Βασίλης Μπαλάσκας (Bill Balaskas) / Remains of a Summer Bliss

Ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού με έδρα το Λονδίνο

LIFOTEAM 15.9.2016 | 00:00

Στη δεύτερη ατομική του έκθεση στις Kalfayan Galleries, ο Βασίλης Μπαλάσκας θα παρουσιάσει μία νέα ομάδα έργων που θα προσκαλέσουν το κοινό να βιώσει το τέλος του καλοκαιριού ως μία μεταφορά για το σήμερα. Παραμένοντας πιστός στην ιδεολογικά φορτισμένη, αλλά παιγνιώδη εικαστική του γλώσσα, που έχει γνωρίσει ευρεία διεθνή αναγνώριση τα τελευταία χρόνια, ο Μπαλάσκας θα χρησιμοποιήσει την έκθεση ως μία ευκαιρία για να διερωτηθεί τι μπορεί να συνιστά «ευτυχία» στην παρούσα ιστορική συγκυρία.

 

Μεταχειριζόμενος διάφορα μέσα, μεταξύ των οποίων το νέον, τη φωτογραφία, τον ήχο και το ύφασμα, ο καλλιτέχνης διερευνά τι απομένει από έναν παλιό κόσμο που φαίνεται να χάνεται και τι απομένει να γίνει για τη δημιουργία ενός νέου. Σαν αντικείμενα παρατημένα σε κάποια παραλία από τους παραθεριστές, τα έργα της έκθεσης αποτελούν «πειστήρια» αυτού του πολύπλοκου ή ακόμα και αντιφατικού συγκερασμού. Όλα μαζί θα σηματοδοτήσουν τη διαρκή μεταβλητότητα ενός παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος, στο οποίο οποιαδήποτε κατεύθυνση κι αν ακολουθηθεί, δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την άφιξη στον επιθυμητό προορισμό. Σε αντιδιαστολή με την κύριαρχη απολίτικη κουλτούρα που διακηρύσσει ότι «η άγνοια είναι ευτυχία», τα έργα του Μπαλάσκα μας φέρνουν αντιμέτωπους με την πραγματικότητα προκειμένου να σκεφτούμε την προέλευση της αβεβαιότητας που βιώνουμε.

 

Ταυτόχρονα με την ατομική του έκθεση στις Kalfayan Galleries, έργα του Βασίλη Μπαλάσκα εκτίθενται επίσης στο MACBA της Βαρκελώνης, όπου ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μία νέα εγκατάσταση, ανάθεση του μουσείου με τίτλο 'Anarchy Near the UK' (έκθεση: 'PUNK. Its traces in contemporary art') στο Fundació Palma Espai d'Art – Casal Solleric, Πάλμα, Μαγιόρκα (έκθεση: 'De regreso a la isla') στην A Plus A Gallery, Βενετία (έκθεση: 'Good Night, And Good Luck') και στη Βοστώνη, όπου ο Μπαλάσκας πρόκειται να παρουσιάσει μιας μεγάλης κλίμακας δημόσια περφόρμανς σε συνεργασία με το Boston University στις 30 Σεπτεμβρίου (ArtWeek Boston 2016). Στο επίκεντρο της περφόρμανς θα βρίσκεται η διεθνώς αναγνωρισμένη εγκατάσταση του Μπαλάσκα 'The market will save us' (2013), και την επιμέλειά της έχει ο Lanfranco Aceti.

ΠΟΤΕ15/09/2016 - 15/10/2016
ΠΟΥKALFAYAN GALLERIES
Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός