Chloroquine Juggalo: O Κωστής Σταφυλάκης στην γκαλερί Keiv Athens

Ο Σταφυλάκης παρουσιάζει video, κινηματογραφημένο υλικό, ποστ στα social media, δράσεις στο TikTok, ερασιτεχνική ραπ μουσική, συνεντεύξεις, διαδικτυακό cosplay και γλυπτικές εγκαταστάσεις που τεκμηριώνουν τη καταβύθισή του στην κουλτούρα των Αμερικάνων Juggalos.

The LiFO team, 23.6.2021 | 10:08

‘Amanda aka ata rata tede paka sanda ata ambo osa kata rike eke banda ata rike tivi asa ta’ 

Paula White

 

Αυτή η ακατανόητη πρόταση αποτελεί γνωστό απόσπασμα από μια τελετή της Paula White (προσωπικής Ευαγγελικής συμβούλου του Trump επί πνευματικών ζητημάτων) κατά την καμπάνια επανεκλογής του Trump.

 

Μέσα στην απόλυτη παραδοξότητά της, η γλωσσολαλιά αυτή συνοψίζει μια εποχή που θεωρείται ήδη απελθούσα. Ο ρυθμικός αυτός σπασμός αποτελεί το κεντρικό μοτίβο του Chloroquine Juggalo, της ατομικής έκθεσης του Κωστή Σταφυλάκη στο KEIV ATHENS.


Ο Σταφυλάκης παρουσιάζει video, κινηματογραφημένο υλικό, ποστ στα social media, δράσεις στο tiktok, ερασιτεχνική ραπ μουσική, συνεντεύξεις, διαδικτυακό cosplay και γλυπτικές εγκαταστάσεις που τεκμηριώνουν τη καταβύθισή του στην κουλτούρα των Αμερικάνων Juggalos. Οι Juggalos είναι ακόλουθοι του ραπ ντουέτου ICP (Insane Clown Posse) και άλλων συγκροτημάτων του horrorcore. O προσδιορισμός Juggalo προέκυψε από το τραγούδι των ICP “the Juggla” (1992) και εκπροσωπεί μια αστική υποκουλτούρα συμπερίληψης και αποδοχής που συνοδεύεται από τις αντιφάσεις κάθε μαζικού κοινωνικού και πολιτιστικού κινήματος. Οι Juggalos έχουν περιγράψει τους εαυτούς τους ως «περιτρίμματα» - ανθούς της αποβιομηχάνισης του Detroit και άλλων Αμερικανικών βιομηχανικών κόμβων. Οι στίχοι των ICP είναι γεμάτοι τρόμο, κατά συρροή δολοφόνους, φαντασία και ταξικούς αγώνες συνδυασμένους με μαγεία και αποδοχή.


Αρκετοί Juggalos φέρουν τατουάζ με έναν κλόουν που κρατάει μπαλτά, βάφονται σαν σατανικοί κλόουν, παλεύουν, χρησιμοποιούν τον χαιρετισμό whoop whoop, στέλνουν το μήνυμα mmfwcl (many mother-fucking wicked clown love) στους άλλους και λούζονται με Faygo (ένα χρωματιστό αναψυκτικό του Detroit) κατά της Σύναξη των Juggalos, το ετήσιο φεστιβάλ τους. Αλλά πέραν της αποσπασματική αυτής περιγραφής, η κοινωνική τους αντίληψη για τον κόσμο εμπνέεται από το Σκοτεινό Καρναβάλι (Dark Carnival), μια μυθολογία/ηθικό σύστημα που αναπτύσσεται γύρω από τους χαρακτήρες των έξι jokers, που εισάγουν οι ICP σε διάφορα άλμπουμ. Το 2017, οι ICP και οι φίλοι τους οργάνωσαν το Juggalo March στη Washington DC για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη ποινικοποίησή τους από το FBI. Τυχαία, οπαδοί του Trump διαδήλωναν στο ίδιο σημείο, την ίδια ημέρα. Σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στους Juggalos και στην Εναλλακτική Δεξιά.


Ο Chloroquine Juggalo είναι η περσόνα που κατασκεύασε ο Σταφυλάκης για να κοινωνικοποιηθεί διαδικτυακά με τις κοινότητες αυτής της ποικιλόμορφης και αμφιλεγόμενης υποκουλτούρας. Όπως όλοι οι Juggalos, ο Chloroquine Juggalo έχει το αγαπημένο του horror gimmick: καταναλώνει χλωροκίνη σε διάφορες μορφές. Έχει ακούσει «πολλές καλές ιστορίες για αυτή». Κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης καραντίνας, ο Σταφυλάκης ενέδωσε στη παρείσφρηση σε μακρινές, κυρίως Αμερικάνικες, υποκουλτούρες από απόσταση, και στη μελέτη τους. Σήμερα, θεωρίες συνωμοσίας όπως του QAnon οφείλουν τη δημοφιλία τους στο ανοίκειο συναίσθημα που γεννά η συνωμοσιολογική μυθοπλασία. Οι παράξενες ιδέες του Pizzagate και του QAnon, αναφορικά με μια ελίτ από δίκτυα αιμοβόρων παιδόφιλων, δίνουν μορφή σε φαντασιώσεις με παγκόσμια εμβέλεια. Ο Σταφυλάκης «σκέφτεται με τους Juggalos» για να βιώσει τον τρόμο ως πλοήγηση στο σκοτεινό φαντασιακό που τελικά κινητοποιεί την κομματιασμένη πραγματικότητά μας.


Μια παραγωγή του Κωστή Σταφυλάκη και του KEIV

Art direction / sculpture: Κωστής Σταφυλάκης

Art work / υλικοτεχνική έρευνα και υποστήριξη: Κωνσταντίνος Λιανός

Art work assistant: Ορέστης Κάραλης

Υλοποιήθηκε με τη πολύτιμη βοήθεια και συμμετοχή του No Rules Gym Athens (Exarcheia - Zonara)

Εγκαίνια Έκθεσης: 26 Ιουνίου 2021, 20:00-23:00

Διάρκεια Έκθεσης: 26 Ιουνίου - 10 Ιουλίου και 1 - 4 Σεπτεμβρίου 2021

11-31 Ιουλίου: η έκθεση λειτουργεί μόνο με ραντεβού

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη - Σάββατο 20:00-23:00

Διεύθυνση: Καλύμνου 38

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός