Τα highlights του φετινού Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου, διακεκριμένοι χορογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και νέοι δημιουργοί φέρνουν στη διοργάνωση συναρπαστικά έργα σύγχρονου χορού.

Από την Κορίνα Φαρμακόρη

Powered By:

Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεκινά αυτή την Παρασκευή, 14 Ιουλίου, και τα βλέμματα των εραστών του χορού στρέφονται για άλλη μια χρονιά στη γοητευτική μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Χάρη στη σημαντική υποστήριξη της Visa, που είναι «χρυσός» χορηγός της διοργάνωσης, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας φιλοδοξεί φέτος να μπει σε μία νέα τροχιά που θα του επιτρέψει να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο ως πολιτιστικός θεσμός, εντός και εκτός Ελλάδας, να εγκαινιάσει νέες συνεργασίες με σημαντικά εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ και να αναδείξει έτσι ακόμα περισσότερο τη σημασία της τέχνης του χορού σε εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό επίπεδο.

Επιλέξαμε για εσάς τα 10 σημαντικότερα highlights που δεν πρέπει να χάσετε, αν βρεθείτε τις επόμενες μέρες στην πόλη της Καλαμάτας.

TAO DANCE THEATER/ 11

Το «11» είναι η 11η παραγωγή της παγκοσμίου φήμης σειράς «Numerical Series» του χορογράφου Tao Ye. Αυτό το έργο σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια του Tao Ye να ενσωματώσει διαφορετικές διαστάσεις της μουσικής στο έργο του. Ο Tao Ye αντιλαμβάνεται τη μουσική ως μια εξωτερική κατάσταση που αλληλεπιδρά με το ανθρώπινο σώμα με διάφορους τρόπους, όπως τα μόρια που συγκρούονται με αιωρούμενα σωματίδια, αφήνοντας τα αποτυπώματά τους στον χρόνο και στον χώρο. Το 11 αποτελείται από ισάριθμα, σύντομα χορευτικά κομμάτια. Ο μουσικός Xiao He πειραματίστηκε με διαφορετικά όργανα και δημιούργησε 11 ανεξάρτητα κομμάτια ηλεκτρονικής μουσικής σε διαφορετικά στιλ. Η παράσταση «11» αποτελεί, έτσι, τόπο συνάντησης για τη φαντασία των δημιουργών της.

14.07 | 21:00 | 65’
15.07 | 22:00 | 65’
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Κεντρική Σκηνή

ANTON LACHKY COMPANY/ The Others

Η παράσταση «The Others» αφηγείται την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων που ζουν σε έναν παράξενα απομονωμένο κόσμο. Μία ζωντανή κόλαση φτιαγμένη από πλαστικό, που τη χαρακτηρίζει η πλήρης απουσία άλλων έμβιων όντων και την περικυκλώνουν αδιαπέραστες, ημιδιαφανείς οθόνες. Θα καταφέρουν οι κάτοικοι αυτού του κόσμου να απελευθερωθούν από αυτή την άχρωμη και ζοφερή ύπαρξη; Θα το θελήσουν; Για να κρατήσουν σε απόσταση το πεπρωμένο και για να θέσουν την πλήξη τους υπό έλεγχο, χορεύουν. Αυτή η καινούργια παράσταση του Anton Lachky για νεανικό κοινό ξεκινά με έναν «νέο μύθο» που επινοήθηκε ειδικά για την περίσταση. Πρόκειται για έναν μύθο που υποδηλώνει την πτώση του σύγχρονου κόσμου μας, ενώ παράλληλα σκιαγραφεί τα χαρακτηριστικά μιας πιθανής αναγέννησης.

16.07 | 19:00 | 55’
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Κεντρική Σκηνή

OUT INNERSPACE DANCE THEATRE/ Bygones

Οι Out Innerspace Dance Theatre & Film Society δημιουργούν συναρπαστικά έργα σύγχρονου χορού με επιρροές από διάφορες τέχνες. Καινοτόμα αλλά και προσβάσιμα την ίδια στιγμή, ξεπερνούν την παραδοσιακή αισθητική και τις κλασικές φόρμες με ανεξάντλητη ευρηματικότητα. Η παράσταση «Bygones» μάχεται το παρελθόν που προσκολλάται στο παρόν, έναν ψυχικό συνδετικό ιστό που διατρέχει τον χώρο, τους ανθρώπους, τα αντικείμενα και τον χρόνο. Εξερευνά τη σύνδεση μεταξύ δημιουργίας και καταστροφής και τη σχέση μορφής και αμορφίας. Η κίνηση είναι σαφής, λεπτομερής και δεξιοτεχνική. Η απόκοσμη αρχιτεκτονική, το κουκλοθέατρο και οι ψευδαισθήσεις δημιουργούν ένα περιβάλλον απατηλών αντικειμένων και υπερφυσικών εαυτών. Το «Bygones» γιορτάζει εν τέλει την ικανότητά μας να ενδυναμωθούμε μέσα από όσα ξεπερνάμε και να οδηγηθούμε στην ομορφιά μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

18.07 | 22:00 | 75’
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Κεντρική Σκηνή

MARCO DA SILVA FERREIRA/ CARCAÇA

Στο «CARCAÇA», ο Marco da Silva Ferreira χρησιμοποιεί τον χορό ως εργαλείο για τη διερεύνηση της δομής των κοινοτήτων, για τη συγκρότηση της συλλογικής ταυτότητας και μνήμης και για την έννοια της πολιτιστικής αποκρυστάλλωσης. Η χορογραφία, στην οποία τα άλματα πυροδοτούν και επιταχύνουν τη δράση, οδηγεί το ζωντανό σώμα προς την ανθεκτικότητα και τη συνοχή, σε μία πράξη επαναστατική και καρναβαλική συγχρόνως. Οι φυσικοί ήχοι συνοδεύονται από ντραμς που παίζει ο João Pais Filipe και ηλεκτρονική μουσική από τον Luis Pestana. Τα στοιχεία αυτά, που ερμηνεύονται ζωντανά, αποτελούν ένα ολοένα και επιταχυνόμενο soundtrack που διασυνδέει αναφορές από την παραδοσιακή μουσική με τη μεταμοντέρνα και την club μουσική.
Η είσοδος επιτρέπεται σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών.

22.07 | 22:00 | 75’
23.07 | 21:00 | 75’
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Κεντρική Σκηνή

Τα highlights του φετινού Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Marc Domage

CHRISTIAN RIZZO/ En son lieu

Παρά τον τίτλο της, η παράσταση «En son lieu» υπερβαίνει το ζήτημα της τοποθεσίας. Αναφέρεται σε όσα περιέχονται σε έναν δεδομένο χώρο για να επιστρέψει στις ιδιότητες της ύλης, αποκαθιστώντας έτσι την πλήρη ισχύ της σύνθεσης. Το σόλο του δεξιοτέχνη break-dancer Nicolas Fayol παραστάθηκε για πρώτη φορά σε εξωτερικούς χώρους, σε ανώμαλο έδαφος, με φυσικούς ήχους και διερευνά την ποιότητα μιας χειρονομίας σε άμεση σχέση με τον χώρο στον οποίο πραγματοποιείται. Σε αντίθεση με τον αστικό χώρο, που προσδιορίζει υπό κανονικές συνθήκες τον χορό hip-hop, αυτή η ένταξη σε ένα νέο περιβάλλον αποκαλύπτει μια μορφή ποιητικής αμεσότητας, πέρα από κάθε χρησιμότητα και έξω από κάθε δεξιοτεχνία. Επιστρέφοντας στο μαύρο κουτί του στούντιο, η σχέση ανάμεσα στο μέσα και το έξω, ανάμεσα στην εμπειρία και τη μνήμη, ξεκαθαρίζει τους όρους ενός διαλόγου που από την αρχή του διεξάγεται σε δίπολα.

15.07 | 19:00 | 50’
16.07 | 22:00 | 50’
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Black Box

Τα highlights του φετινού Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Pinelopi Gerasimou

ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ/ A BOUNCE 4 MEN

Τέσσερις άνδρες — νέοι, ωραίοι και δυνατοί, βίαιοι, ανώριμοι και αφελείς, παγιδευμένοι μέσα στην ταυτότητα που τους έχει δοθεί — μπαίνουν σε μια παλμική τροχιά που τους οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά. Από τα decks του DJ, ένας πέμπτος άνδρας ορίζει τον ρυθμό, ενώ ταυτόχρονα παρασύρεται από τον δικό τους. Πίσω από τα στερεότυπα της ανδροκρατούμενης hip hop κουλτούρας, που ζητά διαπιστευτήρια δύναμης, κυριαρχίας και εξουσίας, τέσσερις άνδρες μάχονται για να βρουν τον προσωπικό τους παλμό και να οδηγηθούν σε κάτι πιο βαθύ, ουσιώδες και αρχέγονο. Άλλοτε με χιούμορ και αυτοσαρκασμό και άλλοτε με σκληρότητα, βία και φόβο.

21.07 | 19:00 | 40’
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Black Box

ΒΑΣΩ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ/ FLUTTER

Ένας άνθρωπος μόνος, στον προσωπικό του χώρο. Όλος του ο κόσμος μια καρέκλα, στέρεη, βαριά, άβολη. Η αδυσώπητη τριβή με τον χρόνο, με το τίποτα, τον στριμώχνει σε ένα ακούσιο παιχνίδι-σύγκρουση με τον εαυτό του. Δεν τον «χωράει» η μοναξιά, η αγωνία της ύπαρξης. Ένα υπερρεαλιστικό solo διαπραγμάτευσης της ύπαρξης και του απύθμενου βάθους της. Μια κλειδαρότρυπα που μεγεθύνεται μπροστά στο μάτι του θεατή και δημιουργεί έναν ενδιάμεσο χώρο όπου το προσωπικό γίνεται δημόσιο, φέρνοντας στο προσκήνιο τον άνθρωπο που στέκεται απέναντι στον κόσμο μα πιο πολύ απέναντι στον εαυτό του. Μια ωδή στο δικαίωμα στην αβεβαιότητα.

19.07 | 19:00 | 48’
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Black Box

Τα highlights του φετινού Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Pinelopi Gerasimou

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ/ MOS

Δύο ερμηνευτές συνδιαλέγονται με εικόνες ασύνδετες μεταξύ τους και επιχειρούν να προσδώσουν τη δική τους καταγραφή στον χώρο. Το σώμα και η (μικρο)κίνηση συνυπάρχουν με παράδοξα αντικείμενα και υλικά, λειτουργώντας ως μέσα παραγωγής ήχου. Εντάσεις, εκρήξεις, παύσεις, επαναλήψεις και παραμορφώσεις του υλικού ενισχύουν την ηχητική εμπειρία. Στη σκηνική σύνθεση αποκαλύπτονται μεμονωμένες πληροφορίες από το υλικό επανάχρησης, καλώντας έτσι τους θεατές να αναπτύξουν νέες συνδέσεις και συσχετισμούς. Σταδιακά, μετατρέπονται σε ακροατές ενός αυτοσχέδιου και ανομοιογενούς soundtrack, που εκτυλίσσεται μπροστά τους. Οι ερμηνευτές γίνονται διαμεσολαβητές μεταξύ αρχείου και θεατή, προτείνουν τις προσωπικές τους αποτυπώσεις, συνθέτουν τη δική τους ηχητική διασκευή ενός μη γραμμικού κινηματογραφικού σεναρίου και, τελικά, επιλέγουν τι θα μπορούσε να ακούγεται.

22.07 | 19:00 | 40’
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας / Black Box

Τα highlights του φετινού Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Ruggero Mengoni

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΝΙΑΔΑΚΗΣ/ ΜΠΟΛΕΡΟ

Ο αναγνωρίσιμος ρυθμός του μπολερό εμπνέει μουσικούς και χορογράφους εδώ και αιώνες. Στη χορογραφία του Αντώνη Φωνιαδάκη, ο λιτός αλλά εμμονικά επαναλαμβανόμενος ρυθμός της μουσικής του Ravel λειτουργεί ως κάθετος παλλόμενος πομπός που δονεί κυριολεκτικά και μεταφορικά τους χορευτές, σε μία σωματική αλλά και πνευματική μάχη αντοχής στην διάρκεια του έργου. Τοποθετημένοι πάνω στη λεπτή παλλόμενη μεμβράνη των τραμπολίνων οι χορευτές, ισορροπώντας στην αστάθεια της κάθετης κίνησης, κυριολεκτικά δαμάζουν τον επαναληπτικό ρυθμό του Μπολερό που αρχίζει να εξαπλώνει την υπνωτιστική του επίδραση, συνδέοντας τους σε μία συλλογική έκσταση και κάθαρση.

15.07 | 21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας [είσοδος ελεύθερη]

Τα highlights του φετινού Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Davide Belotti

ELIANA STRAGAPEDE & BORNA BABIĆ/ ΑΜΑΕ

Η παράσταση «ΑΜΑΕ» αμφισβητεί και διερευνά την εξαρτητική συμπεριφορά στις ανθρώπινες σχέσεις. Την επιθυμία να αγαπηθούμε από τον άλλο και να τον ικανοποιήσουμε. Την επιθυμία να βρεθούμε απόλυτα περικυκλωμένοι, με πλήρη ενσυναίσθηση του άλλου, ενώ επιλέγουμε να αγνοήσουμε την αντικειμενική πραγματικότητα του έξω κόσμου και να αποφύγουμε κάθε αντιπαράθεση. Από μια ορισμένη οπτική γωνία, αυτό μπορεί να εκληφθεί ως μια ζεστή, βαθιά ανθρώπινη συμπεριφορά, μια συμπεριφορά που μας φέρνει σε αρμονία με τους άλλους και μας επιτρέπει να βασιζόμαστε σε αυτούς. Από μια άλλη άποψη, μπορεί να φαίνεται πως ενθαρρύνει την αυταρέσκεια, την εξάρτηση και τον έλεγχο. Πόσο μακριά μπορεί να μας πάει αυτή η ανάγκη πριν η αγάπη μετατραπεί σε πόνο, προτού η φροντίδα γίνει εμμονή και προτού η υποστήριξη γίνει μορφή ελέγχου;

22.07 | 21:00
Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας [είσοδος ελεύθερη]

Τα highlights του φετινού Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Albert Vidal

Αrt Within One

Η εκδήλωση «Αrt Within One» ξεκίνησε πρόπερσι και είχε μεγάλη ανταπόκριση σε κοινό και καλλιτέχνες. Πρόκειται για ένα κάλεσμα στους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες του Φεστιβάλ και σε σπουδαστές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των επαγγελματικών σεμιναρίων να βρεθούν όλοι μαζί και να μοιραστούν την τέχνη τους. Mια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό, με συνοδεία μουσικής, κατά την οποία οι συμμετέχοντες καλούνται να συνομιλήσουν χορευτικά με τους συναδέλφους τους και να δείξουν στην καλλιτεχνική κοινότητα την προσωπική τους προσέγγιση στην κίνηση μέσα σε ένα λεπτό.

21.07 | 11:00-14:00 & 21:00
Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας | Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας [είσοδος ελεύθερη]

Περισσότερες πληροφορίες: https://kalamatadancefestival.gr/

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ