Η πρώτη ατομική έκθεση του Κώστα Πηγαδά στη Θεσσαλονίκη

Με τίτλο Finding the ties between science and nature, η έκθεση θα περιέχει βιοφιλικές μεγαλογραφίες, που αποτελούν το κύριο ενδιαφέρον της πρακτικής του καλλιτέχνη. 

The LiFO team, 5.5.2022 | 17:34

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας καλλιτέχνης Κώστας Πηγαδάς, παρουσιάζει την πρώτη του solo έκθεση στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 στη γκαλερί Donopoulos International Fine Arts. Με τίτλο Finding the ties between science and nature, η έκθεση θα περιέχει βιοφιλικές μεγαλογραφίες, που αποτελούν το κύριο ενδιαφέρον της πρακτικής του καλλιτέχνη. 

 

Περισσότερα για το έργο του:

O Costas Picadas είναι ένας επιτυχημένος στο είδος του εικαστικός καλλιτέχνης ελληνικής καταγωγής, που σπούδασε στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Εδώ και πολλά χρόνια, ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αμερική.

 

Έχει ειδικευθεί στην εικαστική φωτογραφία και στη video-art, εστιάζοντας περισσότερο το ενδιαφέρον του στη γεφυροποίηση των σχέσεων Επιστήμης και Τέχνης, ιδιαιτέρως της Επιστήμης που αφορά τον ανθρώπινο οργανισμό και τις ζωτικές του βιολογικές λειτουργίες, όπως είναι για παράδειγμα το καρδιοαναπνευστικό, το κυτταρολογικό και το ανοσοποιητικό του σύστημα.

 

Η πρώτη ατομική έκθεση του Κώστα Πηγαδά στη Θεσσαλονίκη

 

Συνδυάζοντας, σε «εγκαταστάσεις χώρου» (art-installations), την εικαστικά επεξεργασμένη -από τον ίδιο- φωτογραφία με το διαμορφωνόμενο κάθε φορά βίντεό του (που προσαρμόζεται ευφάνταστα και υποβλητικά στον εκάστοτε διατιθέμενο χώρο), ο CostasPicadas δημιουργεί μεγάλης κλίμακας εντυπωσιακά έργα, όπου ο θεατής έχει την αίσθηση παρακολουθώντας τα, βιώνει σε φαντασιακές μεγαλογραφίες, έναν μικρόκοσμο από κινούμενες εικόνες.

 

Οι εικόνες αυτές που εμφανίζονται μνημειακές και λαβυρινθώδεις, δεν είναι φωτογραφικές αποτυπώσεις από εργαστηριακά ευρήματα. Προέρχονται από προσωπικές συνθέσεις του καλλιτέχνη, ο οποίος τις έχει αρχικά αντλήσει και κατόπιν τις έχει εικαστικά επεξεργαστεί, μέσα από εναύσματα που του έχει προσφέρει το μικροσκόπιο και άλλες εργαλειακές δυνατότητες της ιατρικής επιστήμης.

 

Στο τελικό «ένδον θέαμα», ο θεατής έρχεται σε επαφή με τη δαιδάλωση του εσωτερικού μας βιολογικού και βιοχημικού εαυτού, ο οποίος θυμίζει κατά κάποιον τρόπο το ίδιο το μυστήριο της φύσης, μέσα από τη μαγεία π.χ. ενός δάσους. Καθώς οπτικά το περιεργάζεται αυτό το δάσος ο θεατής και ταυτοχρόνως νιώθει πως το περιηγείται, έχει την αίσθηση πως κατά έναν παράδοξο κι αινιγματικό τρόπο, βιώνει το μεγαλείο της οργανικής μας ύπαρξης.

 

Η πρώτη ατομική έκθεση του Κώστα Πηγαδά στη Θεσσαλονίκη

 

Η πρώτη ατομική έκθεση του Κώστα Πηγαδά στη Θεσσαλονίκη

 

Πληροφορίες

Εγκαίνια: Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022. Διάρκεια: 10/06/22 - 10/07/22

Τοποθεσία: DONOPOULOS INTERNATIONAL FINE ARTS, Αγίας Θεοδώρας 3, Θεσσαλονίκη

Website: COSTAS PICADAS

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός