίστοιχα οι γυναίκες στην Ανατολή.


Έννοιες όπως η προστασία και η ιδιοκτησία ενός αντικειμένου που έχει συμβολική σημασία, σχετίζονται με την ιδέα της γυναίκας που υπάρχει, ως ακόμα ένα αντικείμενο. Ακόμα ένα αντικείμενο που χρήζει προστασίας, αποτελεί και συμβολίζει μια ιδιοκτησία.

 

Eπιδιώκω να φέρω στον δημόσιο χώρο έναν διάλογο για την πραγματική θέση του ανθρώπου στη δυτική κοινωνία, με αφορμή την επιβαλλόμενη συμμόρφωση με τα κυρίαρχα αισθητικά και ιδεολογικά πρότυπα, τις αλλοιώσεις και παραμορφώσεις της προσωπικότητας και όχι μόνο. Η ασφυξία, η αίσθηση εγκλεισμού, ο πανικός και η ανησυχία για την επιβίωση, είναι καθολικά συναισθήματα, τα οποία μπορούν να αφορούν κάθε άνθρωπο".

 

To Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Eπιβίωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο φεστιβάλ με εγχώριες και διεθνείς συμμετοχές, το οποίο έχει διετή συχνότητα και αποτελείται από πολιτιστικά δρώμενα που αφορούν εκφάνσεις της τέχνης που συναντάται στον δημόσιο χώρο, όπως η street art, το graffiti –ειδικότερα με τη μορφή υλικού τεκμηρίωσης ή στο πλαίσιο συντήρησης σημαντικών έργων– καθώς και άλλες εικαστικές μορφές.

 

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Πλατεία Βουλής των Ελλήνων

18.30 – 19.00

 

Kυριακή 14 Μαΐου 2017

Πάρκο Ελευθερίας

18.30 – 19.00

 

www.publicartfestival.gr

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός