Ενα νέο Μουσείο στο Βερολίνο

Το ζευγάρι των δωρητών κατέχει μια συλλογή που περιλαμβάνει έργα των Rothko, Νταλί και Joan Miro, -ανάμεσα στους άλλους καλλιτέχνες

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 23.8.2013 | 12:02

 

Το Βερολίνο συμφώνησε και η συλλογή έργων τέχνης της Ulla και του Heiner Pietzsch, θα στεγαστεί σε ένα νέο μουσείο.
Το ζευγάρι των δωρητών κατέχει μια συλλογή που περιλαμβάνει έργα των Rothko, Νταλί και Joan Miro, -ανάμεσα στους άλλους καλλιτέχνες- και αποτιμάται σε 150 εκατομμύρια ευρώ.


Το νέο μουσείο θα στοιχίσει 130 εκατομμύρια ευρώ και θα στεγαστεί σε ένα χώρο 9.900τ.μ. πίσω από τη Νέα Εθνική Πινακοθήκη του Βερολίνου, την οποία έχει σχεδιάσει ο Μις Βαν Ντε Ρόε το 1968.
Εάν οι εργασίες οικοδόμησης αρχίσουν το 2014, το μουσείο θα είναι έτοιμο το 2022.
Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση, η οποία καταβάλλει το κόστος, θα πρέπει να εγκρίνει τη χρηματοδότηση για να μπορέσει να ξεκινήσει η κατασκευή.


Με την απόφαση αυτή τελειώνει η ιστορία μιας μεγάλης διαμάχης σχετικά με το μέρος στο οποίο θα έβρισκε στέγη η συλλογή.
Υπήρξε μια πρόταση, σύμφωνα με την οποία η συλλογή Old Masters, - μια από τις πιο δημοφιλείς και αγαπητές των μουσείων του Βερολίνου-, που συμπεριλαμβάνει έργα των Ρέμπραντ, Καραβάτζιο, Ρούμπενς και Γκένσμπορο, θα μπορούσε να μεταφερθεί σε μια νέα πτέρυγα της οποίας οι οικοδομικές εργασίες θα άρχιζαν αμέσως, αλλά το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό της κατασκευής ενός νέου μουσείου. (375εκ.).


Τη θέση τους στο Gemaldegalerie, θα έπαιρνε η συλλογή των έργων των ζωγράφων του 20ου αιώνα.
Η μεταφορά των έργων των μεγάλων δασκάλων της ζωγραφικής στα υπόγεια του μουσείου, έως ότου χτιστεί η νέα πτέρυγα ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Οι κάτοικοι του Βερολίνου συγκέντρωσαν δεκάδες χιλιάδες υπογραφές.


Ομοίως οι ιστορικοί τέχνης υποστήριξαν ότι δεν είναι δυνατόν μια τόσο αγαπητή στο κοινό συλλογή να μείνει αποθηκευμένη και μακριά από τα μάτια του κοινού για πολλά χρόνια, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί η νέα πτέρυγα.
Τελικά η συμβιβαστική λύση βρέθηκε. Το νέο μουσείο θα στεγάσει όχι μόνο τη συλλογή των Pietzsch, αλλά και τη συλλογή καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, που ανήκουν στο πρωσικό ΄Ιδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θα ενισχύσει την περιοχή του Mitte, στην οποία βρίσκεται η Νέα Εθνική Πινακοθήκη.

 

*****