«Everything Is in a State of Change»: Ένα project με αφορμή την 100ή επέτειο από τη γέννηση του Joseph Beuys

Με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και επιμελήτρια Δάφνη Βιτάλη, μετά από πρόσκληση του Goethe-Institut Athen.

The LiFO team, 31.5.2021 | 13:44

Το «Everything Is in a State of Change» είναι ένα πρότζεκτ που επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Δάφνη Βιτάλη μετά από πρόσκληση του Goethe-Institut Athen, με αφορμή την 100ή επέτειο από τη γέννηση του Joseph Beuys. Με σκοπό να τιμήσουν έναν από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της μεταπολεμικής περιόδου, η επιμελήτρια προσκάλεσε δύο καλλιτέχνιδες, την Jennifer Nelson (Ελλάδα/ΗΠΑ) και την Janis Rafa (Ελλάδα/Ολλανδία), να δημιουργήσουν νέα έργα τα οποία θα έχουν αναφορές και θα συνομιλούν με το πλούσιο έργο του Joseph Beuys, αλλά και την καλλιτεχνική του έρευνα.

 

Η Jennifer Nelson και η Janis Rafa είναι δύο δημιουργοί των οποίων οι αναζητήσεις σχετίζονται με την ευρύτατη καλλιτεχνική πρακτική, τη μεθοδολογία και τις ιδέες του Beuys, όπως και τη στάση του όσον αφορά την οικολογία. Τα νέα, έπειτα από ανάθεση, έργα της Jennifer Nelson και της Janis Rafa ασχολούνται –άμεσα ή έμμεσα– με περιβαλλοντικά ζητήματα και συγκεκριμένα με τη σχέση και τη σύνδεση ανάμεσα στον ανθρώπινο και τον ζωικό κόσμο. Και οι δύο καλλιτέχνιδες έλκονται από το ζωικό βασίλειο και εστιάζουν στις βιολογικές, ηθικές και φιλοσοφικές πτυχές που μας συνδέουν με τα ζώα, δημιουργώντας έργα διηθημένα από αφαιρετικές προσεγγίσεις και μεταφορές, τα οποία θίγουν κοινωνικά θέματα και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ανοιχτή πρόσληψη της πραγματικότητας.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα εικαστικά βίντεο και το εγχείρημα θα βρείτε εδώ: https://www.goethe.de/ins/gr/el/ver.cfm?event_id=22164747&fuseaction=events.detail&.

 

Τα έργα θα προβάλλονται στο Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16 μέχρι και τις 22/7/2021. Η επίσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού. Για να ορίσετε το ραντεβού σας, επικοινωνήστε μέσω email στο [email protected].

 

Η εναρκτήρια εκδήλωση του πρότζεκτ «Everything Is in a State of Change» θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου 2021, 21:00,  Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο "Αιολία" στην Καισαριανή.

 

Πρόγραμμα:

 

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι: Stefanie Peter, Διευθύντρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Goethe-Institut Athen, Δάφνη Βιτάλη, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια, και Γεωργία Σαγρή, εικαστικός και αναπλ. καθηγήτρια στην ΑΣΚΤ

 

Ο προσκεκλημένος Cord Riechelmann (Γερμανία), βιολόγος, φιλόσοφος και δημοσιογράφος, θα δώσει μια σύντομη διάλεξη για τον Joseph Beuys και τη σχέση του εικαστικού του έργου με τα ζώα.

 

Θα ακολουθήσουν οι προβολές των εικαστικών βίντεο ενώ στη συνέχεια οι δύο καλλιτέχνιδες Janis Rafa και Jennifer Nelson θα συζητήσουν με το κοινό.

 

 

Μέτρα προστασίας COVID-19:

Τηρούνται όλα τα μέτρα που προβλέπονται στις επίσημες οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός