«Brave New Normal World» του Aleksandar Todorovic στα Δυο Χωριά

Η γκαλερί Δύο Χωριά παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Σέρβου καλλιτέχνη Alekdsandar Todorovic στην Αθήνα.

The LiFO team, 9.11.2021 | 11:00

Η πρώτη ατομική έκθεση του Aleksandar Todorovic στην Αθήνα θίγει σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα δημιουργώντας έργα τέχνης που ακολουθούν την τεχνική των βυζαντινών αγιογραφιών.

 

Η γκαλερί Δύο Χωριά έχει την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσει την πρώτη ατομική έκθεση του Σέρβου καλλιτέχνη Alekdsandar Todorovic στην Αθήνα. Η έκθεση Brave New Normal World [Θαυμαστός καινούργιος –κανονικός– κόσμος] ακολουθεί τη συμμετοχή του καλλιτέχνη στο πρόγραμμα φιλοξενίας των Δύο Χωριών και την ατομική του έκθεση στη Μύκονο, το 2017. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου, 2022 και εγκαινιάζεται στις 18 Νοέμβριου παρουσία του ιδίου.

 

Το να δούμε τη θρησκευτική εικονογραφία, ιδίως τη βυζαντινή αγιογραφία και την παράδοση του ανατολικού ορθόδοξου χριστιανισμού, ως μια εικαστική γλώσσα που χρησιμοποιείται για να θίξει σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα από μια ανθρωπιστική οπτική, δημιουργεί ένα αντιφατικό παράδοξο που ίσως μας προκαλεί σύγχυση. Και πιθανότατα είναι ακριβώς αυτή η δυσνόητη πτυχή, η σύγκρουση του ιερού με το κοσμικό, σε συνδυασμό με τους αδιαμφισβήτητους παραλληλισμούς ανάμεσα στις πολιτικές ή οικονομικές δομές από τη μια και τις θρησκευτικές ιεραρχίες από την άλλη, που καθιστά το έργο του Aleksandar Todorovic τόσο καθηλωτικό, τόσο σαγηνευτικό και τόσο θεμελιωδώς επίκαιρο.

 

Αποκλίνοντας από τον νατουραλιστικό τρόπο αναπαράστασης και προσεγγίζοντας το σουρεαλισμό, ή ακόμη και την αφαίρεση, οι αρχαίες εικονογραφίες στόχευαν αρχικά να αναπαραστήσουν το επουράνιο, το θείο, το απόκοσμο, κάτι που ξεπερνά τη θνητή ύπαρξή μας. Διαπιστώνοντας τώρα την ανισορροπία επιρροής ανάμεσα στους κοινούς ανθρώπους και στις μεγάλες επιχειρήσεις, βλέποντας πολιτικούς ταγούς να εκλαμβάνονται περίπου ως μεσσίες ή οσιομάρτυρες, ή παρακολουθώντας τις «σχολές» παραπληροφόρησης που ξεπηδούν από τη μαύρη τρύπα της ενημέρωσης που είναι το διαδίκτυο, ο Σέρβος καλλιτέχνης αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτή τη δοκιμασμένη μέθοδο για να σχολιάσει την παράλογη ειδωλολατρία που λαμβάνει χώρα σε πραγματικό χρόνο. «Σκεφτείτε το ως έναν αστείο καθρέφτη στο σπίτι – αντανακλά την πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα το είδωλο είναι παραμορφωμένο και υπογραμμίζει τα σημεία εκείνα που επηρεάζουν τους περισσότερους από εμάς με το λάθος τρόπο», εξηγεί εν συντομία τις βασικές αρχές της ιδέας του.

 

Aleksandar Todorovic 'Brave New Normal World' στα Δυο Χωριά

 

Aleksandar Todorovic

Ατομική Έκθεση: Brave New NormalWorld 

Δύο Χωριά Project Space Αθήνα 

18 Νοεμβρίου – 15 Ιανουαρίου, 2021

Δύο Χωριά Project Space Αθήνα 

Μαντζουράκη 16, 11524,

Νέα Φιλοθέη, Αθήνα

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός