Ένας ιδιώτης καθάρισε το Κτήριο Αβέρωφ

Ένας ιδιώτης καθάρισε το Κτήριο Αβέρωφ Facebook Twitter
78

Ένας ιδιώτης μαζί με τους 30 εργαζομένους του ανέλαβαν να καθαρίσουν δωρεάν το Κτήριο Αβέρωφ του Πολυτεχνείου. Πρόκειται, σύμφωνα με την Καθημερινή, για τον Ιωάννη Τσεπέρκα που αποφάσισε να επέμβει στο κτίριο στο χώρο του ΕΜΠ, και εξηγεί στον Δημήτρη Ρηγόπουλο το γιατί το έκανε:  «Αυτό που σκέφθηκα είναι ότι ήθελα να βοηθήσω έτσι ώστε η πόλη και η χώρα μου να μην εκτεθούν», εξηγεί ο ίδιος που φρόντισε να έρθει σε επαφή με την πρόεδρο της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Ελένη Μαΐστρου για να οργανώσουν από κοινού το εγχείρημα.

Ο κ. Ιωάννης Τσεπέρκας,, την επομένη ενός ρεπορτάζ της «Καθημερινής» για το ενδεχόμενο οι προσκεκλημένοι των βραβείων Europa Nostra να αντικρίσουν σε λίγες ημέρες το Κτίριο Αβέρωφ σε οικτρή κατάσταση, δώδεκα, μόλις, μήνες μετά την τιμητική του βράβευση με Grand Prix, τηλεφώνησε στην εφημερίδα προκειμένου να γνωστοποιήσει την πρόθεση της εταιρείας του να προχωρήσει στον δωρεάν καθαρισμό των όψεων του λαμπρού κτιρίου του συγκροτήματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Με τη βοήθεια υδροδιαλυτών και υδροβολής έσβησαν τα συνθήματα που είχαν νοτίσει τα μάρμαρα και οι τοίχοι βάφτηκαν εξαρχής. Δούλεψαν για 12 ώρες το Σάββατο ενώ εργάστηκαν και την Κυριακή με αποτέλεσμα το μεσημέρι οι όψεις του κτηρίου να έχουν καθαρίσει από τους βανδαλισμούς. Σύμφωνα με την Καθημερινή, τη Δευτέρα η πρόεδρος της Σχολής Αρχιτεκτόνων επικοινώνησε με τον κ. Τσεπέρκα για να τον ενημερώσει πως προκειμένου να τον ευχαριστήσουν οι φοιτητές θα επαναλάμβαναν προς τιμήν του θεατρική παράσταση στο αίθριο του κτιρίου.

78

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταθμάρχης δέχτηκε επίθεση στο σταθμό «Αγ. Ελευθέριος» - Επιβάτιδα προσπάθησε να την πετάξει στις γραμμές

Ελλάδα / Σταθμάρχης δέχτηκε επίθεση στο σταθμό «Αγ. Ελευθέριος» - Επιβάτιδα προσπάθησε να την πετάξει στις γραμμές

Το σωματείο εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ τονίζει πως η ανοχή έχει και τα όριά της και πως αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, θα προχωρήσουν ακόμη και σε κλείσιμο των σταθμών
NEWSROOM
Γυναικοκτονία στο Μενίδι:

Ελλάδα / Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Είχε απειλήσει τη 40χρονη Ενκελέιντα ότι θα την σκοτώσει, αλλά δεν είχε προφυλακιστεί

Ερωτήματα για τους χειρισμούς των αρχών - Το θύμα είχε καταγγείλει τον σύντροφό της που απειλούσε ότι θα την σκοτώσει - Η 40χρονη είχε προμηθευτεί panic button - Οι αρχές γνώριζαν ότι ο βασικός ύποπτος για τη γυναικοκτονία ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ
NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Συγγνωμη, αλλα η θεατρικη παρασταση των παιδιων δεν επαναλήφθηκε τη Δευτέρα, είχε αναβληθεί από το Σάββατο επειδη εβρεχε ολη μερα και το αιθριο ειναι ανοικτο. Επισημα τελειωνε Κυριακη και υποθετω, αν γινοταν προς τιμην του συγκεκριμενου κυριου το χθεσινο, θα ειχε αναφερθει κατι στην αρχη της παραστασης. Όχι πως δεν ειναι αξιεπαινη η πρωτοβουλια, αλιμονο, απλα μην οικειοποιομαστε ο,τι θελουμε (αυτο παει προς την προεδρο)
Καινούριος χώρος για συνθήματα.Ιδιώτης και 30 χαμάληδες, μήπως να μας πει ο ιδιώτης, πόσο πληρώθηκαν οι υπάλληλοί του και τι μισθό παίρνουν γενικά;Η χώρα εκτίθεται από το κτίριο Αβέρωφ, μάλιστα, τι μαθαίνει κανείς. Εργασιακά δικαιώματα και φασισμός είναι δευτεροκλασάτα θέματα. Και αυτό το κόμπλεξ με την εικόνα μας στο εξωτερικό είναι απερίγραπτο.Να πάει και ο Σκάι να φυτέψει κάνα δενδρύλλιο σε σχολή, έχει αργήσει.Φιλανθρωπία, στάχτη στα μάτια.
Και η εικόνα μας στο εσωτερικό; Μια μουτζούρα στον τοίχο θα παλέψει για τα δικαιώματά μας;Όσο πιο πολύ βρωμίζουμε τις πόλεις μας, κερδίζουμε; Αλλο το ένα, άλλο το άλλο.Εμάς μας αρέσει να ζούμε σε μια απέραντη μουτζούρα;
Ένας τοίχος λέει πιο πολλά συνήθως από ότι ο καθαρισμός του από ένα φιλάνθρωπο με τις πλάτες των υπαλλήλων του, που δεν ξέρουμε αν πληρώθηκαν και πόσο.Και αν θέλει ο συγκεκριμένος κύριος μια καθαρή πόλη ας ξεκινήσει από άλλα σημεία του κέντρου, που είναι ας τα να πάνε, περιθωριοποιημένα και εγκαταλελειμμένα. Στο Αβέρωφ τώρα έγινε μεγάλη πολιτιστική αλλαγή, το οποίο το βλέπουν μόνο φοιτητές και όσοι πηγαίνουν σε πάρτι.Θα θεοποιήσουμε και τις πράξεις φιλανθρωπίας σε λίγο. Και δεν με νοιάζει η εικόνα μας στο εξωτερικό, αυτό είναι κόμπλεξ, με νοιάζει η ποιότητα ζωής στο εσωτερικό, όχι το φαίνεσθαι.
Αποστομωτική απάντηση. Οι τοίχοι έχουν ως σκοπό να ακουστούν και οι φωνές που δεν γκαρίζουν στα talk shows. Το θέμα μου, όμως, δεν είναι οι τοίχοι και δη του Αβέρωφ, αλλά η συγκεκριμένη κίνηση με τα κίνητρα και τους σκοπούς της. Και όπως είπα θα ήθελα να ξέρω πόσο πληρώνονται και αν πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι και την αναγνώριση την πήρε ένας και η εταιρεία του.
angel exterminador, αναθεμα και αν καταλαβαινεις τι λες, το μονο σου ελαφρυντικο..Ειναι προφανες, οτι δεν σε αφορα η κοινωνια και οι ανθρωποι της. Ατομα σαν και εσενα που δεν σεβονται το συνολο, αλλα στο ονομα μιας θολοκουλτουρας θελουν ετσιθελικα να επιβαλλουν την κοσμοθεωρια τους σε ολους τους αλλους, θα επρεπε να εξοστρακιζονται. Ελευθερια σημαινει και σεβασμος στον συνανθρωπο και στην διαφορετικοτητα και σε αυτους τους τομεις υστερεις τραγικα.
Σε ευχαριστώ για τα μαθήματα ελευθερίας, πολιτισμού και ανθρωπιάς. Έριξα μια ματιά και σε προηγούμενα σχόλια σου(ειδικά αυτά με ρατσιστικό θέμα), για να δω πόσο σέβεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα και όπως υποψιαζόμουν έπεσα μέσα.Τράβα λίγο να σε φυσήξει κάνας Βαρδάρης και έλα να μου κάνεις μαθήματα ισότητας και ανθρωπισμού. Να εξοστρακιστώ θέλεις, στο Δένδια τα παράπονά σου.
@Novel_SplendoursΗ καθαριότητα και η υγιεινή είναι και αυτός δείκτης ποιότητας της ζωής μας και συμφωνώ. Για το αν ένας καθαρός τοίχος είναι, διαφωνώ, καθώς μπορεί να περιέχει κάτι από street art ή ένα σύνθημα και να έχει μια διαφορετική αισθητική, που μπορεί εσύ ή εγώ να μην την αποδεχόμαστε.Και η επίκληση στην πλειοψηφία δε σε δικαιώνει αυτόματα, ξέρεις οι πλειοψηφίες λανθάνουν αρκετές φορές.
επειδή ακούγεσαι σίγουρος/η για το τι μισθό παίρνουν οι "χαμάληδες" (μου μάθατε όλοι οι φλώροι του πληκτρολογίου, κάθε χειρωνακτική εργασία είναι χαμαλίκι), για πες μας και εμάς τους άσχετους να μάθουμε ρε παιδί μου
Ποιότητα ζωής δεν είναι η καθαριότητα? Ποιότητα ζωής δεν είναι ένας τοίχος καθαρός απο συνθήματα που αναδεικνύει την ομορφιά του κτιρίου?Τόσο λάθος είμαστε όλοι και εσύ ο μόνος σωστός που βλέπεις καθαρά και κατέχεις την πραγματική αλήθεια?Πόσος τυφλός φανατισμός...
Χαλάρωσε μάγκα του πληκτρολογίου. Έτσι κι αλλιώς στα μάτια μου, χειρωνακτική και πνευματική εργασία είναι εξισωμένες, και από πλευράς οικονομικών αποδοχών, αλλά και κοινωνικής αποδοχής.Χαμαλίκι είναι όμως να παίρνεις 30 άτομα να καθαρίσουν ένα κτίριο, χωρίς να γνωρίζουμε πόσο πληρώθηκαν και να παίρνεις την αναγνώριση εσύ και τις τιμές των διάφορων ακαδημαϊκών.
Τι σημασια εχει ποσο και τι πληρωθηκαν...οι ανθρωποι εκαναν μια πραξη αγαπης προς την πολη που ζουμε,που αυτοι που τους γ...ωπληρωνουμε δεν το κανουν δημοι κλπ,το ποιος θα παρει την δοξα ειναι το θεμα η αν πρατταμε ολοι καλοπροαιρετα δεν θα ειχε αυτα τα χαλια η Αθηνα...ψαχνουμε να βρουμε χιλιες αιτιες πως,που,γιατι σε κατι που απλα μιλαει απο μονο του σαν πραξη...
Ρε φίλε πραγματικά όπου βλέπω σχόλιό σου θα σου κάνω dislike... Νοοτροπίες σαν τις δικές σου, δήθεν επαναστατών ψευτόμαγκων, κατέστρεψαν αυτή τη χώρα. Εγώ θέλω ξένα κεφάλαια, εταιρίες μέσα στα πανεπιστήμια, ιδιωτικές πρωτοβουλίες, ευεργεσίες, τους τοίχους καθαρούς, τους δρόμους χωρίς σκουπίδια. Εσύ φίλε μου μπορείς να πάρει τη βαλιστούλα σου και μαζί με τους ομοϊδεάτες σου να πάτε να ζήσετε με τους Ζαπατίστας σε κάποια τριτοκοσμική χώρα να πουλήσετε καμιά κόκα και γενικώς αδειάστε μας τη γωνιά, πιστεψέ με δε θα λείψετε σε κανέναν.
Ευτυχώς βρήκες την πηγή του κακού και της καταστροφής της χώρας, λαγωνικό είσαι. Εγώ θέλω τους τοίχους βρόμικους, αλλά χωρίς άστεγους να στηρίζονται σε αυτους, χωρίς τοξικομανείς να σωριάζονται σε αυτούς. Ζούμε σε τριτοκοσμική χώρα, χάριν στις απόψεις σας και τις πράξεις σας. Όλοι δημοκράτες, κατά τα άλλα.Όσο για την κόκα, μάλλον σε χτύπησε βαριά, σοβαρέψου.
διαβάζω όλο το thread των απαντήσεων (τους) και των ανταπαντήσεών (σου) και είσαι πραγματικά τόσο γκαβομένος από τα ιδεολογήματά σου, που μπορείς για κάθε πέντε γραμμών απάντησή (τους) να γράψεις τρεις παραγράφους ανταπάντηση, λέγοντας τα ίδια ακριβώς πράματα. θα σου επισημάνω κι ένα λογικό σφάλμα που εντόπισα -μάταιος κόπος για να το δεις εσύ, αλλά θα του δουν οι περισσότεροι μια χαρά: λες είσαι κατά της φιλανθρωπίας. λες ξηλώστε τον καπιταλισμό. ο καπιταλισμός είναι το κατ' εξοχήν σύστημα που λειτουργεί με τη λογική "να σταθείς μόνος σου στα πόδια σου". τα σοσιαλιστικά συστήματα δεν είναι τίποτα άλλο από μια κεντρικά ελεγχόμενη με το στανιό "φιλανθρωπία".
κάνε στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης μήνυση που δεν σου είπε τι πλήρωσε στους υπαλλήλους του, μιας και είσαι τόσο σίγουρος ότι τους έδωσε ψίχουλα...α, ρε καημένε
Την βρώμα στους τοίχους δεν την αντεχουμε, τραγικέ συμπολίτη μου. Περιμένω εθελοντικα να βοηθήσεις να καθαρισουμε την πόλη μας, τι λες; Εισαι μέσα; Ή προτιμας την παρηκμασμένη εικόνα;
Είναι προφανές πως θεωρεί πως τα tags (ας μην παραμυθιαζόμαστε οτι το κτίριο το στόλιζε κάποιο αξιόλογο graffiti) είναι μια μορφή τέχνης που έχει θέση ακριβώς πάνω στα μάρμαρα του πενεπιστημίου. Ταυτόχρονα υφέρπει μια παρανοϊκή λογική του στυλ "υπάρχουν και σημαντικότερα πράγματα", ξεχνώντας βολικά οτι σαν άνθρωποι μπορεί να ενδιαφερόμαστε ταυτόχρονα για την κοινωνική αδικία, την φτώχεια αλλά και την καθαριότητα μιας πόλης.Φαντάζομαι (βάσιμα) οτι θα βρίζει και τους Atenistas.
Πάλι το κράτος; Δηλ. οι φορολογούμενοι. Μήπως αυτοί ευθύνονται; Το Πολυτεχνείο ευθύνεται. Από τον προϋπολογισμό του και με επιμέλειά του λοιπόν. Μην καλλιεργείτε αυτή την ανεύθυνη στάση.
Το Πολυτεχνείο κρατικό δεν είναι;Οι πόροι του στη συντριπτική τους πλειοψηφία κρατικοί δεν είναι;Φυσικά και δεν ευθύνονται οι φορολογούμενοι αλλά οι (άχρηστοι) γραφειοκράτες που διαχειρίζονται ένα μέρος των χρημάτων τους στο Πολυτεχνείο,ξέροντας ότι κι ας ήταν το κτίριο σε μαύρα χάλια την ημέρα της βράβευσης,κανένας απ'αυτό το απίστευτα αναποτελεσματικό κράτος δε θα τους τραβούσε τ'αυτί.Το κείμενο σχολιάζει αυτήν την αναποτελεσματικότητα,την οποία τελικά τη διόρθωσε το φιλότιμο ενός ιδιώτη.Εμείς οι φορολογούμενοι πληρώνουμε διαχρονικά αρκετά υψηλούς φόρους(και με την κρίση ακόμα ψηλότερους,σε βαθμό παράνοιας) στο κράτος για να λάβουμε στο τέλος είτε υπηρεσίες πολύ χαμηλής ποιότητας είτε καθόλου υπηρεσίες.
Πραγματικά,τα'χετε μπερδέψει άγρια σχετικά με τον φιλελευθερισμό.Kι επειδή καταλαβαίνω πού το πάτε,σας δίνω αυτό το λινκ και δεν το συνεχίζω. http://www.libertyforum.gr/activity/2012-10-15-13-07-27/79--norberg-on-klein-in-greekΥ.Γ. Ναι!Για όλα (άντε,σχεδόν για όλα...) τα κακά στον πλανήτη φταίει ο φιλελευθερισμός!!!! (μη σας αφήσω παραπονεμένο/-η)
Καλύτερα να καθιερώσουν προς τιμήν του την ετήσια ημέρα καθαρισμού του πολυτεχνίου, και να της δώσουν το όνομα του ανρθώπου. Θεατρικές παραστάσεις βλέπουμε κάθε μέρα παντού, και η μεγαλύτερη και πιο βαρετή είναι αυτή που βλέπουμε και οι περισσότεροι, στη βουλή.
Συνομωσία του μεγάλου κεφαλαίου και της Καθημερινής, για να πλήξουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στους τοίχους του κτιρίου. Καθάρματα !!! Πρέπει να οργανωθούμε και να επαναφέρουμε το κτίριο στην προηγούμενη (φυσιολογική) κατάσταση, όσο γίνεται γρηγορότερα.
Αυτό όμως πρέπει να γίνει άμεσα, πριν έρθουν οι επισκέπτες απο το Europa Nostra. Θα ήταν τραγικό να δουν το κτίριο καθαρό. Tι το περάσανε εδώ Ευρώπη; Όλοι λοιπόν απο σήμερα στο κτήριο Αβέρωφ με τα σπρέι μας, τις μπογιές και τις αφίσες μας, να κρατήσουμε την παράδοση.