Γαστρονομική έκρηξη στην Αθήνα

Γαστρονομική έκρηξη στην Αθήνα Facebook Twitter
2
  • Σπονδή. Δικαίως θεωρείται η βασίλισσα της ελληνικής εστιατορικής σκηνής. Με δύο αστέρια Michelin στο ενεργητικό της και μία από τις πιο γοητευτικές αυλές της Αθήνας, είναι αδιαμφισβήτητα η Νο 1 επιλογή, αν επιθυμείτε να γνωρίσετε τον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας. Το μενού ακολουθεί πιστά την εποχή και ο σεφ Άγγελος Λάντος δημιουργεί, με εξαιρετικά έως σπάνια υλικά, πρωτότυπα γευστικά πιάτα που ενθουσιάζουν αλλά και... ξαφνιάζουν: φουαγκρά με πορτοκάλι και σοκολάτα Xocopili με μπαχαρικά. Το μενού «τάπας» σε συστήνει στη φιλοσοφία της κουζίνας.  ☛ Πύρρωνος 5, πλ. Βαρνάβα Παγκράτι, 210 7564021
  • Βαρούλκο. Η περίπτωση του Λευτέρη Λαζάρου είναι ίσως η μοναδική στον χώρο της ελληνικής εστίασης. Είναι ο άνθρωπος που επανεφηύρε τον ρόλο του ψαριού στην ελληνική κουζίνα. Στα πιάτα του, ταπεινά ψαράκια έγιναν βασιλιάδες και συνδυάστηκαν ιδανικά με υλικά της ελληνικής γαστρονομίας. Με διαφορά μία από τις πιο πολύτιμες γαστρονομικές παρουσίες στη χώρα. ☛ Πειραιώς 80, Κεραμεικός, 210 5228400
Γαστρονομική έκρηξη στην Αθήνα Facebook Twitter
  • Γαλάζια Hytra. Σκουμπρί σε ζελέ από ξίδι λευκό και κρεμμύδι σε παραλλαγές από τουρσί, μαγειρεμένο σε ζωμό μαϊντανού έως και στη σχάρα, και δίπλα πραλίνα από σουσάμι. Ένα από τα καινούργια καλοκαιρινά πιάτα του αστεράτου σεφ Νίκου Καραθάνου, που είναι σε κέφια και δημιουργικό μαγειρικό οίστρο. Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της αθηναϊκής Ριβιέρας μία από τις σημαντικότερες γαστρονομικές εμπειρίες που μπορείτε να δοκιμάσετε τώρα στην Αθήνα.   ☛ 6ος όροφος Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, Λ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, 210 3316767, 217 7071118
Γαστρονομική έκρηξη στην Αθήνα Facebook Twitter
  • GB Roof Garden Restaurant. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μπαλκόνια της πόλης. Τα ηνία της κουζίνας κρατά με μαεστρία ο σεφ Αστέριος Κουστούδης. Τα πιάτα εκφράζουν φρεσκάδα, καλή τεχνική με γκουρμέ υπόσταση. Δροσερή, πράσινη σαλάτα, με ιδανικά ψημένες γαρίδες για τους γνήσιους εραστές της ανάλαφρης, θαλασσινής γεύσης.  ☛ Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», πλ. Συντάγματος, 210 3330000
Γαστρονομική έκρηξη στην Αθήνα Facebook Twitter
  • Milos Restaurant. Τα πιάτα του σεφ Περικλή Κοσκινά αναδεικνύουν την περίπλοκη απλότητα και τη φρεσκάδα. Αρώματα και γεύσεις που προσφέρει απλόχερα η φύση. Η κουζίνα ευωδιάζει Ελλάδα. Υποδειγματικό λαβράκι καρπάτσιο, αρωματισμένο με φρέσκο θυμάρι και λεμόνι, κατσούλα με τσίλι και lime. Εξαιρετική τεχνική, καλές δόσεις φαντασίας και μια πρέζα αγάπης συνθέτουν τα πιάτα που θα δοκιμάσετε. ☛ Ξενοδοχείο «Hilton», Βασ. Σοφίας 46, 210 7244400
  • Matsuhisa Athens. Διάσημο ανά τον κόσμο εστιατόριο που σε μυεί στη φιλοσοφία της fusion γιαπωνέζικης κουζίνας του Nobu Matsuhisa. Λιτότητα, φρεσκάδα, λεπτές ισορροπίες που συναντούν σε ιδανικές δόσεις την κάψα και την ένταση της λατινοαμερικάνικης παράδοσης. Η γαστρονομική τέχνη αποκαλύπτεται στο φίνο σασίμι με την καυτερή χαλαπένιο αλλά και στον θρυλικό μαύρο μπακαλιάρο σε den miso, το πιάτο υπογραφή του Nobu. Μοναδική θέση στον κόλπο της Βουλιαγμένης, εκπληκτικά τα κοκτέιλ του διάσημου mixologist Ντέιλ ντε Γκροφ και άψογο σέρβις υπό τη διευθυντική μπαγκέτα του Μιχάλη Λαδά.  ☛ Ξενοδοχείο «Astir Palace», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
Γαστρονομική έκρηξη στην Αθήνα Facebook Twitter
  • Vezene. Το mini wagyu burger σε μπριός με φουαγκρά torchon και μαρμελάδα κρεμμύδι είναι μια απίστευτη έκρηξη πληθωρικής νοστιμιάς που εντυπώνεται στη γευστική μνήμη. Το βοδινό μεδούλι πάνω σε μπρουσκέτα προζυμένιου ψωμιού είναι έρωτας κεραυνοβόλος. Εδέσματα με ανατρεπτική έξαψη που ευλογούνται από την ασυμβίβαστη τελειομανία του Αρη Βεζενέ για απόλυτη ποιότητα στα καλοδιαλεγμένα υλικά και σεβασμό στον χειρισμό τους. Νοστιμιά όπως δεν την φαντάζεστε στο πλέον επιτυχημένο νέο άνοιγμα στην Αθήνα την τελευταία τριετία. ☛ Βρασίδα 11, Χίλτον, 210 7232002
Γαστρονομική έκρηξη στην Αθήνα Facebook Twitter
  • Βασίλαινας. Ο Βασίλαινας βρίσκεται στα καλύτερά του. Νόστιμο ποιοτικό φαγητό που όχι μόνο δικαιώνει τη διάσημη ιστορία του από το 1920 αλλά «γράφει» νέες, εξαιρετικές, γκουρμέ σελίδες στην καλοκαιρινή ταράτσα του με τις ορτανσίες. Το μενού του σεφ Ρενάτο Μεκόλι διατηρεί τη λογική του table d' hôte με δέκα λαχταριστά πιάτα εμπνευσμένα από την ελληνική στεριά και θάλασσα. Φρέσκο καλαμαράκι σχάρας με καπνιστή μελιτζάνα και πρωταγωνίστρια την αξεπέραστη ταραμοσαλάτα. Θέλεις πάντα να επιστρέφεις. ☛ Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 210 4612457
  • Botrini's. Το μενού του Έκτορα Μποτρίνι είναι ένα παιχνιδιάρικο ταξίδι. Μικρά κομψοτεχνήματα που αποκαλύπτουν την υψηλή μαγειρική τεχνική και τη φρεσκάδα της Μεσογείου που ξέρει τόσο καλά να χειρίζεται ο Έκτορας. Τον εμπιστεύεσαι όταν προτείνει, στον καταπράσινο κήπο του κομψού εστιατόριου του, ανοιχτό ραβιόλι με τζίντζερ και θαλασσινά. Η αγάπη για τις γεύσεις κορυφώνεται με το γλυκό μονοπάτι της σοκολάτας με σορμπέ εσπεριδοειδών.  ☛ Βασ. Γεωργίου Β' 24Β, Χαλάνδρι, 210 68573243
Γαστρονομική έκρηξη στην Αθήνα Facebook Twitter
  • Funky Gourmet. Το Funky Gourmet είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο αστέρι της ελληνικής εστίασης. H Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος, σεφ αμφότεροι, έστησαν το μαγειρικό στρατηγείο τους σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό. Νέοι με γνώση, τεχνική και αγάπη για τη μαγειρική ένωσαν τις δυνάμεις τους, υπερασπίζοντας μια φρέσκια πρόταση. Εδώ η μαγειρική είναι τρόπος έκφρασης συναισθημάτων, μία μορφή τέχνης. Θα το διαπιστώσεις σε ένα ταρτάρ rib eye με παγωτό μουστάρδας αλλά και στο γαλακτομπούρεκο στους -196° C. Πιάτα που συνδυάζουν γεύση, τεχνική, σκέψη και χιούμορ. ☛ Παραμυθιάς 13 & Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 210 5242727
  • Ιsland club restaurant. Ένας από τους σημαντικότερους πόλους διασκέδασης της καλοκαιρινής Αθήνας σε μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της πόλης. Σημείο συνάντησης επωνύμων και μη, που αναδίδει κοσμοπολίτικο αέρα. Η κουζίνα του εστιατορίου είναι μεσογειακή-δημιουργική, περιλαμβάνει μοντέρνες εκδοχές πιάτων από τις περισσότερες χώρες της Μεσογείου και τελεί υπό την απόλυτη επίβλεψη του έμπειρου και ταλαντούχου σεφ Νίκου Σκλήρα. Ένα κελάρι με πολλές ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, σαμπάνιες και αποστάγματα συμπληρώνει ιδανικά τις γεύσεις της κουζίνας. ☛ 27o χιλιόμετρο Αθηνών-Σουνίου, Βάρκιζα, 210 9653563-4

 

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια