Kick Off, μια έκθεση με νέα έργα των Σουηδών καλλιτεχνών Joakim Ojanen & Sunna Hansdóttir στα Δυο Χωριά

Οι θεατές προσκαλούνται να βιώσουν την έκθεση ως εμβύθιση σε έναν δελεαστικό νέο χώρο, που δημιούργησε το χέρι και το μυαλό των δύο καλλιτεχνών, περιστόλιστο και κατοικημένο από πνευματώδη πλάσματα.

The LiFO team, 11.11.2022 | 11:33

H γκαλερί Δύο Χωριά παρουσιάζει την έκθεση Kick Off, με νέα έργα των Σουηδών καλλιτεχνών JoakimOjanen & Sunna Hansdóttir. Η έκθεση του ντουέτου θα εγκαινιαστεί μετά το residency των δύο καλλιτεχνών στην Ελλάδα (Οκτώβριος 2022). Κεραμικά του Ojanen και πίνακες ζωγραφικής της Hansdóttir θα παρουσιαστούν σε αυτή την έκθεση που σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το ζευγάρι στη ζωή εκθέτει από κοινού. 

 

Ο Ojanen παρουσιάζει 7 κεραμικά γλυπτά και ένα μεγάλο κεραμικό επιτοίχιο έργο. Ο Ojanen είναι ένας δημιουργός χαρακτήρων: τα γλυπτά του προκύπτουν ως καρικατούρες, με υπερτονισμένα χαρακτηριστικά που φαντάζουν αστεία και παιχνιδιάρικα εκ πρώτης όψεως, αλλά διαθέτουν προσωπικότητες με αλλεπάλληλες διαστρωματώσεις, λεπτές αποχρώσεις και συναισθηματικό βάθος. Η καλλιτεχνική διαδικασία συντελείται σε διαδοχικά στάδια: πλάσιμο, ξήρανση των έργων, ψήσιμο στον φούρνο, χρωματισμός και εφυάλωση. Ζώντας μαζί με τα έργα για κάποιο χρονικό διάστημα, η τελική τους μορφή αναδύεται μέσα σε ένα σπειροειδές χρονικό πλαίσιο, όπου το παρελθόν και το παρόν συναντιούνται και οι προϋπάρχοντες χαρακτήρες υλοποιούνται εκ νέου. Επιχειρώντας να συλλάβει συναισθήματα και στιγμές μοναξιάς, θλίψης, χαράς, αγνωσίας κ.ο.κ., το έργο του Ojanen είναι ένας τόπος για αναμνήσεις και συνήθεις καταστάσεις – αλλά διαστρεβλωμένες (μερικές φορές απόλυτα διαστρεβλωμένες), «ένας τόπος όπου το παιχνίδι είναι σοβαρό ζήτημα και το σοβαρό γίνεται παιχνίδι», όπως αναφέρει ο Jakob Ojanen, αδελφός του καλλιτέχνη. Ένας τόπος όπου ο Ojanen επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τον κόσμο και τον εαυτό του.

 

Η Hansdóttir παρουσιάζει συνολικά 13 πίνακες ζωγραφικής, φιλοτεχνημένους με βάση τη γνώση της στη χειροτεχνική και την πείρα της με τα υφάσματα. Το κύριο ενδιαφέρον της εξακολουθεί να έγκειται στις δυνατότητες που προσφέρει η υλικότητα του καμβά στις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές, όμως εδώ πρόκειται για μια πιο πειραματική φάση στην πρακτική της καλλιτέχνιδας, με μια νέα αισθητική διάσταση. Συνδυάζοντας στο έργο της διαφορετικές δεξιότητες, με τον καμβά να καλύπτεται από χρώμα με βάση το νερό πριν δημιουργηθεί η επάνω στρώση της ελαιογραφίας, το εικαστικό σύμπαν της Hansdóttir αποτελείται από έναν συνδυασμό επαναλαμβανόμενων μορφών και χρωμάτων, όπως ένα φανταχτερό παλλόμενο πορτοκαλί ή μια απλή κυματιστή γραμμή. Με έναν παιγνιώδη και ποιητικό τρόπο, η καλλιτέχνιδα επιζητά την ένταση, την αντίθεση και τη γαλήνη μέσα από τις διαφορετικές συνθέσεις της φόρμας, τις διαστρωματώσεις, τα χρώματα και τις ποικίλες υφές – αντλώντας έμπνευση από το μετάξι και το λινό ως τον καμβά λεπτής ή τραχιάς ύφανσης και την ισλανδική ηφαιστειογενή άμμο, συνδυάζοντας την παράδοση της ζωγραφικής με τη γνώση της στην υφαντουργική, και αντλώντας δύναμη από αυτήν τη σύντηξη.

 

Δύο Χωριά Ακρόπολη 

Λεμπέση 5-7 & Πορίνου 16

Ακρόπολη, Αθήνα, 11742

Τηλ: +30 2109241382

 

 

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός