Έκθεση του Δημήτρη Μανίνη, από το Φαίνεσθαι στο Είναι στο ΙΜΚ

Παρουσιάζονται 35 έργα που καλύπτουν όλες τις περιόδους της εικαστικής του δραστηριότητας.

The LiFO team, 17.5.2022 | 16:47

Την Πέμπτη 19 Μαίου στις 20.30 εγκαινιάζεται η έκθεση του εικαστικού Δημήτρη Μανίνη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με έργα ζωγραφικής και γλυπτά, αντιπροσωπευτικά μισού αιώνα διαδρομής στην εικαστική πράξη.

 

Ο Μανίνης χρησιμοποιεί πλήθος υλικών, αναλόγως με  την εκφραστική δυνατότητα του καθ ενός σε σχέση με εκείνο που επιθυμεί να εκφέρει: Κλασσικό λάδι, λάδι νερού, βινύλ και ακρυλικά.

.

Κι όπως αναφέρει ο ίδιος, έχει ζήσει τόσο φυσικούς θανάτους, όσο και πανηγύρεις εσωτερικού βίου, που μετατόπισαν τις διατυπώσεις των έργων του από το Φαίνεσθαι, στο Είναι. 

 

Πρόκειται για τη δεύτερη αναδρομική του έκθεση, μετά από εκείνην στην Μπιενάλε της Βενετίας, προσκαλεσμένος από το διεθνές ίδρυμα Εικαστικών Antonio dal Ponte.

 

Έκθεση του Δημήτρη Μανίνη, από το Φαίνεσθαι στο Είναι στο ΙΜΚ

 

Παρουσιάζονται  35 έργα που καλύπτουν αντιπροσωπευτικώς όλες τις περιόδους της εικαστικής του δραστηριότητας 45 χρόνων. Κατά περίπτωση, είναι δουλεμένα με λάδι οργανικού διαλύτη, με λάδι υδατοδιαλυτό, με ακρυλικό, βινύλ και αερογράφο. Οι διαστάσεις τους από 30χ45 έως 100χ160 εκ. Εκτίθενται επίσης, 2 γλυπτά από κεραμικό υλικό υψηλής θερμοκρασίας και μέταλλα, «ντυμένα» με έγχρωμα σμάλτα που παρασκευάσθηκαν στο εργαστήρι Τέχνης Eroterra, στην Τσαγκαράδα Πηλίου τα οποία καθ ύψος φτάνουν έως 70 εκ καθώς και 5 γλυπτά από σύνθετα υλικά, αφαιρετικές ανθρώπινες μορφές σε φυσικό μέγεθος...

 

Τα έργα είναι ανθρωποκεντρικά, και το ονειρικό κλίμα που επικρατεί, προέρχεται από την αντιπαράθεση του βροτού προς το άφθαρτο, του πρόσκαιρου προς το αιώνιο, πράγμα που παραδίδει στο βλέμμα του θεατή τον αυτοσαρκασμό του δημιουργού.

 

Έκθεση του Δημήτρη Μανίνη, από το Φαίνεσθαι στο Είναι στο ΙΜΚ

 

 

Διάρκεια εκθέσεως έως 29 Μαιου.

Επιμέλεια, Αννίτα Πατσουράκη Ιστορικός Τέχνης

Επισκέψεις, 18.00 έως 22.00 κάθε μέρα και Σαββατοκύριακο

 

 

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός