Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
5.10.2012 | 00:14

Δημόσιο ΙΕΚ... και μετά ΤΙ?!

Μπαίνω Τεχνικός Διακόσμησης σε Δημόσιο ΙΕΚ... ξέρω από τώρα ότι δεν είναι και ότι καλύτερο το να πάω σε Δημόσιο ΙΕΚ (και ΙΕΚ γενικά) αλλά οικονομικά έχω πατώσει... δουλειά δεν βρίσκω κτλ κτλ...
Το θέμα είναι ότι... οκ... μπαίνω στο ΙΕΚ... τελειώνω με το καλό... αλλά μετά ΤΙ?
Να δώσω κατατακτήριες δεν μπορώ. Να συνεχίσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό δεν μπορώ. Να δουλέψω μόνη μου κάπου δεν μπορώ. Τι σκατά θα μπορέσω να κάνω;;;
Δεν λέω... θα μάθω 10 πράγματα στο ΙΕΚ θα μάθω κι άλλα 10 μόνη μου. αλλά το θέμα είναι... μια ζωή πωλήτρια ή σερβιτόρα θα είμαι ρε γαμώτο???

Είχα σκοπό να φύγω έξω αλλά προβλήματα υγείας μου στέρησαν Ο,ΤΙ οικονομικό είχα στην άκρη. Οπότε πάει το όνειρο μιας καλής (έστω σεβαστής) καριέρας...

Νιώθω ότι θα ζήσω μέχρι τα 30... και μετά... ΤΙΠΟΤΑ!


Έχει τελειώσει κανείς Τ.Διακόσμησης;;;;;;
Έχει δουλέψει;;;;;
Έχει κάνει κάτι παραπάνω από αυτό;;;;
Οποιαδήποτε συμβουλή θα ήταν σωτήρια!
28 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 123 Επόμενα
avatar
Ανώνυμος/η 5.10.2012 | 11:58
Θα ακουστεί ουτοπικό, αλλά γι'αυτο υπάρχουν οι σπουδές. Στην Ελλάδα του σημερα βέβαια και διδακτορικό να έχεις, δε βρίσκεις δουλειά. Αλλά έχεις πιο πολλές πιθανότητες. Άμα θες να κάνεις κάτι πιο σοβαρο, κάνε και πιο σοβαρές σπουδές. Μην περιμένεις με ένα ΙΕΚ να τα βρεις όλα ανοιχτά μπροστά σου. Θα έχεις να αντιμετωπίσεις πολύ πιο μορφωμένους ανθρώπους στην έυρεση εργασίας.
avatar
Ανώνυμος/η 5.10.2012 | 12:16
Είσαι σε μεγάλη πόλη; Αν ναι, γιατί δεν προσπαθείς μέσω πανελληνίων για κάποια σχολή στην πόλη σου;

Δίκιο έχει ο από πάνω σχολιαστής, τίποτα δεν σε εξασφαλίζει στη σημερινή εποχή. Όμως είναι σημαντικό να κάνεις ό,τι περισσότερο μπορείς.

Εφόσον και η ίδια δεν θες και πολύ το ιεκ και εφόσον προοπτικές για δουλειά δεν υπάρχουν, μήπως το να στρωθείς στο διάβασμα είναι μία κάποια λύση στα αδιέξοδα;

Ό,τι κι αν αποφασίσεις, έχεις τις καλύτερες ευχές μας.
avatar
Ανώνυμος/η 6.10.2012 | 00:52
Για να δώσω πανελλήνιες θα χρειαστώ φροντιστήριο + ένα χρόνο προετοιμασία. Γιατί πάνε χρόνια που άφησα το σχολείο. Που σημαίνει χρήματα...
Σπούδασα ήδη κάτι πάλι ιδιωτικά και αν ξαναδώσω για πανελλήνιες δεν θα έχω τελειώσει ακόμα και μετά τα 30... Αυτός είναι ο λόγος που δεν με ενδιαφέρει να δώσω πανελλήνιες.
Εξάλλου δεν με ενδιαφέρει να μπω σε ένα ΤΕΙ απλά για να μπω... Το θέμα είναι να σου αρέσει και αυτό που θα κάνεις για να μην πάνε τόσα χρόνια χαμένα (ξανά...)

11:58 Δεν θεωρείς δηλαδή σπουδές αυτά που μαθαίνει κάποιος σε ένα ΙΕΚ? Προσωπικά θεωρώ μορφωμένο κάποιον που δεν θα μείνει στις γνώσεις που του προσφέρει το ΙΕΚ/ΤΕΙ/ΑΕΙ αλλά θα ψάξει μόνος του να βρει πολλά παραπάνω πράγματα να μάθει.
Δεν είπα ότι τα περιμένω όλα από ένα ΙΕΚ! θα ήθελα να κάνω πολλά περισσότερα πράγματα (όπως και ήταν να κάνω) αλλά πέρα από την πλάκα... το οικονομικό τελικά είναι το παν!
Αυτό που με ενδιαφέρει να μάθω είναι αν μετά το ΙΕΚ θα μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω...

Στην αρχή μου είχαν πει ότι μετριέται το χαρτί που θα πάρεις από το ΙΕΚ για να σπουδάσεις στο εξωτερικό. (για αυτό και το σκέφτηκα να μπω)
Αλλά τώρα που συζητάω με άτομα από ΙΕΚ μου λένε ότι από τα δημόσια ΙΕΚ δεν μετριέται τίποτα!
Και μου κάνει και αυτό εντύπωση! Γιατί πχ εφόσον έχεις τα ίδια μαθήματα ακριβώς και στο Δημόσιο και στο Ιδιωτικό, στο Δημόσιο δεν μετριέται τίποτα;;;Να σας πω την αλήθεια... πήρα την τελική απόφαση να γραφτώ στο ΙΕΚ (όταν είδα το όνομά μου στη λίστα) μόνο και μόνο για να μάθω 5 πράγματα που τα βρίσκω ενδιαφέροντα. Δεν το είδα στην αρχή τόσο για το επαγγελματικό κομμάτι...

Αλλά όσο περνάνε οι μέρες και βλέπω αυτά τα βλέμματα από κάποιους όταν λέω ότι μπήκα στο ΙΕΚ με κάνει να αναρωτιέμαι όλα αυτά τα παραπάνω. Πολλή απαξίωση... και όσο περνάνε οι μέρες έχω αρχίσει και σκέφτομαι και το επαγγελματικό γιατί για 2 χρόνια θα είμαι σε μία σχολή και δεν θα μπορώ να δουλέψω παράλληλα (για να πεις ότι θα μαζέψω κάποια χρήματα στην άκρη για να έχω μία βάση μετά τη σχολή) και σκέφτομαι ότι σε 2 χρόνια θα είμαι ΠΑΛΙ στο μηδέν (απλά με 5 πράγματα παραπάνω στο μυαλό μου).

12:16 Ευχαριστώ... Είμαι Αθήνα, ναι...


Σας έχω μπερδέψει λίγο. Αλλά τα έχω κι εγώ τόσο μπερδεμένα στο μυαλό μου!
Έγιναν όλα ΤΟΣΟ μα ΤΟΣΟ γρήγορα που έχω πανικοβληθεί!
Πώς αλλάζει η ζωή σου από τη μια μέρα στην άλλη... :/
avatar
Ανώνυμος/η 6.10.2012 | 13:18
Γεια σου και πάλι, είμαι η 12:16.

Απ' όσο γνωρίζω, τα δημόσια και τα ιδιωτικά ιεκ οδηγούν στην ίδια ακριβώς πιστοποίηση, άρα και στα ίδια ακριβώς τυπικά προσόντα. Ο θεσμός των ιεκ, υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βεβαίως και αναγνωρίζονται, αλλά φυσικά όχι ως πανεπιστήμια αλλά ως επαγγελματικές σχολές.

Σχολές απ' τις αποίες μπορείς να συνεχίσεις σε κάποια πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι τα ιδιωτικά κολλέγια τριετούς φοίτησης που σου δίνουν τη δυνατότητα να συνεχίσεις στο πανεπιστήμιο με το οποίο συνεργάζονται. Στην Ελλάδα επίσης έχουν αναγνωριστεί, φυσικά όχι ως ισότιμες με ΑΕΙ.

Νομίζω ότι το μπέρδεμά σου ξεκινάει από το φόβο πως ό,τι κι αν κάνεις είναι χάσιμο χρόνου και χρήματος και ότι ουσιαστικά δε θα σου αποφέρει κάτι. Δυστυχώς, η εποχή που ζούμε δημιουργεί αυτή την αίσθηση σε όλους μας. Τίποτε δεν είναι βέβαιο. Τίποτα δεν σε εξασφαλίζει.

Από την άλλη όμως, το να σταματήσεις να κάνεις πράγματα δεν είναι λύση. Μάλλον θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου τι είναι πραγματικά αυτό που προτιμάς να κάνεις και να μην αφήσεις το φόβο σου να σε πάει πίσω στην προσπάθειά σου. Μία συμβουλή είναι ό,που κι αν πας, να προσπαθήσεις να κάνεις όσο περισσότερα και ό,τι καλύτερο μπορείς. Συνδυάσέ το με άλλα ενδιαφέροντά σου... και μην εγκαταλείπεις.

Δεν ξέρεις ποτέ πως στα φέρνει η ζωή.
avatar
Ανώνυμος/η 6.10.2012 | 21:08
Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ!
Προσπαθώ τον ελεύθερο χρόνο μου να τον γεμίσω με περισσότερες γνώσεις κι εμπειρίες. Για αυτό και έχω ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες να παρακολουθώ σεμινάρια ακόμα και σε διαφορετικούς κλάδους από αυτόν που έχω σπουδάσει και από αυτόν που θα σπουδάσω τώρα.
Απλά με στεναχωρεί πολύ το μέγα λάθος που έκανα στην αρχή της "ενήλικης" ζωής μου... Το ότι θεωρούσα ότι δεν έχει νόημα το χαρτί αλλά οι γνώσεις...
πλέον ξέρω 5 πράγματα αλλά το ξέρω μόνο εγώ...
είναι το μεγαλύτερο λάθος που έκανα στη ζωή μου! και το πληρώνω :(
avatar
Ανώνυμος/η 7.10.2012 | 13:08
Εκεί μας έχει φτάσει αυτή η κατάσταση, να αισθανόμαστε ενοχές για τις επιλογές μας. Η επαγγελματική κατάρτιση δεν είναι ντροπή, μόνο σ' αυτή τη χώρα υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση. Ίσα ίσα, θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος σεβασμός απέναντι σε ανθρώπους που επιλέγουν μία πιο δημιουργική οδό και που παίρνουν περισσότερα ρίσκα απ' το να ελπίζουν απλά σ' ένα διορισμό στο δημόσιο.

Το να μιλάς για λάθη που πληρώνεις είναι κάπως σκληρό απέναντι στον εαυτό σου. Ό,τι δε σ' αρέσει, προσπάθησε να το αλλάξεις, είσαι νέα και έχεις όλο το χρόνο μπροστά σου για να βελτιωθείς.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις είναι καταστάσεις και διλήμματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μας αφορούν όλους. Ειλικρινά σε καταλαβαίνω και ειλικρινά σου εύχομαι ό,τι το καλύτερο.

Κουράγιο.
avatar
Ανώνυμος/η 7.10.2012 | 14:20
Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ.

Θα προσπαθήσω να δω τα πράγματα λίγο πιο αισιόδοξα! :)
avatar
Ανώνυμος/η 7.10.2012 | 14:37
Αν σου αρέσει το αντικείμενο, θα καταφέρεις να ξεπεράσεις τους αποφοίτους υψηλότερων βαθμίδων που πιθανόν να μη τους αρέσει και τόσο. Το πιο σημαντικό θα είναι η δουλειά σου (φαντάζομαι ειδικά σε αυτό τον τομέα αυτό μετράει).
Η γνώμη μου είναι ότι δεν έχεις άλλη επιλογή αφού δεν μπορείς τώρα να πας σε υψηλότερη βαθμίδα. Το τελειώνεις (2 χρόνια δεν είναι μόνο τα ΙΕΚ;) και όποτε μπορείς οικονομικά δίνεις πανελλήνιες για να περάσεις εκεί που θέλεις. Υπάρχει πάντα το ανοιχτό πανεπιστήμιο. (www.eap.gr). Οι αιτήσεις γίνονται περίπου το Δεκέμβριο, η επιλογή είναι με κλήρωση. Πληρώνεις όμως...
Εμένα δε μου φαίνεται καθόλου κακό ούτε το αντικείμενο ούτε το ιεκ γενικά. Σίγουρα απείρως καλύτερο από το να μην κάνεις τίποτα... Οι σπουδές είναι για μας, όχι για τους εργοδότες...
avatar
Ανώνυμος/η 7.10.2012 | 14:38
Ως απόφοιτη ΙΕΚ, θα σε συμβούλευα από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις τις σπουδές σου να δραστηριοποιηθείς ώστε να κάνεις είτε παράλληλα είτε τελειώνοντας μια καλή πρακτική. Πίστεψέ με ο τίτλος σπουδών ακόμα και αν είναι από ΑΕΙ ή ΤΕΙ δεν έχει σημασία. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί ο μελλοντικός σου εργοδότης θα σε προσλάβει αν δει ότι έχεις κάνει πράγματα γύρω από το πτυχίο σου . Πιστεύω ότι το πτυχίο δεν κάνει τον άνθρωπο αλλά ο άνθρωπος κάνει το πτυχίο. Στην αγορά εργασίας επιβιώνει αυτός που έχει γνώσεις και εμπειρία γύρω από το αντικείμενο που σπούδασε. Και εκεί είναι το μεγάλο λάθος όλων των παιδιών που αποφασίζουν να σπουδάσουν σε ΙΕΚ. Περνούν στο ντούκου την περίοδο της πρακτικής μιας και τη θεωρούν ανούσια. Λάθος ! Η πρακτική ειδικά σε μια εταιρεία που ενδέχεται να σε προσλάβει αργότερα, είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ σου ευκαιρία να μπεις γρήγορα και άμεσα στην αγορά εργασίας. Επίσης θα σε συμβούλευα όπου πας να συγκεντρώνεις συστατικές επιστολές κάτι που επίσης είναι σημαντικό. Σου εύχομαι καλή επιτυχία :)
avatar
Ανώνυμος/η 7.10.2012 | 14:42
Αποφοιτος δημοσιου Ιεκ εδω και χρονια. Υπαρχει σνομπισμος απεναντι μας και πολλες φορες ξερουμε περισσοτερα απο τα παιδια τον ΤΕΙ -( εχω και παραδειγματα) το θεμα ειναι οτι κ να κανεις ποσο θες να το κανεις.
Απο εκει και περα προσωπικα βελτιωνεσαι. Υπηρχαν παιδια που μπηκαν για αναβολες/ ή για να δηλωνουν οτι κατι τελειωσαν και απλως δεν ασχολουνται(οπως και πολλα παιδια τον ΤΕΙ που περασαν οπου να ναι...αλλα αλλο θεμα αυτο). Αν ειναι αυτο που σου αρεσει σε οποια σχολη και να πας θα εξελιχθεις. Θα πρεπει και να ψαχτεις πολυ.
Το ιεκ σου δινει μια πιστοποιηση αλλα απο κει και περα δεν εχω βρει αλλο δρομο. Το εψαχνα και το ψαχνω ακομα αν και πλεον ετσι οπως ειναι τα πραγματα στην χωρα μας ειναι δυσκολο το εξωτερικο.(τα παιδια τον ΤΕΙ δεν θελουν τα παιδια τον ΙΕΚ με αιτιολογιες οτι αυτοι εχουν δωσει και πανελληνιες και εχουν χαλασει λεφτα για φροντιστιρια κτλπ)

Επαγγελματικη αποκατασταση... ειναι γενικο πακετο οτι χαρτι κ να χεις οποτε ...

Αν σου αρεσει πηγαινε / Δημοσια ιδιωτικα το ιδιο ειναι /ποσο θες εσυ να μαθεις ειναι το θεμα
Α και επισης τα περισσοτερα παιδια απο ιδιωτικα κοβονται στην πιστοποιηση

avatar
Ανώνυμος/η 7.10.2012 | 15:54
καλα εδω που τα λεμε δεν φαινεσαι να εχεις και τρομακτικη μορφωση...ειναι ΤΩΝ ΤΕΙ και ΤΩΝ ΙΕΚ..επισης το φροντιστηριο με η!την καλησπερα μου!
avatar
Ανώνυμος/η 7.10.2012 | 19:44
Συγνωμη που ημουν στην δουλεια κ επρεπε να γραψω γρηγορα.Αλλα μολις εγινες το καλυτερο παραδειγμα την διαφορα των ΙΕΚ με τα ΑΕΙ/ΤΕΙ - Στειρος απο φαντασια κοιτας γραμματοσειρες κ οχι το νοημα
avatar
Ανώνυμος/η 7.10.2012 | 15:01
Το ΕΑΠ ήθελα να σου προτείνω κι εγώ, αλλά με πρόλαβε ο/η 14.37 :) Η κάθε ενότητα κοστίζει πλέον 550 ευρώ, έχει αρκετά ενδιαφέροντα προπτυχιακά και τυπικά παίρνεις πτυχίο ΑΕΙ. Εισαγωγικές εξετάσεις δεν δίνεις, απλά το όλο θεματάκι γίνεται με κλήρωση, οπότε πρέπει να έχεις και λίγη τύχη για να μπεις με την μια.

Απο κει και πέρα, δεν βρίσκω κάτι το μεμπτό στο δημόσιο ΙΕΚ. Η γνώση είναι γνώση, είτε προέρχεται απο ΙΕΚ, είτε απο ΑΕΙ. Το θέμα είναι πως θα εκμεταλλευτείς εσύ επαγγελματικά την γνώση αυτή at the end of the day, και όχι τα βλέμματα απαξίωσης.
avatar
Ανώνυμος/η 7.10.2012 | 15:04
κατά τη γνώμη μου σε πρώτη φάση προσπάθησε να μαζέψεις κάποια χρήματα, πχ για ένα χρόνο κάνε σκληρή οικονομία (τι σου λέεω τώρα, θα μου πεις και θα έχεις δίκιο). Την επόμενη χρονιά λοιπόν κάνε αίτηση σε κάποιο πανεπιστήμιο που να παρέχει distance learning στη διακόσμηση (αν είναι όντως αυτός ο τομέας που θέλεις να ακολουθήσεις). Δε χρειάζεται να είναι Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, πολλά Ιδρύματα του εξωτερικού δίνουν αυτή τη δυνατότητα στους σπουδαστές. Οπότε κατά τη γνώμη μου, μη βιαστείς να κάνεις κάτι απλά για να το κάνεις! σκέψου, βρες τι είναι αυτό που σε γεμίζει, οργανώσου και συνέχισε! πιστεύω (και καμία διάθεση να προκαλέσω αντιπάθειες προς τα παιδιά που σπουδάζουν σε ΙΕΚ) οτι αυτό θα σε ωφελήσει πιο πολύ αν το πανεπιστήμιο φυσικά που θα διαλέξεις έχει κάποιο κύρος.

Καλή τύχη σου εύχομαι
avatar
Ανώνυμος/η 7.10.2012 | 15:43
Ήμουν έτοιμη κι εγώ να σου πω να διαλέξεις ένα αντικείμενο με (πιθανόν) καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Αλλά η δήλωσή σου ότι αυτό σου αρέσει με κάλυψε. Η γνώμη μου (απόφοιτος ΑΕΙ) είναι ότι δεν κάνουν μόνο οι σπουδές τον άνθρωπο, ούτε προδιαγράφουν την επαγγελματική σου επιτυχία. Μπορεί να περάσεις μέσα από το δυσκολότερο ΑΕΙ και να βγεις μην ξέροντας τίποτα! Και επίσης να μην βρεις ποτέ δουλειά στο αντικείμενό σου. Αυτό που θα κάνει την διαφορά είναι η δική σου αφοσίωση, εφευρετικότητα, διάθεση, μάθηση...Εκμεταλλεύσου στο έπακρο ότι έχει να σου προσφέρει το ΙΕΚ - δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Γνωρίζω άτομα πχ από την σχολή αρτοποιϊας-ζαχαροπλαστικής του ΟΑΕΔ που έχουν πολύ επιτυχημένες επιχειρήσεις. Το θέμα είναι να πάρεις τις γνώσεις και το χαρτί και ό,τι εφόδια έχει να σου προσφέρει η σχολή σου και να τα πας ένα βήμα παραπέρα. Προσπάθησε όσο είσαι στο ΙΕΚ να είσαι επιμελής, να αναπτύξεις καλές σχέσεις (επαγγελματικά πάντα!) με τους καθηγητές που θα βρεις αξιόλογους και ενδιαφέροντες έτσι ώστε να έχεις σωστές συμβουλές και συστατικές επιστολές από άτομα που εκτιμάς και σε εκτιμάνε, να ψάξεις για μια καλή θέση για την πρακτική σου, και παράλληλα να αναπτύξεις πιθανόν δικές σου ιδέες για μελλοντική απασχόληση. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά για τις ευκαιρίες, είναι εκεί κι αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι να τις βρίσκουμε!! Καλή τύχη!
Προηγούμενα 123 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή