Η Περίπτωση Καποδίστρια

Μία έκθεση αφιερωμένη στον Ιωάννη Καποδίστρια

LIFOTEAM 12.10.2016 | 00:00

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος υποδέχεται και παρουσιάζει στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο την έκθεση "Η Περίπτωση Καποδίστρια".

 

Η έκθεση, που περιλαμβάνει τα έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών - ζωγραφικά και γλυπτά - με θέμα τον Ιωάννη Καποδίστρια είναι συγχρόνως και μήνυμα ιστορικής μνήμης.

 

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει σιωπηρά με τα προσωπικά αντικείμενα του πρώτου Κυβερνήτη που φυλάσσονται και παρουσιάζονται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου: Οι προσωπογραφίες του και τα σχεδιάσματα της εποχής, το γραφείο του Κυβερνήτη, το πρώτο κάθισμά του στο Ναύπλιο, καθώς και το ιστορικό κάθισμα που είχε φέρει από τη Ρωσία, προσωπικά του αντικείμενα, ρολόγια, δακτυλίδια και ταμπακιέρες καθώς και τα δώρα του στους γάμους του Γενναίου Κολοκοτρώνη και της Φωτεινής Τζαβέλαινας και τέλος επίσημες σφραγίδες και άλλα μικροαντικείμενα, όπως η πλεκτή μεταξωτή ζώνη με τα ελληνικά χρώματα που φιλοτέχνησε και δώρισε στον Καποδίστρια η γυναίκα του μεγάλου ελβετού φιλέλληνα Εϋνάρδου.

 

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται τα λιτά καθίσματα του πρώτου δικαστηρίου στο Ναύπλιο καθώς και η μαρμάρινη πινακίδα του Καποδίστρια από το Ορφανοτροφείο της Αίγινας που συνόδευε την προτομή του. Την έκθεση συμπληρώνουν έντυπα της εποχής και λιθογραφίες που σηματοδοτούν την πρώτη συγκρότηση κράτους καθώς και άλλα έγγραφα, βιβλία και εφημερίδες.

ΠΟΤΕ12/10/2016 - 11/12/2016
ΠΟΥΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός