Έπειτα από την τελευταία επιτυχημένη έκθεση της Μαρίας Φραγκουδάκη στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου, η σύγχρονη Ελληνίδα εικαστικός επιστρέφει στην ελληνική σκηνή. Η έκθεση τελεί υπό την επιμέλεια της Saranna Biel-Cohen.


Η δουλειά της (ζωγραφική, αντικείμενα από γύψο, ξύλο, χαρτί, ύφασμα) είναι εμπνευσμένη από εκθέματα της μόνιμης συλλογής του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος και αποτυπώνει την ερμηνεία που εκείνη δίνει στα απτά υλικά τεκμήρια του δισχιλετούς πολιτισμού των Εβραίων της Ελλάδας.

 

H Μαρία Φραγκιουδάκη γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Χημεία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Η βαθιά γνώση των υλικών, στάθηκε η κύρια αφορμή για να γεννηθεί η γνωστή σειρά της «Form/Less». Ακολούθησαν τρία art residencies στο Πανεπιστήμιο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης. Εμπνευσμένη από το καλλιτεχνικό κίνημα της δεκαετίας του 1960 που έγινε γνωστό ως Process Art, η εικαστικός άρχισε να εστιάζει όχι πια μόνο στη χρήση του χρώματος, αλλά στα ίδια τα υλικά και στον τρόπο που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, και με το χώρο.
Τα τελευταία χρόνια, διατηρεί το βασικό της ατελιέ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και εστιάζει στην ποικιλία οπτικών γλωσσών: Ζωγραφική, Γλυπτική, Χορός, Περφόρμανς. Δημιουργεί αφηγήσεις που ζωντανεύουν, χρησιμοποιώντας υλικά όπως λάστιχα, γύψο, μονωτική ταινία, κλωστές, σχοινιά και χρώμα. Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία συμπεριλαμβανομένων των Summer Exhibition στη Royal Academy του Λονδίνου, Scope Miami, Scope Basel. Έργα της βρίσκονται σε διεθνείς ιδιωτικές και εταιρικές συλλογές.

Σχετικά με τη Saranna Biel-Cohen
Εργάζεται ως Executive Director στο Μουσείο Ερμιτάζ, έχοντας μια δεκαετή εμπειρία από τον κλάδο των οίκων δημοπρασιών και των γκαλερί σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Σπούδασε Πολιτισμική Ανθρωπολογία και Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, καθώς και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

ΠΟΤΕ28/09/2016 - 14/11/2016
ΠΟΥΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός