Η κολεκτίβα Anagoor, ιδιαίτερα γνωστή στο ιταλικό και ευρωπαϊκό κοινό, παρουσιάζει στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» στις 26, 27 και 28 Απριλίου τρεις διαφορετικές παραστάσεις από το ρεπερτόριό της. Δανειζόμενη για τα έργα της εικόνες και σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού, επιχειρεί ένα ταξίδι στη συλλογική μνήμη και συστήνεται για πρώτη φορά στο Αθηναϊκό κοινό μέσα από τις παραγωγές Mephistopheles, Rivelazione, L’Italiano È Ladro: Pier Paolo Pasolini.

 

Η ομάδα θα βρεθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο του Κύκλου "Viva l'Italia!" του Δημοτικού Θεάτρου Ολύμπια, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών: «Πήγαμε στη Θεσσαλονίκη το 2018 για να παρουσιάσουμε το Socrate il sopravvissuto/come le foglie. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στην Αθήνα με τα έργα μας. Το να μπορούμε να παρουσιάσουμε τρία διαφορετικά έργα είναι μια μεγάλη ευκαιρία και προνόμιο για το οποίο είμαστε πολύ ευγνώμονες».

 

Η πρωτοβουλία για την παρουσίαση του έργου τους ανήκει στον Olivier Descotes, καλλιτεχνικό διευθυντή του Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»: «Παρακολουθώ χρόνια την δουλειά της ομάδας Anagoor και στο πλαίσιο του Κύκλου "Viva l'Italia!" ήθελα το αθηναϊκό κοινό να γνωρίσει την μεγάλη καλλιτεχνική της αξία που έχει αναγνωριστεί σε όλη την Ευρώπη. Με αυτές τις τρεις παραστάσεις ολοκληρώνεται το επιτυχημένο αφιέρωμα στην ιταλική πρωτοπορία και ήδη σε λίγο καιρό θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε αντίστοιχα σημαντικές διεθνείς συνέργειες για την επόμενη καλλιτεχνική σεζόν».

 

Η ομάδα Anagoor εξηγεί το background της παρουσίας της στην Ελλάδα: «Το 2018, ο Olivier Descotes -που τότε δεν ήταν ακόμα ο διευθυντής του Θεάτρου Ολυμπία- μαζί με το Ιταλικό Ινστιτούτο Πολιτισμού μας βοήθησαν να κάνουμε ένα βίντεο για την απόδοσή μας της Ορέστειας του Αισχύλου. Το βίντεο γυρίστηκε στην Ολυμπία, στο αρχαιολογικό μουσείο και ήταν καθοριστικής σημασίας για την παραγωγή. Χάρη στην παρέμβαση του Olivier, αποκτήσαμε άδεια από τον διευθυντή του μουσείου να σκανάρουμε το άγαλμα του Απόλλωνα. Πήγαμε το σκανάρισμα στην Ιταλία και από εκεί προέκυψε ένα άγλαμα 3D. Ολόκληρη η διαδικασία καταγράφηκε σε βίντεο και έγινε η καρδιά του τελευταίου μέρους της τριλογίας, εκφράζοντας την ιδέα της μετάδοσης και της μεταστροφής που κρύβεται πίσω από τις Ευμενίδες. Η Ορέστεια ήταν ένας κορυφαίος σταθμός στο θεατρικό μας ταξίδι. Ήταν το έργο που παρουσιάσαμε στη Μπιενάλε της Βενετίας όταν λάβαμε το Ασημένιο Λέοντα για την καινοτομία στις θεατρικές γλώσσες. Δυστυχώς, αντίθετα με τις επιθυμίες μας, δεν μπορέσαμε να βρούμε τρόπο να το φέρουμε στην Ελλάδα».

 

Οι τρεις παραστάσεις της ομάδας Anagoor που δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα στο Θέατρο Ολύμπια
Anagoor - Rivelazione Giorgione - La Tempesta

 

Ποια είναι η ομάδα Anagoor

 

Η ομάδα, που πήρε το όνομά της από τη φανταστική πόλη στο διήγημα του Dino Buzzati «Le mura di Anagoor», ιδρύθηκε το 2000 στο Βένετο της Ιταλίας, με πρωτοβουλία των Simone Derai και Paola Dallan. Στην ομάδα προσχώρησαν αργότερα οι Marco Menegoni, Moreno Callegari, Mauro Martinuz, Giulio Favotto, Silvia Bragagnolo, μετατρέποντας τον αρχικό πυρήνα σε καλλιτεχνική κολεκτίβα. Από το 2008 η Anagoor έχει την έδρα της στην επαρχία του Τρεβίζο, στις εγκαταστάσεις ενός κονικλοτροφείου, το οποίο διαμόρφωσε σε χώρο προβών και εργαστηρίων («La Conigliera»). Με την επιλογή αυτή η ομάδα θέλησε να διατηρήσει την αρχιτεκτονική του οικήματος, καθώς επίσης την ονομασία και την ιστορία του, δίνοντας νέα προοπτική στη χρήση του.

 

Το θέατρο που παράγει η Anagoor πρεσβεύει μια εικαστική αισθητική των συμβόλων, η οποία χρησιμοποιεί διαφορετικές μορφές έκφρασης και προάγει τον διάλογο μεταξύ των παραστατικών τεχνών και των σύγχρονων υπερμέσων, παραμένοντας θέατρο.

 

Η Anagoor έχει να επιδείξει πληθώρα διακρίσεων και βραβείων στην πορεία της μέχρι σήμερα, ξεκινώντας από το 2008, χρονιά κατά την οποία η ομάδα συγκαταλέγεται στους φιναλίστ για το βραβείο «Extra» με την παράσταση «*Jeug-». Μία από τις πιο σημαντικές διακρίσεις είναι στη Μπιενάλε της Βενετίας 2018, όπου η Anagoor αποσπά τον «Ασημένιο Λέοντα» στην κατηγορία του θεάτρου. Την ημέρα της απονομής του βραβείου πραγματοποιείται η παγκόσμια πρεμιέρα της «Orestea», μιας νέας ανάγνωσης της «Ορέστειας» του Αισχύλου, στο πλαίσιο του 46ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου της Μπιενάλε της Βενετίας.

 

Λίγα λόγια για τα έργα που θα παρουσιάσει στο Θέατρο Ολύμπια


Mephistopheles στις 26 Απριλίου

Οι τρεις παραστάσεις της ομάδας Anagoor που δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα στο Θέατρο Ολύμπια
Anagoor Mephistopheles - White Bull

 

Με το όνομα του δαίμονα που έβαλε σε πειρασμό τον Φάουστ, Mephistopheles (Μεφιστοφελής), η ομάδα Anagoor παρουσιάζει σε βίντεο το υλικό που συλλέχθηκε μεταξύ 2012 και 2020: πρόκειται για τις εικόνες ενός ταξιδιού μέσα από τα δάκρυα του κόσμου, με ένα ηλεκτρονικό ζωντανό σετ από τον Mauro Martinuz. Ο Μεφιστοφελής (αυτός-που-μισεί-το φως σύμφωνα με μια πιθανή ελληνική ετυμολογία) είναι μια μεγάλη περιήγηση στις σκοτεινές περιοχές του σύμπαντος, εκεί από όπου πηγάζουν το σκοτάδι και τα βάσανα των γενεών. Στο κέντρο αυτού του ταξιδιού η σχέση του ανθρώπου με τη φύση, τον έρωτα, τον χρόνο, την τεχνική και το απόλυτο, το αδύνατο. Ο τεράστιος αριθμός αδημοσίευτων εικόνων βρίσκει τη σύνθεσή του σε αυτήν την πτήση και την πτώση, υπό τη μορφή μιας πρωτότυπης ακουστικής και οπτικής εμπειρίας.

 

Σενάριο και σκηνοθεσία: Simone Derai

Μουσική και live set: Mauro Martinuz

Μοντάζ: Simone Derai

Φωτογραφία: Giulio Favotto

Βοηθός σκηνοθέτη: Marco Menegoni

Γυρίσματα: Giulio Favotto, Simone Derai, Marco Menegoni

Οργανωτικός συντονισμός: Annalisa Grisi

Διαχείριση και προώθηση: Michele Mele

Εκτέλεση παραγωγής Centrale Fies / Laura Rizzo, Stefania Santoni

Παραγωγή Anagoor 2020

Συμπαραγωγή Kunstfest Weimar*, Theater an der Ruhr**, Fondazione Donnaregina per le arti contemporanee / Museo Madre***, Centrale Fies, Operaestate Festival Veneto.

Σε συνεργασία με φορείς και φεστιβάλ της Καμπανίας, της Νάπολης, τη Βίλα Parco Bolasco και το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα.

 

*Με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Προστασίας του φυσικού πλούτου της Θουριγγίας

**Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας

*** Χρηματοδοτείται από την POC Regione Campania 2014-2020.

 

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Γενική είσοδος: €5. Προπώληση, εδώ.

 

Rivelazione στις 27 Απριλίου

Οι τρεις παραστάσεις της ομάδας Anagoor που δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα στο Θέατρο Ολύμπια
Anagoor Rivelazione

 

Η περφόρμανς «Αποκάλυψη: επτά διαλογισμοί γύρω από τον Giorgione» παρουσιάζει στο κοινό έναν (σχεδόν) αδημοσίευτο και (σχεδόν) αιρετικό Giorgione. Καθώς δεν είναι δυνατή η ανίχνευση μιας βιογραφίας του Giorgione, ένας αφηγητής, μπροστά σε δύο οθόνες, αφηγείται μέσω λέξεων, εγγράφων, ποιητικών στίχων και εικόνων των έργων του ζωγράφου από το Castelfranco, θραύσματα της Βενετίας στις αρχές του δέκατου πέμπτου και του δέκατου έκτου αιώνα. Η ιστορία του παρελθόντος ενσαρκώνεται και αναδύεται ξανά με διαφορετικούς τρόπους (και παρόλα αυτά συνεκτικούς) για να συνθέσει την ιστορία του παρόντος.

 

Με τον Marco Menegoni

Δραματουργία: Laura Curino, Simone Derai

Βίντεο: Simone Derai, Moreno Callegari

Σχεδιασμός ήχου: Mauro Martinuz

Σκηνοθεσία: Simone Derai

Παραγωγή Anagoor 2009

Συμπαραγωγή Operaestate Festival Veneto, Centrale Fies

 

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Γενική είσοδος: €5. Προπώληση, εδώ.

 

L’Italiano È Ladro: Pier Paolo Pasolini στις 28 Απριλίου

Οι τρεις παραστάσεις της ομάδας Anagoor που δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα στο Θέατρο Ολύμπια
Anagoor L Italiano È Ladro

 

Το έργο είναι στην πραγματικότητα ένα παζολίνιο ποιητικό κείμενο, ελάχιστα γνωστό, αλλά με εκρηκτική εκφραστική δύναμη, ένα ημιτελές έργο βγαλμένο από το εργαστήριο του συγγραφέα. Ένα κράμα λόγου και εικόνας, ήχου και πόνου, μια έκφραση της εξουσίας και των τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι υποκύπτουν σε αυτήν με τον εμβληματικό τίτλο «O Ιταλός είναι κλέφτης». Εδώ, η φωνή και η ποιητική γλώσσα, συνοδευόμενα από ένα σάουντρακ, φτάνουν στο κοινό σε όλο το συμβολικό τους εύρος, σε ένα επιθετικό, ακόμη και ανησυχητικό κρεσέντο.

 

Φωνές: Luca Altavilla, Marco Menegoni

Μεσολάβηση: Lisa Gasparotto

Σχεδιασμόςήχου: Mauro Martinuz

Σκηνοθεσία: Simone Derai

Παραγωγή:

Anagoor 2016

Συμπαραγωγή:

Stanze 2016, Centrale Fies

 

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Γενική είσοδος: €5. Προπώληση, εδώ.

 

*Μετά τον Κύκλο "Viva l'Italia!", μην χάσετε την εξαιρετικής καλλιτεχνικής σημασίας παρουσίαση της όπερας «Λιονέλλα» του Σπυρίδωνα-Φιλίσκου Σαμάρα σε συναυλιακή μορφή στις 6 Μαΐου.

Δείτε όλο το πρόγραμμα του Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», εδώ.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός