Η ισχύουσα νομοθεσία καθιστά τις γυναίκες θύματα διακρίσεων στο Ιράν

Η ισχύουσα νομοθεσία καθιστά τις γυναίκες θύματα διακρίσεων στο Ιράν Facebook Twitter
4

Σύμφωνα με τον iρανικό νόμο, οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες. Μια γυναίκα θεωρείται το μισό ενός άντρα.

Όμως οι γυναίκες στο Ιράν αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους. Διαδηλώνουν και διεκδικούν το δικαίωμα να παίρνουν διαζύγιο, να εργάζονται, να αποκτούν την επιμέλεια των παιδιών τους, καθώς και το δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς να συνοδεύονται από έναν άνδρα. Σήμερα, μια γυναίκα μπορεί να πάρει διαζύγιο ή να ταξιδέψει, μόνο εάν ο πατέρας ή ο σύζυγός το επιτρέψει.

Οι ιρανικές κυβερνήσεις ποτέ δεν αναγνώρισαν τις γυναικείες οργανώσεις που αγωνίζονται για ισότητα και τιμώρησαν σκληρά πολλές ηγετικές φυσιογνωμίες του κινήματος.

Η Ναργκές Μαχαμαντί βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στη φυλακή. Η Νασρίν Σοντουντέχ εκτίει ποινή έντεκα ετών και για 20 χρόνια δεν μπορεί να εργάζεται ως δικηγόρος. Η Σίβα Ναζαραχάρι, η Τζιλά Μπανιγιαχκούμπ και η Μπαχαρέ Χενταγιάτ έχουν τιμωρηθεί με μεγάλες ποινές.

Παρά τις πιέσεις, οι γυναίκες συμμετέχουν στην δημόσια ζωή του Ιράν. Φοιτούν στα πανεπιστήμια, συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και εργάζονται σκληρά. Κάποιες γυναίκες έχουν καταφέρει ακόμη και να εκλεγούν στο ιρανικό Κοινοβούλιο.

Όμως ο αγώνας των γυναικών, συναντά σοβαρές αντιστάσεις...

Πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ πέρασε νόμο που δεν επιτρέπει στις γυναίκες κάτω των 40 ετών, να εγκαταλείψουν τη χώρα χωρίς την άδεια του πατέρα ή του αδελφού τους. Tην πρόταση αυτή νόμου υποστήριξαν και γυναίκες βουλευτές.

Το ιρανικό κράτος, μπορεί να μην επιτρέπει στις γυναίκες να υποβάλλουν αίτηση διαζυγίου, αλλά τις ενθαρρύνει να μάθουν πολεμικές τέχνες. Παραδόξως, η iρανική κυβέρνηση έδωσε δικαίωμα ψήφου σε όλες τις γυναίκες άνω των 16 ετών, όπως ισχύει και για τους άνδρες.

Πολλοί από τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις προσεχείς εκλογές, προτείνουν μέτρα για την βελτίωση της ζωής των 36 εκατομμυρίων γυναικών που ζουν στο Ιράν. Όμως οι γυναίκες ζητούν δεσμεύσεις και όχι προτάσεις. Ζητούν ακόμη την απελευθέρωση όσων γυναικών αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο αύριο.

Οι ιρανικές εκλογές πλησιάζουν και οι γυναίκες διαθέτουν σημαντική εκλογική δύναμη.


Πηγή: Euronews

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ