Με εκλεκτούς καλεσμένους παρουσιάστηκε στο καφέ Alsos στο Πεδίο του Άρεως το εντυπωσιακό πρόγραμμα του 5ου Fast Forward Festival που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και που έχει ως κύριο πρωταγωνιστή την Αθήνα.

 

Φέτος, καλλιτέχνες και ερευνητές από διάφορα μέρη του κόσμου (από την Ισλανδία μέχρι τη Σιγκαπούρη και τη Βηρυτό) διερευνούν το πώς η αρχαιολογία επιδρά στη δημιουργία των εθνικών αφηγήσεων και της συλλογικής μνήμης της πόλης και το πώς διαμορφώνει την πολιτιστική κληρονομιά της. 

 

Έργα και δράσεις τους θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Θέατρο, τη Διπλάρειο Σχολή, την Ίριδα, το Αναγνωστήριο του Βαλλιάνειου κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, αλλά και σε μια παλιά κατοικία στη Δεριγνύ, τη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής (Παλαιό Χημείο), το Πεδίον του Άρεως και φυσικά τους χώρους της Στέγης. Η σύλληψη και η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι της Κάτιας Αρφαρά.

 

Mας αρέσουν οι δύσκολες γειτονιές. Το Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens διεκδικεί την έκπληξη στην πόλη που νομίζουμε ότι ξέρουμε. Δημιουργεί πεδία πειραματισμού για τους καλλιτέχνες και τους πολίτες, για να καταλάβουμε όσα μας συνδέουν και όσα μας χωρίζουν.

 

Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, τόνισε για την επιλογή των τοποθεσιών: «Mας αρέσουν οι δύσκολες γειτονιές. Το Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens διεκδικεί την έκπληξη στην πόλη που νομίζουμε ότι ξέρουμε. Δημιουργεί πεδία πειραματισμού για τους καλλιτέχνες και τους πολίτες, για να καταλάβουμε όσα μας συνδέουν και όσα μας χωρίζουν, για να δημιουργήσουμε παρά να προσδιορίσουμε μια κοινή επικράτεια, για να πυροδοτήσουμε συζητήσεις γύρω από το τι σημαίνει να ζει κανείς σήμερα σε πόλεις τραυματισμένες, ανήσυχες και, γι’ αυτό, ζωντανές.

 

»Το Onassis Fast Forward Festival 5 είναι εδώ για να διεγείρει την περιέργεια και να άρει την άρνηση για ό,τι συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, μέσα μας, γύρω μας. Ένα φεστιβάλ τοπικό, γι’ αυτό και παγκόσμιο, εντοπισμένο και οικουμενικό».

 

Στο πάνελ επίσης έκαναν μια μικρή εισαγωγή στα όσα παρουσιάσουν στο φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, η καλλιτεχνική κολεκτίβα από την Ρωσία Chto Delat μαζί με τον Ουκρανό Anton Kats για το δύσκολο πρότζεκτ που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας στο ταλαιπωρημένο Πεδίο του Άρεως, ο Robert Zhao Renhui από τη Σιγκαπούρη που θα μετατρέψει ένα κτίριο στη Δεριγνύ σε ένα Μουσείο της Φύσης και 6 αποσπάσματα από τις τραγωδίες του Σοφοκλή στο «All that Bleeds» του Σουηδού Markus Öhrn, σε συνεργασία με ερασιτέχνες ηθοποιούς άνω των 65 ετών.

 

Τέλος, ανακοινώθηκε η πρώτη συνεργασία της Στέγης με το Εθνικό Θέατρο.

 

Το πρόγραμμα

Joana Hadjithomas & Khalil Joreige - Unconformities (Ασυμφωνίες)

2-16 Μαΐου | Δε: 8:00-16:00, Τρ-Πε: 8:00-20:00, Πα: 8:00-22:00, Σα-Κυ: 8:00-20:00 | Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15)

 

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του 5ου Fast Forward Festival
Μια mixed-media εικαστική εγκατάσταση συγκροτημένη από τα χώματα και τα πετρώματα, τις ιστορίες και τα μυστικά τριών ιστορικών πόλεων: Αθήνα, Βηρυτός, Παρίσι.

 

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση προσκαλεί για τρίτη φορά το διεθνώς διακεκριμένο δίδυμο από τον Λίβανο, αυτή τη φορά για να παρουσιάσει στο Μουσείο της Ακρόπολης, αμέσως μετά το Centre Pompidou και τη βράβευσή του με το Prix Marcel Duchamp (2017), το Unconformities (Ασυμφωνίες). Μια mixed-media εικαστική εγκατάσταση συγκροτημένη από τα χώματα και τα πετρώματα, τις ιστορίες και τα μυστικά τριών ιστορικών πόλεων: Αθήνα, Βηρυτός, Παρίσι.

 

 

Chto Delat & Anton Kats - Park Fables (Μύθοι του Πάρκου)

2-16 Μαΐου| Παραστάσεις 2, 5, 6, 12, 13 & 16 Μαΐου| 19:00 | Πεδίον του Άρεως

 

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του 5ου Fast Forward Festival
Οι δράσεις του Park Fables περιλαμβάνουν εφήμερες καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις.

 

Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη ίχνη ιστορίας και μνήμης, αποσπάσματα ταυτοτήτων και βιωμάτων, η διεθνούς εμβέλειας ρωσική κολεκτίβα Chto Delat, σε συνεργασία με τον εικαστικό και μουσικό Άντον Κατς, καλλιεργούν το εύφορο Πεδίον του Άρεως.

 

Οι δράσεις του Park Fables περιλαμβάνουν εφήμερες καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που συνομιλούν με την πολιτιστική κληρονομιά του πάρκου: μια θεατρική παράσταση και ένας ραδιοφωνικός σταθμός / χώρος ακρόασης αποτελούν τον πυρήνα του έργου, που πλαισιώνεται από προσωρινές εικαστικές εγκαταστάσεις και παράλληλες δράσεις.

 

Σημείο αναφοράς και κόμβος συναντήσεων, κατά τις δράσεις του Park Fables, αποτελεί ένα ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο, στο οποίο συστεγάζονται ο ραδιοφωνικός σταθμός και μια βιβλιοθήκη.

 

Park Fables

2, 5, 6, 12, 13 & 16 Μαΐου | 19:00 (διάρκεια: περίπου 2 ώρες) | Σημείο εκκίνησης: Περίπτερο

Η περφόρμανς του Park Fables ξεκινά με ξεναγήσεις, οι οποίες εκτυλίσσονται μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας μέσα στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως. Κάθε διαφορετική διαδρομή, μέσα από την οπτική γωνία διαφορετικής αφήγησης, οδηγεί το κοινό σε ένα θεατρικό έργο σύγχρονων μύθων. Αντλώντας έμπνευση από τη λογική των Μύθων του Αισώπου, κάθε μύθος αποτελείται από μια ιστορία, η οποία εμψυχώνεται από κούκλες και φέρνει στην επιφάνεια «ηθικά διδάγματα», ανοιχτά σε ερμηνείες.


Dirty Athens Brass Band

2 Μαΐου | 22:00 | Πλατεία Πρωτομαγιάς (Yπαίθριο θέατρο)

H Dirty Athens Brass Band δημιουργήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2014, με αφορμή την κοινή αγάπη των μελών της για τη μουσική και, ειδικότερα, για τον ξεχωριστό ήχο που παράγεται από τον συνδυασμό πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων. Εμπνέεται από τα μουσικά σύνολα της Νέας Ορλεάνης και έχει ευρύ φάσμα μουσικών επιλογών.


Ράδιο Πεδίο

2-16 Mαΐου | 10:00-21:00 | Περίπτερο

To Ράδιο Πεδίο είναι ένας διαδραστικός ραδιοφωνικός σταθμός περιορισμένης εμβέλειας (narrowcast) στο πάρκο. Είναι ένας ανοιχτός χώρος ακρόασης που υφαίνει ένα δίκτυο εκπομπών και λήψεων. Ως ηχητικό γλυπτό και πεδίο μάθησης, το Ράδιο Πεδίο ενισχύει τις υποδομές ήχου και φωνής στο δημόσιο χώρο, περιλαμβάνοντας συζητήσεις και εργαστήρια, παρουσιάσεις και προβολές, βιβλιοθήκη και απροσδόκητες συναντήσεις.

 

Συζητήσεις

Ράδιο Πεδίο: Δημόσιες Συζητήσεις στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως

Επιμέλεια Συζητήσεων: Παυσανίας Καραθανάσης, Anton Kats, Dmitry Vilensky

Συντονιστής: Παυσανίας Καραθανάσης

Το πάρκο και η πόλη: Αντανακλάσεις της ζωής στο πάρκο και τις περιοχές γύρω του στο παρελθόν και το παρόν | 4 Μαΐου | 17:00-19:00

Ερευνητές και συγγραφείς που συνέβαλαν στην έκδοση της εφημερίδας του Park Fables συνομιλούν για θέματα που αφορούν την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την αστικοποίηση και τις βιωμένες εμπειρίες του πάρκου.

 

Ράδιο Πεδίο: Φωνή και ραδιοφωνική αναμετάδοση στους δημόσιους χώρους

5 Μαΐου | 17:00-18:30

Μια συζήτηση μεταξύ καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών σχετικά με θέματα αναμετάδοσης της φωνής στον δημόσιο χώρο μέσω του ραδιοφώνου. Το ραδιόφωνο ως ερώτηση σχετικά με τη δράση του μέσου και ως ένα στρατηγικό εργαλείο για την παραγωγή (εθνικής) μνήμης και ταυτότητας. Ποιος μεταδίδει τι και για ποιον; Τι είναι μια μετάδοση και για ποιους λόγους μεταδίδεται;

 

«Δεν φεύγω από το πάρκο πριν πέσει ο ήλιος»: Αστεγία και περιθωριοποίηση στο αστικό περιβάλλον 

6 Μαΐου| 17:00-18:30

Επαγγελματίες της υποστήριξης αστέγων ανταλλάσσουν εμπειρίες και οπτικές για τις πολλαπλές πλευρές του αστικού φαινομένου της έλλειψης στέγης.  

 

«Ερχόμαστε εδώ για να είμαστε ελεύθεροι και οι δυο μας»: Συζήτηση για τις σχέσεις ανθρώπων και ζώων στους ανοιχτούς χώρους των πόλεων 

11 Μαΐου | 17:00-19:00

Τόσο τα δεσποζόμενα όσο και τα αδέσποτα ζώα ζουν μαζί με τους ανθρώπους στις πόλεις. Πώς όμως σχετιζόμαστε με τα άλλα έμβια όντα με τα οποία μοιραζόμαστε τις πόλεις μας;

 

Να κρύβεσαι ή να μην κρύβεσαι; Συζήτηση σχετικά με την πολιτική της «απόκρυψης» των στιγματισμένων πρακτικών στους αστικούς χώρους

12 Μαΐου | 17:00-18:30

Επαγγελματίες από οργανισμούς που παρεμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας στο ζήτημα της χρήσης ουσιών και κοινωνικοί επιστήμονες που ασχολούνται με ζητήματα περιθωριοποιημένων ομάδων στα αστικά κέντρα μιλούν για τη χρήση ουσιών στους δημόσιους χώρους της πόλης.

 

«Παίζω το αγαπημένο μου παιχνίδι στο πάρκο»: Συζήτηση σχετικά με τα παιχνίδια, τον ανταγωνισμό και την κοινωνικότητα στους ανοιχτούς χώρους των πόλεων

13 Μαΐου | 17:00-18:30

Το σκάκι, το τάβλι και το ντόμινο παίζονται καθημερινά στο πάρκο. Πώς αυτά τα παιχνίδια γίνονται τρόποι συγκρότησης κοινωνικών σχέσεων; Μια συζήτηση περί κοινωνικότητας, ανταγωνισμού και διασκέδασης στους αστικούς ανοιχτούς χώρους.

 

Τι να κάνουμε; Το έργο δημόσιας τέχνης ως εργαλείο μεταμορφώσεων

15 Μαΐου | 17:00-19:00

Μια συζήτηση μεταξύ καλλιτεχνών και επιμελητών σχετικά με τα έργα δημόσιας τέχνης και τις δυνατότητές τους να συμβάλουν στη δημιουργία μιας ισότιμης και συμμετοχικής δημόσιας σφαίρας. Πώς μπορούν τα έργα δημόσιας τέχνης να συμμετέχουν στην παραγωγή γνώσης, να είναι κοινωνικά χρήσιμα ή βιώσιμα, αλλά την ίδια στιγμή να διατηρούν αισθητική και καλλιτεχνική σημασία;

 

Εικαστικές Παρεμβάσεις

2-16 Μαΐου

Λεωφόρος των Ηρώων

Η Λεωφόρος των Ηρώων αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο του Πεδίου του Άρεως με έντονη ιστορική-μνημειακή και συμβολική αξία: οι Μύθοι του Πάρκου περνούν ανάμεσα από τις προτομές των Ηρώων της Επανάστασης του 1821, εμπλουτίζοντας το πεδίο τους με ιστορικές φράσεις γραμμένες σε πανό.

 

Πλατεία Πρωτομαγιάς

Σημαίες με «Τα πιο διάσημα πτηνά του Πεδίου του Άρεως» τοποθετούνται γύρω από το αμφιθέατρο στην Πλατεία Πρωτομαγιάς και εμπνέονται από την πλούσια δημόσια θεατρική ζωή του πάρκου. Φράσεις που ειπώθηκαν από επαναστάτες του θεάτρου του 20ού αιώνα, όπως ο Μπέρτολτ Μπρεχτ και ο Αουγκούστο Μπόαλ, αλλά και από κάποιες εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου, υπενθυμίζουν τη δυναμική χειραφέτησης των θεατρικών πρακτικών.

 

Ο Φόρμιγγας των φυτών

Περίπτερο

Τι μουσική μπορούν να παράγουν τα φυτά; Η ηχητική εγκατάσταση της Αλεξάνδρας Κουμαντάκη και του Περικλή Λαζάρου δημιουργείται μέσα από την ηχοποίηση των φυτών, δηλαδή τη μετάφραση των δεδομένων τους σε μουσική.

 

Εργαστήρια

Ξαναφτιάχνοντας τη ζωή με το περιοδικό δρόμου «σχεδία»

8 Μαΐου | 17:00-19:00 |

Περίπτερο

Στο εργαστήριο, θα μάθουμε πώς τα παλιά, αδιάθετα τεύχη του περιοδικού δρόμου «σχεδία» μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να μεταμορφωθούν σε προϊόντα υψηλής αισθητικής και ποιότητας, δίνοντας νέα ευκαιρία, νέα μορφή, νέα ζωή σε κάτι φαινομενικά «άχρηστο», «σκουπίδι». Θα γίνει πρακτική παρουσίαση του «σχεδία αρτ» (Upcycling Project), ενός κοινωνικού προγράμματος του περιοδικού «σχεδία» που πραγματοποιείται από άστεγους και/ή ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

 

Τα ξωτικά του πάρκου

25 Απριλίου, 2, 8 & 16 Μαΐου

Έχοντας ως πηγή έμπνευσης το Πεδίον του Άρεως, μαθητές δημοτικού σε συνεργασία με τον κουκλοπαίκτη και κουκλοποιό Στάθη Μαρκόπουλο μεταμορφώνονται σε «Ξωτικά του Πάρκου» μέσα από τις κούκλες από φυσικά υλικά και ανακυκλώσιμα σκουπίδια που θα φτιάξουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Παράλληλα, θα δημιουργήσουν ένα δικό τους, ομαδικό δρώμενο που θα μας παρουσιάσουν στην Πλατεία Πρωτομαγιάς στο τέλος του εργαστηρίου.

 

Το πάρκο και η πόλη

Βιωματικό εργαστήριο που προσκαλεί μαθητές Γυμνασίων της ευρύτερης περιοχής του πάρκου να εξερευνήσουν μαζί με τους καθηγητές τους το πάρκο από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να απαντήσουν στην ανοιχτή ερώτηση «Πώς συνδέεται το πάρκο με την πόλη;».

 

Παράλληλες Δράσεις

Μαθήματα ποδηλάτου για ενήλικες

5 Μαΐου | 10:30-14:30

Ποδηλασία

6 Μαΐου | 12:00-14:00 & 17:00-19:00 | Περίπτερο

Ποδηλατάδες και μαθήματα ποδηλάτου για ενήλικες εμπλουτίζουν τις δυνατότητες εξερεύνησης του πάρκου, προσφέροντας μια διαφορετική εμπειρία, πέραν του περίπατου. Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με την MBike. Σε συνεργασία με την οργάνωση «Μέλισσα», οι γυναίκες που εντάσσονται στο δίκτυό της θα έχουν ευκαιρία εκμάθησης ποδηλάτου, μέσα από τη συμμετοχή τους στα μαθήματα.

 

Τουρνουά σκακιού

11-13 Μαΐου | 12:00 | Περίπτερο

Το σκάκι, το ντόμινο και το τάβλι είναι χαρακτηριστικά παιχνίδια στις δραστηριότητες των ανθρώπων που συχνάζουν στο πάρκο. Το ερασιτεχνικό τουρνουά σκακιού είναι ανοιχτό σε όλους και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Πρόκειται για μια δράση που γίνεται για πρώτη φορά στο Πεδίον του Άρεως, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική συνέχειας και καθιέρωσής της.

 

 

Robert Zhao Renhui - The Nature Museum

2-16 Μαΐου | Δε-Πα: 16:00-21:00 / Σα-Κυ: 10:00-11:00 & 14:00-18:00

Ξεναγήσεις: 2, 5, 6, 12, 13 & 16 Μαΐου

Τετάρτη 2 Μαΐου: 16:30 & 17:30 (στα αγγλικά), Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Μαΐου: 11:30 & 18:30 (στα αγγλικά) | 12:45 & 19:45 (στα ελληνικά), Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Μαΐου: 11:30 & 18:30 (στα αγγλικά) | 12:45 & 19:45 (στα ελληνικά), Τετάρτη 16 Μαΐου: 20:00 (στα ελληνικά)| Δεριγνύ 15, Πλατεία Βικτωρίας

 

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του 5ου Fast Forward Festival
Τα δωμάτια μιας παλιάς αθηναϊκής κατοικίας της Πλατείας Βικτωρίας φιλοξενούν ένα ιδιότυπο Μουσείο της Φύσης.

 

Η Φύση εισβάλλει στα Πατήσια. Τα δωμάτια μιας παλιάς αθηναϊκής κατοικίας της Πλατείας Βικτωρίας φιλοξενούν ένα ιδιότυπο Μουσείο της Φύσης. Εκεί, επί της οδού Δεριγνύ 15, ένας πολυβραβευμένος εικαστικός από τη Σιγκαπούρη, σε συνεργασία με Έλληνες ειδικούς, στήνει μια περιπετειώδη εικαστική εγκατάσταση για την άγνωστη χλωρίδα και πανίδα της Αθήνας – από τα ποτάμια που εξαφανίστηκαν μέχρι την άγρια ζωή που υποτάχθηκε στο άρμα της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης.

 

 

Hikaru Fujii - The Primary Fact

2-16 Μαΐου | 12:00-19:00 | Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής | Παλαιό Χημείο (Μαυρομιχάλη 17-19 & Σόλωνος 104)

 

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του 5ου Fast Forward Festival
Ο Ιάπωνας εικαστικός Χικάρου Φουτζίι επανέρχεται στο FFF.

 

Ένας αρχαιοελληνικός ομαδικός τάφος με 80 νεκρούς δεσμώτες αποκαλύφθηκε προ διετίας στο Παλαιό Φάληρο. Ο Ιάπωνας εικαστικός Χικάρου Φουτζίι επανέρχεται στο FFF και, ύστερα από εκτεταμένη έρευνα, σε συνεργασία με τη χορογράφο Πατρίσια Απέργη και τους επικεφαλής της ανασκαφής, στρέφει το βλέμμα του στο συγκλονιστικό αυτό εύρημα ρίχνοντας φως στη «σκοτεινή», πριν από τον Χρυσό Αιώνα, Αθήνα του 7ου αιώνα π.Χ.

 

Η οπτικοακουστική εγκατάσταση που στήνει σε ένα κτίριο-ορόσημο της πανεπιστημιακής κοινότητας, το πρώην Χημείο και νυν Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους επικεφαλής της ανασκαφής –από αρχαιολόγους μέχρι οδοντιάτρους–, αλλά και την αναβίωση της εκτέλεσης και της ταφής από έναν Χορό 80 νέων Αθηναίων.

 

Παράλληλη δράση

Πέμπτη 3 Μαΐου | 19:00 | Στα ιαπωνικά με διερμηνεία στα ελληνικά

Συζήτηση με τους: Hikaru Fujii (εικαστικός καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής), Πατρίσια Απέργη (χορογράφος), Στέλλα Χρυσουλάκη (αρχαιολόγος, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων)

 

Markus Öhrn - Αll that may bleed | Έξι σκηνές από τις τραγωδίες του Σοφοκλή

4-16 Μαΐου| Αναγνωστήριο του Βαλλιάνειου κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Πανεπιστημίου 32)

 

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του 5ου Fast Forward Festival
Αll that may bleed -Έξι σκηνές από τις τραγωδίες του Σοφοκλή

 

Παραστάσεις

6 Μαΐου: Ηλέκτρα, 8 Μαΐου: Φιλοκτήτης, 10 Μαΐου: Αίας, 12 Μαΐου: Tραχίνιες, 14 Μαΐου: Οιδίπους Τύραννος, 16 Μαΐου: Αντιγόνη

Video Installation

7 Μαΐου: Ηλέκτρα, 9 Μαΐου: Φιλοκτήτης, 11 Μαΐου: Αίας, 13 Μαΐου: Τραχίνιες, 15 Μαΐου: Οιδίπους Τύραννος

Στην οδό Πανεπιστημίου, στην –άδεια πλέον από βιβλία– Εθνική Βιβλιοθήκη, έντεκα Αθηναίες, ερασιτέχνες ηθοποιοί από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια της Στέγης για ενήλικες άνω των 65 ετών, σχηματίζουν μια ανορθόδοξη μπάντα και βουτούν στο έργο του Σοφοκλή, δημιουργώντας μια σειρά σκοτεινών και ατμοσφαιρικών περφόρμανς, υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου Σουηδού σκηνοθέτη και εικαστικού.

Παράλληλη Δράση

Δευτέρα 7 Μαΐου | 19:00

Συζήτηση του κοινού με τον Markus Öhrn, τις έντεκα συμμετέχουσες ερασιτέχνες ηθοποιούς, την Γκέλυ Καλαμπάκα και τον Γιάννη Λεοντάρη

Συντονισμός: Ευθύμης Θέου, ηθοποιός/δραματουργός

 

 

Sacrifice | Erna Omarsdóttir & Valdimar Jóhannsson / Matthew Barney / Margret Bjarnadóttir & Ragnar Kjartansson

5 & 6 Μαΐου | Σε διάφορους χώρους της Στέγης | 18:00 - 00:00

 

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του 5ου Fast Forward Festival
Μια γιορτή-τελετή των αισθήσεων και των παραισθήσεων από την Iceland Dance Company.

 

Ψυχεδέλεια: μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί αυτό το «φεστιβάλ-μέσα-στο-φεστιβάλ» που έρχεται από την Ισλανδία και καταλαμβάνει απ’ άκρη σ’ άκρη τη Στέγη. Χοροθέαμα και, μαζί, ροκ συναυλία, βίντεο εγκατάσταση, αλλά και αγορά ιδεών (και προϊόντων!), μια γιορτή-τελετή των αισθήσεων και των παραισθήσεων από την Iceland Dance Company, με τη συμμετοχή διεθνούς κύρους εικαστικών, όπως οι Matthew Barney και Ragnar Kjartansson.

 

 

Mark Teh - Baling

9 & 10 Μαΐου| Κεντρική Σκηνή| 21:00

 

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του 5ου Fast Forward Festival
Μια περφόρμανς που ακροβατεί ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και το πολιτικό δράμα.

 

Το κομουνιστικό παρελθόν της Μαλαισίας που αποσιωπήθηκε, μα ακόμα την στοιχειώνει, επιστρέφει χάρη στη συνταρακτική αναβίωση των Συνομιλιών στο Baling. Ο Μαλαισιανός σκηνοθέτης Μαρκ Τεχ αξιοποιεί αυθεντικά αρχεία και συνθέτει μια φορτισμένη περφόρμανς με θέμα ένα ιστορικό συμβάν-σταθμό για την ανεξαρτησία της πατρίδας του. Μια περφόρμανς που ακροβατεί ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και το πολιτικό δράμα και πραγματεύεται τη συμφιλίωση, τη θυσία, την ταυτότητα και την ανεξαρτησία.


Παράλληλη δράση

Τετάρτη 9 Μαΐου | Στα αγγλικά, με διερμηνεία στα ελληνικά

Συζήτηση του κοινού με τον Mark Teh και την June Tan

Συντονισμός: Tarek Abou El Fetouh, ανεξάρτητος επιμελητής

 

 

Μέντη Μέγα - Trapped

10-13 Μαΐου| Εθνικό Θέατρο, Κτίριο Τσίλλερ, Αίθουσα εκδηλώσεων (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24) | 18:00

 

Με το βλέμμα του σημερινού καλλιτέχνη, που προσπαθεί να καταλάβει τον μηχανισμό της εμμονικής επιστροφής των Ελλήνων στον διχασμό, η Μέντη Μέγα μάς ταξιδεύει στην Αθήνα των αρχών του 20ού αιώνα, όπου εν μέσω αντιπαραθέσεων μεταξύ φανατισμένων Ελλήνων συναντάμε μια Αμερικανίδα, την Ισιδώρα Ντάνκαν, μια παθιασμένη πρωτοπόρο του μοντέρνου χορού, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία, με φανατικές συγκρούσεις στις οποίες χάθηκαν ανθρώπινες ζωές: στη γλωσσική διαμάχη του 1903, γνωστή ως τα «Ορεστειακά», και στον Εθνικό Διχασμό του 1915. Η Στέγη συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο και ταξιδεύει στο Κτίριο Τσίλλερ, το κτίριο που πρωταγωνιστεί στα ιστορικά γεγονότα των Ορεστειακών, στα οποία αναφέρεται η παράσταση.

 

 

Walid Raad - Les Louvres and/or Kicking the Dead

11-15 Μαΐου| Εκθεσιακός Χώρος -1 | Στέγη | 18:00 & 20:30

 

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του 5ου Fast Forward Festival
Ένα υβριδικό θέαμα, ανάμεσα σε έκθεση, περιπατητική περφόρμανς και διάλεξη.

 

Δέκα δωμάτια. Δέκα συναρπαστικά επεισόδια από το Παρίσι έως το Άμπου Ντάμπι, από τη Δύση έως την Ανατολή. Μέσα σε μόλις 75 λεπτά. Ισορροπώντας μεταξύ ιστορίας και μυθοπλασίας. Ένα υβριδικό θέαμα, ανάμεσα σε έκθεση, περιπατητική περφόρμανς και διάλεξη, για την τέχνη και τον πολιτισμό ως διαχρονικά θύματα πρακτικών βίας. Μας ξεναγεί αυτοπροσώπως ο Λιβανέζος Ουαλίντ Ράαντ, ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης.

 

Συμπαραγωγή των steirischer herbst (Γκρατς, Αυστρία), Art Center Buda (Κόρτρικ, Βέλγιο) για το Gone West - NEXT Festival, HAU Hebbel am Ufer (Βερολίνο), Onassis Culture/FFF, Festival d’Automne (Παρίσι)

 

 

Kader Attia - «Οι κληρονομιές του σώματος, Μέρος Α’»

Συζήτηση και προβολής της ταινίας

11-13 Μαΐου | Ίριδα (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας)

11 Μαΐου στις 20:00 – Προβολή ταινίας και συζήτηση

12 & 13 Μαΐου στις 21:00 – Προβολή ταινίας

 

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του 5ου Fast Forward Festival
Kader Attia, Οι κληρονομιές του σώματος, Μέρος Α

 

Σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα, στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens, προβάλλεται, στην Ίριδα, το ιστορικό κινηματοθέατρο της Αθήνας, το πρώτο μέρος της κινηματογραφικής τριλογίας του διεθνώς διακεκριμένου Γαλλοαλγερινού εικαστικού και κινηματογραφιστή Καντέρ Ατιά.

 

Τα «εξόρbllιστα» αντικείμενα είναι εδώ οι πρωταγωνιστές. Εκείνα που οι αποικιοκρατικές δυνάμεις και οι ιεραπόστολοι της Δύσης υφάρπαξαν από τους κατόχους τους για να τα μετατρέψουν σε εθνολογικά τεκμήρια-εκθέματα στα μουσεία της Ευρώπης. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης και η ανθρωπολόγος-αρχαιολόγος Ελεάνα Γιαλούρη συντονίζουν τον δημόσιο διάλογο που ακολουθεί την πρώτη ημέρα της προβολής.

 

Ομιλητές:

Κωνσταντίνος Καλαντζής, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Ερευνητής (research associate) στο πρόγραμμα Citizens of Photography του Τμήματος Ανθρωπολογίας, University College London
Δημήτρης Πλάντζος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εσθήρ Σολομών, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Εύα Στεφανή, Σκηνοθέτης κινηματογραφικών ντοκιμαντέρ και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών)

 

 

Ho Tzu Nyen - One or Several Tigers

12-16 Μαΐου | Δε-Πα: 18:00 & 18:45 | Σα-Κυ: 18:00, 18:45 & 19:30 | Διπλάρειος Σχολή (Πλατεία Θεάτρου 3)

 

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του 5ου Fast Forward Festival
Ho Tzu Nyen, One or Several Tigers

 

O Σιγκαπουριανός Χο Τζου Νύεν, ένας πολύ ξεχωριστός δημιουργός μας μεταφέρει στη μαγεία μιας ονειρικής πολυμεσικής εγκατάστασης, με στοιχεία από ινδονησιακό θέατρο σκιών, κινηματογράφο και 3D animation. Μια τίγρη τραγουδά την ιστορία της Σιγκαπούρης, συνομιλώντας με έναν εκπρόσωπο της αποικιοκρατίας, που τόσο την έχει καθορίσει. Ποια είναι τελικά η ιστορία που γνωρίζουμε και πώς έχει κατασκευαστεί; Σε τι βασίζονται οι αντιλήψεις μας;

 

 

Rabih Mroué - So Little Time

15 & 16 Μαΐου |Μικρή Σκηνή | 21:00

 

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του 5ου Fast Forward Festival
So little time

 

Πώς «κατασκευάζεται» ένας ήρωας; Ο διεθνώς καταξιωμένος δημιουργός από τη Βηρυτό επανέρχεται στη Στέγη με μια διαφωτιστική και χιουμοριστική περφόρμανς-διάλεξη γύρω από τους πλαστούς εθνικούς μύθους. Ή, αλλιώς, η νεότερη ιστορία του Λιβάνου μέσα σε 60 λεπτά.

 

Παράλληλη Δράση

Τρίτη 15 Μαΐου | Στα αγγλικά, με διερμηνεία στα ελληνικά

Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τον Rabih Mroué και τη Lina Majdalanie

Συντονισμός: Κάτια Αρφαρά, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου και Χορού της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

 

 

Leonardo Moreira & Cia. Hiato - The Odyssey

15 & 16 Μαΐου | Κεντρική Σκηνή| 19:00

 

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του 5ου Fast Forward Festival
The Odyssey

 

Με το ομηρικό έπος ως πηγή έμπνευσης, η ξεχωριστή κολεκτίβα από τη Βραζιλία επανέρχεται στη Στέγη. Επτά ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται προσωπικές και συλλογικές οδύσσειες, ισορροπώντας στα όρια ρεαλισμού και φαντασίας. Η ζωντανή εμπειρία αυτής της οριακής αφήγησης αμφισβητεί τον διχασμό πραγματικότητας-μυθοπλασίας αλλά και κοινού-ηθοποιών. Γιατί ίσως, τελικά, να είμαστε όλοι εξίσου μυθικοί όσο και τερατώδεις.

 

Διαλέξεις & Περφόρμανς

Παραπλανητικοί μύθοι στοιχειώνουν τη νεότερη ιστορία – είτε μιλάμε για τον Λίβανο, είτε για τη Σιγκαπούρη. Με πνευματώδες χιούμορ, οι πέντε περφόρμανς-διαλέξεις του FFF έχουν πολλά να μας πουν για τις κατασκευασμένες αφηγήσεις: από τις αρχαιολογικές ανασκαφές και τις ιστορίες κατασκοπείας στη Σιδώνα και το Τελ Χαλάφ, τη γενεαλογία των βάλτων και το γεωπολιτικό εύρημα του όρου «Νοτιοανατολική Ασία» μέχρι την εικόνα του ιδρωμένου αποικιοκράτη στις χολιγουντιανές ταινίες! Στο τέλος κάθε βραδιάς, ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με τους καλλιτέχνες.

 

Πρόγραμμα

Σάββατο 12 Μαΐου |Μικρή Σκηνή

Η Σιγκαπούρη είναι πολλά περισσότερα, εκτός από ακριβότερη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς. Οι μνήμες της αποικιοκρατίας τίθενται στο επίκεντρο των ειρωνικά στοχαστικών περφόρμανς-διαλέξεων από τους δύο διακεκριμένους καλλιτέχνες αυτής της νησιωτικής μητρόπολης της Ασίας. Στο τέλος, ακολουθεί συζήτηση μεταξύ των καλλιτεχνών και της June Yap, Διευθύντριας Επιμελειών, Προγραμμάτων και Εκδόσεων στο Μουσείο Τέχνης της Σιγκαπούρης.

 

19:00 |Ho Rui An | Solar: A Meltdown (2014)

 

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του 5ου Fast Forward Festival
Solar: A Meltdown

 

Το Solar: A Meltdown είναι μια διάλεξη που «απογειώνεται» από την ιδρωμένη πλάτη ενός κέρινου ομοιώματος του ανθρωπολόγου Charles le Roux, το οποίο συνάντησε ο καλλιτέχνης στο Tropenmuseum (Μουσείο των Τροπικών) του Άμστερνταμ. Από αυτή την εικόνα, ο καλλιτέχνης εκκινεί μια σειρά ερευνών που προσπαθεί να φτάσει στα «μετόπισθεν» της Αυτοκρατορίας και, κυρίως, στον ανελέητο ήλιο πίσω της, που σφυροκοπά την αυτοκρατορική πλάτη.

 

Στα αγγλικά, με υπότιτλους στα ελληνικά | Διάρκεια: περίπου 60 λεπτά | Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε αργοπορημένους, μετά την έναρξη της περφόρμανς


20:30 | Ho Tzu Nyen | ΣΥΝΟΨΙΣ – Το Κριτικό Λεξικό της Νοτιοανατολικής Ασίας

Ο όρος «Νοτιοανατολική Ασία» εμφανίστηκε στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ως μια ονοματολογία που επινοήθηκε από τις δυνάμεις των Συμμάχων για να περιγράψει ένα συγκεκριμένο θέατρο μαχών. Το Κριτικό Λεξικό της Νοτιοανατολικής Ασίας ξεκινά με τη μορφή ενός ερωτήματος: σε τι συνίσταται η ενότητα της Νοτιοανατολικής Ασίας, μιας περιοχής που δεν ενοποιήθηκε ποτέ από μια γλώσσα, θρησκεία ή πολιτική εξουσία; Το Λεξικό προχωρά προτείνοντας 26 όρους – έναν για κάθε γράμμα του αγγλικού/λατινικού αλφαβήτου, ο καθένας και μια έννοια, μια κεντρική ιδέα ή ένα βιογραφικό, που προτείνει μια προσέγγιση στο πώς να σκεφτεί και να φανταστεί κανείς τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

 

Στα αγγλικά | Διάρκεια: περίπου 60 λεπτά

 

Κυριακή 13 Μαΐου | Μικρή Σκηνή

Αρχαιολογικές ανασκαφές που συνδέονται με ιστορίες κατασκοπείας στη Σιδώνα και το Τελ Χαλάφ, αλλά και μια πρωτότυπη περιπλάνηση στη… γενεαλογία των βάλτων προτείνουν με τις περφόρμανς-διαλέξεις τους τρεις βασικοί εκπρόσωποι μιας από τις πιο δυναμικές γενιές καλλιτεχνών του κόσμου: εκείνης του Λιβάνου. Στο τέλος, ακολουθεί συζήτηση μεταξύ των καλλιτεχνών και της Marcella Lista, Ιστορικού Τέχνης και Επικεφαλής Επιμελήτριας στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Κέντρο Πομπιντού, για τη Συλλογή Νέων Μέσων.

 

19:00 | Rayyane Tabet | Dear Victoria

Το Dear Victoria είναι μια περφόρμανς-ανάγνωση, βασισμένη στη μακρόχρονη έρευνα του Ταμπέτ πάνω στις ανασκαφές που έκανε ο Max Freiherr von Oppenheim στο Τελ Χαλάφ. Αρχική ώθηση γι’ αυτή την έρευνα αποτέλεσαν τα σχετικά έγγραφα και οι φωτογραφίες που είχε στην κατοχή της η οικογένεια του Ταμπέτ – ο προπάππους του, Faek Borkhoche, υπήρξε γραμματέας και μεταφραστής του Μαξ φον Όπενχαϊμ, κατά τη διάρκεια της τρίτης αποστολής του στη νοτιοανατολική Συρία, το 1929. Η ανάγνωση εξετάζει τι απέγιναν τα αντικείμενα που ανασκάφθηκαν στο Τελ Χαλάφ και, μέσω αυτών, υφαίνει μια ιστορία με κατασκοπεία, μουσειολογικές προσθήκες και τη μοίρα των οικογενειακών κειμηλίων.

Στα αγγλικά, με υπότιτλους στα ελληνικά | Διάρκεια: 30 λεπτά

 

20:00 | Ali Cherri | Water Blues

Τα στάσιμα και λασπώδη νερά, γύρω από τα οποία συγκεντρώνονται έντομα και σκουλήκια, εκπροσωπούν μια πολύπλοκη εικόνα, αυτήν μιας πληκτικής, γλαυκώδους δυστυχίας που σε καταπνίγει και σου προκαλεί ανησυχία. Ο αμορφοποίητος αλλά όχι άμορφος βούρκος καταβροχθίζει και διαβρώνει τα πάντα. Ελάχιστοι χώροι ενσωματώνουν την περιφέρεια της ανθρώπινης ύπαρξης όσο οι βάλτοι. Μέσα από ένα ταξίδι σε διαφορετικές αφηγήσεις γύρω από τα λασπόνερα, σε ιστορίες πνιγμών αλλά και αναστάσεων, το Water Blues αποτελεί μια βουτιά μέσα στα τρομακτικά «βρομόνερα».

Στα αγγλικά, με υπότιτλους στα ελληνικά | Διάρκεια: 30 λεπτά


21:00 | Akram Zaatari | Uncanny encounters

Ένα πορτραίτο δημιουργείται όταν πολλές ιστορίες συγκλίνουν και παράγουν ένα γεγονός εξαιρετικής φύσης. Μια αρχαιολογική ανασκαφή από θαύμα αποφέρει ευρήματα. Ένας φιλόδοξος καλλιτέχνης κάνει την πρώτη του απόπειρα εκτός ζωγραφικής, με ένα εννοιολογικό έργο, εν είδει περφόρμανς. Ένα Αυτοκρατορικό μουσείο προικίζεται με την πιο πολύτιμη συλλογή του. Μια μεγάλη νεκρόπολη καταστρέφεται από τον τοπικό πληθυσμό. Εργάτες σε μια απομακρυσμένη επαρχία συναντούν για πρώτη φορά στη ζωή τους φωτογραφική κάμερα. Βρισκόμαστε στη Σιδώνα του Λιβάνου το 1887 και τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει ένα τέτοιο γεγονός να πραγματοποιηθεί.

 

Στα αγγλικά | Διάρκεια: 60 λεπτά

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας

 

Προκράτηση θέσεων στο [email protected] και το Τ. 213 017 8036.

Τα δελτία εισόδου θα διανέμονται 1 ώρα πριν την έναρξη του συμποσίου και κατά τη διάρκειά του.

 

 

Info

Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens

Εντός & Εκτός Στέγης

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107

2-16 Μαΐου 2018

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός