Οι πρώτες φωτογραφίες από τις δύο περιοδικές εκθέσεις που άνοιξαν σήμερα στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Μια έκθεση-αφιέρωμα στη μοναδική Μελίνα Μερκούρη «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» και μια την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ειδύλλια Οδός», με έργα Ελλήνων και ξένων εικαστικών και έμπνευση τη συνθήκη της πανδημίας.

The LiFO team, 18.1.2022 | 18:33

Άνοιξαν σήμερα τις πόρτες τους για το κοινό δύο σπουδαίες περιοδικές εκθέσεις στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, δίνοντας το στίγμα μίας ακόμη γόνιμης πολιτιστικής χρονιάς για την πόλη από τον Δήμο Αθηναίων. Ο λόγος για την έκθεση-αφιέρωμα στη μοναδική Μελίνα Μερκούρη «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς», με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή της, και για την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ειδύλλια Οδός», με έργα Ελλήνων και ξένων εικαστικών και έμπνευση τη συνθήκη της πανδημίας και του εγκλεισμού που είχαν ως αποτέλεσμα την περιπλάνηση στην άχρονη Αθήνα, σε δρόμους των περασμένων αιώνων.

 

Πρώτες φωτογραφίες από τις δύο περιοδικές εκθέσεις που άνοιξαν σήμερα στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

 

Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς

 

Από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 11 Μαρτίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει λίγο καλύτερα την «τελευταία Ελληνίδα θεά» Μελίνα Μερκούρη. Η έκθεση «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» που παρουσιάζει η Τεχνόπολη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, σε επιμέλεια Νικόλαου Καλτσά, προσκαλεί τους επισκέπτες να εξερευνήσουν την ανυπέρβλητη προσωπικότητα της ηθοποιού και πολιτικού Μελίνας Μερκούρη, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό και αντικείμενα που εκτίθενται για πρώτη φορά, όπως κοστούμια, αφίσες, φωτογραφίες της με μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες, πρωτότυπα σενάρια με ιδιόχειρες σημειώσεις της, ανέκδοτες επιστολές, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη.

 

Πρώτες φωτογραφίες από τις δύο περιοδικές εκθέσεις που άνοιξαν σήμερα στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

 

Γενική εποπτεία:
Μανουέλλα Παυλίδου, Γενική Γραμματέας Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη

 

Γενική επιμέλεια, μουσειολογική & μουσειογραφική μελέτη:
Νικόλαος Καλτσάς, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

 

*Τα εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και την ιδιωτική συλλογή Γιώργου Πηλιχού.

 

Πληροφορίες:
Ημερομηνίες:
18 Ιανουαρίου έως 11 Μαρτίου 2022
Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 11.00 – 20.00

 

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Αίθουσα: Νέοι Φούρνοι

 

*Είσοδος ελεύθερη
κατόπιν δέσμευσης δωρεάν δελτίων εισόδου μέσω viva.gr και επικύρωσης στην είσοδο

 

Ειδύλλια Οδός / Eidyllia Odos

 

Ακόμη, από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 6 Μαρτίου, οι χώροι Μηχανουργείο και Προαύλιο Μηχανουργείου της Τεχνόπολης υποδέχονται τα έργα 33 καλλιτεχνών από Ελλάδα και εξωτερικό, στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Ειδύλλια Οδός», σε σύλληψη και επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού. Οι καλλιτέχνες πειραματίζονται με πρώτες ύλες, χρησιμοποιούν χώμα, μαλλί, καλάμια, μάρμαρο, υφάσματα, κλωστές, βελόνες κι αργαλειούς, μιλούν για το παρόν του παρελθόντος μας δίχως νοσταλγία, αφουγκράζονται δρόμους αρχαίους, δρόμους σημερινούς. Μέσα από τα έργα τους το χθες συναντά το σήμερα.

 

Πρώτες φωτογραφίες από τις δύο περιοδικές εκθέσεις που άνοιξαν σήμερα στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

 

Νίκος Αλεξίου / Δημήτριος Αντωνίτσης / Ευγενία Αποστόλου / Αντώνης Βολανάκης / Lynda Benglis / Ζωή Γαϊτανίδου / Βούλα Γουνελά / Μαριάννα Ιγνατάκη / Ανέστης Ιωάννου / Ηλίας Κοέν / Θάνος Κυριακίδης [Blind Adam] / Καλλιόπη Λεμού / Βασιλική Λευκαδίτη / Ελένη Λύρα / Δέσποινα Μεϊμάρογλου / Μιχάλης Μιχαηλίδης / Ευσεβία Μιχαηλίδου / Κωνσταντίνος Παλαιολόγος / Μαλβίνα Παναγιωτίδη / Άγγελος Παπαδημητρίου / Ραϋμόνδος / Δημήτρης Ρεντούμης / Adrián Villar Rojas / Έφη Σπύρου / Δανάη Στράτου / Μάγδα Ταμμάμ / Νάκης Ταστσιόγλου / Nobuko Tsuchiya / Πάνος Φαμέλης / Μάρω Φασουλή / Σωκράτης Φατούρος / Δέσποινα Φλέσσα / Παντελής Χανδρής

 

Επιμέλεια: 
Μαρία Μαραγκού, κριτικός τέχνης / καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

 

Πληροφορίες:
Ημερομηνίες:
18 Ιανουαρίου έως 6 Μαρτίου 2022
Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 11.00 – 20.00
(τελευταία είσοδος 19.30)

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός