Στις 6 – 8 Δεκεμβρίου, το Μουσείο Μπενάκη, η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα και το British Council διοργανώνουν το 13ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum, με τίτλο Μουσεία και Δικαιοσύνη.

 

Το φετινό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου και ώρες 12.00  – 18.00, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη/Πειραιώς 138, με δυνατότητα Live Streaming για όσες και όσους δεν μπορούν να βρίσκονται κοντά μας. Και για τις δύο περιπτώσεις είναι απαραίτητη η προεγγραφή.

 

Το φετινό Συνέδριο θα επικεντρωθεί στη δικαιοσύνη και την εκπροσώπηση μέσα στα μουσεία και μέσω των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών. Θα συζητήσουμε τον βαθμό στον οποίο οι αρχές της Διαφορετικότητας, της Ισότητας, της Συμπερίληψης και της Προσβασιμότητας εξετάζονται ή εφαρμόζονται εσωτερικά σε πολιτιστικούς οργανισμούς όσον αφορά την εργασία, τη διοίκηση και τον προγραμματισμό, και πώς, με τη σειρά της, αυτή η διαδικασία, ή η έλλειψή της, επηρεάζει την πολιτιστική δράση σε όλο τον κόσμο.

 

13ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum: Μουσεία και Δικαιοσύνη

 

Στις 6 Δεκεμβρίου, επαγγελματίες από τον διεθνή μουσειακό και τον ευρύτερο πολιτιστικό χώρο, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες πολιτισμού και της εκπαίδευσης, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες θα διερευνήσουν τα παραπάνω ζητήματα μέσα από μια σειρά ομιλιών και συζητήσεων. Την ίδια ημέρα, μετά το πέρας του Συνεδρίου, και ώρες 18.00 – 20.00 θα ακολουθήσει εκδήλωση δικτύωσης στο Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138.

 

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, στις 7 Δεκεμβρίου το CoMuseum διοργανώνει μία σειρά από εργαστήρια και masterclasses για επαγγελματίες μουσείων και του χώρου του πολιτισμού στο Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138, και ώρες 10.00 – 15.00. Τα εργαστήρια θα είναι διαθέσιμα μόνο με φυσική παρουσία. Το CoMuseum θα φιλοξενήσει επίσης μια σειρά από συναντήσεις με επαγγελματίες του πολιτισμού για τους ομιλητές/εκπροσώπους του Συνεδρίου από την Ευρώπη, τη Βρετανία και τις Η.Π.Α.

 

Στις 8 Δεκεμβρίου και ώρες 11.30 – 15.00, το CoMuseum θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα περιλαμβάνει ομιλίες και συζητήσεις, καθώς και εργαστήρια για τους επαγγελματίες των μουσείων και του πολιτισμού και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών από τις 15.00 έως τις 16.30. Απαιτείται προεγγραφή και για τις δύο επιλογές.

 

Οι γλώσσες του Συνεδρίου θα είναι Ελληνικά, Αγγλικά και Ελληνικά στη Νοηματική Γλώσσα με ταυτόχρονη διερμηνεία.

 

Εγγραφές

Οι εγγραφές για το Συνέδριο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα ανοίξουν την Τρίτη στις 7 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα του CoMuseum.

 

Χρήσιμες Πληροφορίες

●    Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι με ελεύθερη είσοδο.
●    Η προ-εγγραφή είναι απαραίτητη για όλες τις δράσεις του Συνεδρίου. Καθώς η ζήτηση είναι υψηλή, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, οπότε παρακαλούμε να προσέλθετε νωρίς για να εξασφαλίσετε τη θέση σας στο Συνέδριο και τα Εργαστήρια.
●    Βεβαιώσεις παρακολούθησης θα δοθούν αποκλειστικά στους/στις συμμετέχοντες/ουσες με φυσική παρουσία.
 
 

Οι επιβεβαιωμένοι/ες ομιλητές/ριες μέχρι στιγμής είναι οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

Hanouf Al-Alawi, Επικεφαλής Εξωστρέφειας και Συμμετοχής Κοινού, Βρετανικό Μουσείο (Βρετανία)
Anders Bettum, Επιμελητής, Oslo Museum – Συντονιστής του Εθνικού Δικτύου Μουσείων για τις Μειονότητες και τη Διαφορετικότητα, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο του Όσλο (Νορβηγία)
Άγγελος Ν. Βάσσος, Διευθυντής, πλατφόρμα δημιουργικότητας «Now» (Ελλάδα)
Giovanna Brambilla, Ιστορικός Τέχνης, Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μέλος της Κοινότητας Γνώσης του CCW (Cultural Welfare Centre-Torino) (Ιταλία)
Ανδρομάχη Γκαζή, Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο (Ελλάδα)
Anastasiia Cherednychenko, Ιστορικός, Μουσειολόγος, Πρόεδρος ICOM Ουκρανίας (Ουκρανία) 
Oana Drăgulinescu, Ιδρύτρια, The Museum of Abandonment (Ρουμανία)
Annie Fletcher, Διευθύντρια, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ιρλανδίας (IMMA) (Ιρλανδία)
Skinder Hundal MBE, Γενικός Διευθυντής Τεχνών, Βρετανικό Συμβούλιο (Βρετανία)
Μαρία Κώττη, Χορεύτρια, Έξις Συμπεριληπτική Ομάδα Χορού (Ελλάδα)
Εύα Μιχαηλίδου, Χοροθεραπεύτρια, Δασκάλα Χορού, Χορεύτρια, Έξις Συμπεριληπτική Ομάδα Χορού (Ελλάδα)
Karalyn Monteil, Επικεφαλής Προγραμμάτων και Εξωστρέφειας, Τομέας Πολιτισμού, Τμήμα Πολυμορφίας Πολιτιστικών Εκφράσεων, UNESCO 
Lizzy Moriarty, Σύμβουλος Μουσείων, Πρόγραμμα Museums Revisited, Βρετανικό Συμβούλιο (Βρετανία)
Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα)
Χρίστος Παπαμιχαήλ, Καλλιτέχνης – Διευθυντής liminal (Ελλάδα)
Micah Parzen, Διευθύνων Σύμβουλος, Museum of Us (Η.Π.Α.) 
Δρ Barbara Plankensteiner, Συν-ιδρύτρια Benin Dialogue Group, Διευθύντρια του Μουσείου MARKK (Γερμανία)
Sarah Schleuning, “Margot B Perot” Επικεφαλής Επιμελήτρια Διακοσμητικών Τεχνών, Dallas Museum of Art (Η.Π.Α.)
Natalia Sielewicz, Επιμελήτρια, Επικεφαλής Προγράμματος, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Βαρσοβίας (Πολωνία)
Elvira Dyangani Ose, Διευθύντρια, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βαρκελώνης – MACBA (Ισπανία)
Esme Ward, Διευθύντρια, Manchester Museum, Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ (Βρετανία)
Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, Έδρα UNESCO για την Έρευνα του Μέλλοντος | Πρόεδρος, MOMus (Ελλάδα)

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, και την ΚΟΛΕΚΤΙΒΑ για την Κοινωνική Καινοτομία και τον Πολιτισμό. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Τμήματος του ICOM. Το Συνέδριο υποστηρίζεται γενναιόδωρα από τον Επίσημο Χορηγό Φιλοξενίας του Μουσείου Μπενάκη Coco-Mat Hotels και τον Επίσημο Χορηγού Αερομεταφορών του Μουσείου Μπενάκη AEGEAN. Το CoMuseum είναι επίσης το βασικό πρόγραμμα του προγράμματος Museums Revisited του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ευρώπη.

 

Ημερομηνίες: 6 – 8 Δεκεμβρίου, 2023

Χώροι διεξαγωγής: Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης & Διαδικτυακά

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο [email protected] και να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου www.thecomuseum.org

Social Media:
@TheBenakiMuseum 

 

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός