Το ΕΜΣΤ παρουσιάζει με μεγάλη χαρά την πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα του εικαστικού καλλιτέχνη Viron Erol Vert με τίτλο The Hermit (Ο Eρημίτης). Μεγαλωμένος μεταξύ Γερμανίας, Τουρκίας και Ελλάδας, σε διαπολιτισμικό –οικογενειακό και ευρύτερο– περιβάλλον, τα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα του Vert αφορούν θρησκευτικά συστήματα, πολιτισμικές ταυτότητες και γλώσσα. Το πολυπολιτισμικό υπόβαθρο του καλλιτέχνη και οι στενοί του δεσμοί με τα διάφορα υποπολιτισμικά περιβάλλοντα της σκηνής των club στο Βερολίνο παίζουν κεντρικό ρόλο στην έρευνα και το έργο του.

 

Η επιτόπια, εμβυθιστική εγκατάσταση του Viron Erol Vert Τhe Hermit (2023)δημιουργήθηκε ειδικά για το Μουσείο και είναι εμπνευσμένη από το έργο του Ιάννη Ξενάκη, στον οποίο το ΕΜΣΤ έχει αφιερώσει δύο μεγάλες εκθέσεις την περίοδο 2023-2024. Η εγκατάσταση διερευνά διάφορες όψεις της πρακτικής του πρωτοποριακού συνθέτη, αρχιτέκτονα και μαθηματικού, και αναδεικνύει την επιρροή που είχε στους σύγχρονους μουσικούς και ηχητικούς καλλιτέχνες.

 

Στην έρευνά του ο Vert εστίασε κατά κύριο λόγο στα πρώιμα έργα του Ξενάκη, όπως τα Έξι τραγούδια για πιάνο (1950-51) – μια σύντομη σουίτα για πιάνο, η οποία εμπεριέχει πολλά στοιχεία ρουμανικής και ελληνικής δημοτικής μουσικής. Ο Ξενάκης είχε δηλώσει πως την εποχή της σύνθεσης του κομματιού, αναζητούσε τις πολιτισμικές του ρίζες: «Προσπαθούσα να βρω την ταυτότητά μου κι αίφνης έγινε σημαντική για μένα η ελληνική μου καταγωγή […] Ο Mussorgsky και ο Bartók μου θύμισαν πως όφειλα να καταλάβω και να αγαπήσω την ελληνική δημοτική μουσική». Θέματα όπως είναι η αίσθηση του ανήκειν, η μετανάστευση, ο ήχος της ομιλίας, ο ρυθμός και η μελωδία της γενέθλιάς του γεωγραφίας αναλύονται στις πρώιμες συνθέσεις του Ξενάκη. Αποτελούν κατά κάποιον τρόπο ακρογωνιαίους λίθους του έργου του.

 

Ο Vert, εξαιτίας της πολύπλοκης προσωπικής του προέλευσης, συναισθάνεται προσωπικά αυτήν τη διαδικασία αναζήτησης ταυτότητας και πολιτισμικού ριζώματος. Καθώς προέρχεται από τουρκικά, ελληνικά, αραβικά, λεβαντίνικα, αρμενικά και σεφαραδίτικα περιβάλλοντα, διέκρινε στα πρώιμα έργα του Ξενάκη μια παράδοξη και πειραματική προσέγγιση που αντήχησε μέσα του και τροφοδότησε το The Hermit.

 

Η εγκατάσταση του Vert συμπυκνώνει διάφορα στοιχεία που ο Ξενάκης επίσης ανέπτυξε με την πρακτική του, όπως αρχιτεκτονικά μοντέλα, μαθηματικά, γεωμετρικά σχήματα ή, για παράδειγμα, την ακολουθία Fibonacci (στην οποία κάθε αριθμός είναι το άθροισμα των δύο αριθμών που προηγούνται αυτού).

 

Τέλος το The Hermit είναι ένας εμβυθιστικός, διαδραστικός τόπος συνάντησης με αισθητική εμπνευσμένη από το nightclubbing, o oποίος θα γεμίσει με ήχους συντεθειμένους από σύγχρονους πειραματικούς μουσικούς (τόσο της τοπικής όσο και της διεθνούς σκηνής). Συγχρόνως, οι έξι μελωδοί στο κέντρο μετατρέπουν τον ίδιο τον χώρο σε μουσικό όργανο. Οι επισκέπτες καλούνται να βυθιστούν και να απολαύσουν το οπτικοαστικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο καλλιτέχνης.

 

Ηχητικοί Καλλιτέχνες - Μουσικοί

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της έκθεσης, το περιβάλλον θα ενεργοποιηθεί με ζωντανές μουσικές περφόρμανς: Agatha & Kristianna Tsimpi, Korhan Erel, Franziska Lantz, PLO Man, Saint Precious, André Vida.

 

Info

Project Room 1-3ος όροφος

Εγκαίνια: Τετάρτη 29.11.2023 στις 19.30

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός