Μετά από το ανατρεπτικό ροκ μιούζικαλ με ταριχευμένα ζώα “The Sea Between My Soul” που παρουσίασε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ο Raed Yassin επιστρέφει ξανά στην Αθήνα για μια ακόμα πρωτοποριακή ατομική έκθεση.

 

Η έκθεση «Η Θεατρικότητα Ενός Αναβληθέντος Θανάτου» εγείρει καίρια ερωτήματα σχετικά με τον πόλεμο και το πένθος, τη δοκιμή, την αποτυχία και τον ρόλο της τέχνης σε καιρούς αναταραχών. Σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικοπολιτικής αναταραχής, η έκθεση του Yassin είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

 

Το 1984, κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών ημερών του εμφυλίου πολέμου στη Βηρυτό, μια σουρεαλιστική θεατρική πομπή κατάφερε να παγώσει τον πόλεμο για μερικές ώρες καθώς βάδιζε από την πόλη προς την θάλασσα. Ο Raif Karam, καθηγητής του Yassin οργάνωσε ολόκληρη την performance για να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου και των περιορισμών που επιβάλλονταν στον χώρο του θεάτρου. Ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές αυτής της performance βασίστηκε στον Shushu –έναν διάσημο Λιβανέζο κωμικό– ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο με την έναρξη του πολέμου.

 

Επιστρέφοντας στο 2022, κάτω από τη σκιά και τον φόβο του πολέμου που έχει επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ο καλλιτέχνης Raed Yassin αποφάσισε να αναπαραστήσει την παρέλαση στους δρόμους του Γκρατς της Αυστρίας, δημιουργώντας μια νεκρική πομπή που λαμβάνει χώρα μονάχα μια φορά, ακολουθώντας το όραμα της αρχικής performance του δασκάλου του.

 

Εδώ ο Shushu, αναδημιουργείται ως ένα γιγάντιο φουσκωτό μπαλόνι που πρωτοστατεί στην παρέλαση, σαν να βρίσκεται σε μια κωματώδη κατάσταση, μεταξύ ζωής και θανάτου, μια αλληγορική αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση του Λιβάνου ως αποτυχημένου κράτους. Στην έκθεση που παρουσιάζεται στην γκαλερί Kalfayan, το φουσκωτό μπαλόνι Shushu, τα γλυπτά-γιγάντιες μάσκες που βασίζονται στα πορτρέτα του θεατρικού θιάσου καθώς και πρόσθετο αρχειακό υλικό από την περφόρμανς παρουσιάζονται σε μια μουσειακού τύπου έκθεση, αναδεικνύοντας τη δύναμη αυτών των αντικειμένων ως απομεινάρια ενός τελετουργικού που συνέβη κάποτε.

 

Γεννημένος το 1979, στον Λιβάνο, ο Raed Yassin ζει και εργάζεται στη Βηρυτό και το Βερολίνο. Είναι απόφοιτος του Θεατρικού Τμήματος του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών της Βηρυτού ενώ το 2015 έλαβε μια ερευνητική υποτροφία από την Akademie der Künste der Welt της Κολονίας. Το έργο του, ως εικαστικού καλλιτέχνη και μουσικού, πηγάζει από μια εξέταση των προσωπικών του αφηγήσεων και της θέσης τους στη συλλογική ιστορία, μέσα από τον φακό της καταναλωτικής κουλτούρας και της μαζικής παραγωγής.

 

Η έκθεση η «Θεατρικότητα Ενός Αναβληθέντος Θανάτου» παρουσιάζεται στην γκαλερί  Kalfayan, Χάρητος 11, Αθήνα από τις 11 Μαΐου έως τις 27 Ιουνίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 11 Μαΐου από τις 18:00 έως τις 21:00, παρουσία του Raed Yassin.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 - 15.00 | Τρίτη - Παρασκευή 11.00 - 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός