The Inside Out Ceremony: Τα έργα της Άννας Χαρακτινού στη Τhe Blender Gallery

Το έργο της επικεντρώνεται στη χρήση μικτών μέσων πάνω στο χαρτί, καθώς και σε μια σχεδόν διαλογιστική διαδικασία κοπής του.

The LiFO team, 6.12.2021 | 09:53

Η Τhe Blender Gallery έχει την χαρά να παρουσιάζει την ατομική έκθεση της ζωγράφου και χαράκτριας Άννας Χαρακτινού με τίτλο The Inside Out Ceremony. Πρόκειται για μια σειρά αυτοπορτρέτων, άλλοτε επιτοίχια, άλλοτε σε μορφή installation αλλά και προστατευμένα μέσα σε γυάλες.



Η εικαστικός έχοντας μεγαλώσει μέσα σε ένα καλλιτεχνικό οικογενειακό περιβάλλον, ήταν σχεδόν αδύνατο να μην ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι. Πέρα από τα κινήματα των εικαστικών τεχνών, η Χαρακτινού βρίσκει πηγή έμπνευσης στα παραμύθια των αδελφών Γκριμ, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τον κινηματογραφικό Γερμανικό εξπρεσιονισμό, τα βιβλία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, του Μπορίς Βιαν και του Μποντριγιάρ, τα ποιήματα της Τζόυς Μάνσουρ και των υπόλοιπων σουρεαλιστών, τις θεωρίες της κβαντικής φυσικής και την ιερή γεωμετρία. Το υλικό που θαυμάζει και επικρατεί στα έργα της είναι το χαρτί.



Το έργο της επικεντρώνεται στη χρήση μικτών μέσων πάνω στο χαρτί, (χρωματιστά μολύβια ακουαρέλας, μελάνια, παστέλ) καθώς και σε μια σχεδόν διαλογιστική διαδικασία κοπής του. Τα εύθραυστα αυτά διοράματα, γεννιούνται ως απτά κομμάτια της φαντασίας της και κάνουν την παρουσία τους στο φυσικό μας κόσμο ως λιτές κατασκευές και χώροι διαπερατοί. Πρόκειται για ενα δομημένο χάος που ισορροπεί ανάμεσα στη γεωμετρία της ύλης και την αυθόρμητη, συναισθηματική εξιστόρηση. Ένας κόσμος δυναμικής σιωπής που παρουσιάζει τη γέννηση μιας άλλης μυστικής πραγματικότητας, πέραν του ορατού. 

 

Η δομή του έργου της περιέχει την ουσία ενός ονείρου που συμβαίνει κάτω από την ορθολογιστική επιφάνεια. Πρόκειται για τη μεταφόρτωση σε εικόνα, αυτού που δεν μπορεί να ειδωθεί με τα μάτια της λογικής.


Ο ρόλος του χαρτιού λειτουργεί σημειολογικά στην τέχνη της, επειδή προέρχεται από τα δέντρα που για την ίδια αποτελούν ιερές, συμβολικές υπάρξεις, μιας και ενώνουν το μέσα με το έξω, τον ουρανό με την γη. Στη σειρά των πολύσημων έργων που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης The Inside Out Ceremony αναλύεται αυτή η σχέση του εσωτερικού και του εξωτερικού κόσμου. 

 

Ημέρες Λειτουργίας

Tρίτη 10:00 - 18:00

Τετάρτη - Παρασκευή 10:00 - 20:00

Σάββατο 12:00 - 16:00


THE BLENDER GALLERY

Διεύθυνση: Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα 16674

Τ: (+30) 213 0280 597

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός