Η φετινή γιορτή για την Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας συνδύασε άψογα παρελθόν, παρόν και μέλλον με συγκινητικές αναδρομές σε χρυσές εποχές Ολυμπιακών Αγώνων, ένα ισχυρό μήνυμα για την ειρήνη και μια ειλικρινή υπόσχεση για έναν καλύτερο κόσμο.

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας γιόρτασε την Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα με σύνθημα το #MoveForPeace ή Μαζί για την Ειρήνη, σε μια ημέρα γεμάτη χειροτεχνίες, δρώμενα και ενδιαφέρουσες ομιλίες, ενώ παρευρέθηκαν επίσης σημαντικοί καλεσμένοι όπως εκπρόσωποι της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝΟΑ) αλλά και οι Ολυμπιονίκες Νέρι Νιαγκουάρα και Νίκος Κακλαμανάκης.

 

Γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας με Νίκο Κακλαμανάκη και Νέρι Νιαγκουάρα
«Ευχαριστώ το Μουσείο για την ευκαιρία να δώσω και την δική μου οπτική, συμβάλλοντας σε αυτό τον σκοπό, ειδικά στους μικρούς φίλους που παρακολούθησαν την εκδήλωση», είπε ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης.

 

«If we can play together, we can live together», είναι το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων δια στόματος Νίκου Κακλαμανάκη, που μαζί με την επίσης Ολυμπιονίκη Νέρι Νιαγκουάρα βρέθηκαν στη μεγάλη γιορτή του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας.

Ο Νίκος Κακλαμανάκης, μέσα από τις δύο ομιλίες που πραγματοποίησε, αναφέρθηκε στις μοναδικές στιγμές που έζησε στις Ολυμπιάδες που συμμετείχε και παρακίνησε το κοινό του να «τολμάει τα όνειρα του», συνοψίζοντας το «τρίπτυχο της επιτυχίας» ως ταπεινότητα- αυτοπεποίθηση- ενέργεια.

«Ζήσε όπως μια σταγόνα στον ωκεανό αλλά αγωνίσου σαν είσαι ο ωκεανός σε μια σταγόνα», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη μέρα ο Αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό όχημα στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, ενώ ευχαρίστησε το Μουσείο για την ευκαιρία να δώσει και την δική του οπτική, συμβάλλοντας σε αυτό τον σκοπό.

 

Γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας με Νίκο Κακλαμανάκη και Νέρι Νιαγκουάρα
Η Ολυμπιονίκης Νέρι Νιαγκουάρα κατά την διάρκεια της συνάντησής της με τα παιδιά που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

 

Συγκινητικές λεπτομέρειες από το δικό της ταξίδι τους προς την επιτυχία, αλλά και τις προκλήσεις που συνάντησε στη διαδρομή, μοιράστηκε και η Ολυμπιονίκης Νέρι Νιαγκούρα

«Η σημερινή ημέρα έχει μεγάλη σημασία γιατί υπενθυμίζει σε όλους ότι ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων,  εκτός από την αθλητική του σημασία, προάγει σημαντικές ηθικές αξίες και αρετές στον άνθρωπο, οι οποίες σήμερα είναι αναγκαίες πιο πολύ από ποτέ», τόνισε.

Ο Γιάννης Καρράς, τακτικό μέλος της ΕΟΕ μίλησε στα παιδιά που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για το μήνυμα της φετινής Ολυμπιακής ημέρας και τη σημασία του στην καθημερινή τους ζωή, καθώς στον εορτασμό πήραν μέρος και τα παιδιά που συμμετέχουν στο Summer Camp, που διεξάγεται στον χώρο του Μουσείου και έχει ως στόχο να απασχολήσει τα παιδιά με δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

 

Γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας με Νίκο Κακλαμανάκη και Νέρι Νιαγκουάρα

 

Γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας με Νίκο Κακλαμανάκη και Νέρι Νιαγκουάρα
Στον εορτασμό πήραν μέρος και τα παιδιά που συμμετέχουν στο Summer Camp, που με μεγάλη επιτυχία διεξάγεται στον χώρο του Μουσείου και έχει ως στόχο να απασχολήσει τα παιδιά με δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

 

Τέλος, η Διευθύντρια του Μουσείου, Μαρία Παπαϊωάννου ανέφερε: «Είμαι πολύ χαρούμενη που μικροί και μεγάλοι βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας για να γιορτάσουν μαζί μας την σημαντική αυτή ημέρα. Το Μουσείο πιστό στην υπόσχεσή του να αποτελέσει μια κιβωτό του Ολυμπισμού στη χώρα μας, διοργάνωσε αυτή την εκδήλωση προάγοντας το αθλητικό πνεύμα και τις αξίες του και φιλοξενώντας σημαντικούς εκπροσώπους αυτών των αξιών στη χώρα μας.  Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε με πολλές ακόμα δράσεις μέσα στη χρονιά που να εξυπηρετούν αυτό το σκοπό».

Η Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα είναι αφιερωμένη στον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων και ο εορτασμός της ορίστηκε από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με βάση την ημέρα ίδρυσης της από τον Pierrede Coubertin στο Παρίσι το 1894, και την ανάθεση των πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896. Για το 2022 γιορτάστηκε με σημαντικές εκδηλώσεις και στις πέντε ηπείρους. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 28.6.2022
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός