O συγγραφέας του «Sapiens»: Θα επέλεγα την Ελλάδα να ηγηθεί ενός διεθνούς σχεδίου δράσης κατά του κορωνοϊού

O συγγραφέας του «Sapiens»: Θα επέλεγα την Ελλάδα να ηγηθεί ενός διεθνούς σχεδίου δράσης κατά του κορωνοϊού Facebook Twitter
2

Για την κρίση κορωνοϊού στον κόσμο, αλλά και την άριστη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα μίλησε στην online εκπομπή The Late Late Show του Τζέιμς Κόρντεν, ο Ισραηλινός καθηγητής Ιστορίας και συγγραφέας του Sapiens, Γιουβάλ Χαράρι.

Ο ίδιος έδωσε τα εύσημα στη χώρας μας για τη δουλειά που έχει κάνει, λέγοντας, μάλιστα, πως αν είχε να επιλέξει μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, θα επέλεγε τη δεύτερη να ηγηθεί ενός παγκόσμιου σχεδίου δράσης.

«Η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά στην ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας. Αν είχα να διαλέξω μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή, ποια χώρα θα έπρεπε να ηγείται του κόσμου για να μας παράσχει ένα σχέδιο δράσης, σίγουρα θα επέλεγα την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένα ο Χαράρι.

 

Ερωτηθείς για το αν θα είναι διαφορετικός ο κόσμος μας μετά το πέρας της πανδημίας, ο ίδιος απάντησε πως αυτό είναι κάτι που εξαρτάται απολύτως από τις δικές μας αποφάσεις: «Δεν είναι προαποφασισμένο, δεν είναι νομοτελειακό, είναι δική μας επιλογή. Έχουμε μεγάλες επιλογές να κάνουμε και μία από αυτές είναι αν θα το αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση μέσω εθνικιστικής απομόνωσης, δηλαδή κάθε χώρα να αναμετράται με τις άλλες για τους φυσικούς πόρους, ή αν θα το αντιμετωπίσουμε μέσω διεθνούς συνεργασίας και αλληλεγγύης. Κι αυτό θα διαμορφώσει όχι μόνο την κρίση, αλλά τον ίδιο τον κόσμο για τα επόμενα χρόνια.»

Ως προς το άρθρο του στους Financial Times περί κινητών τηλεφώνων, της χρήσης τους εν μέσω πανδημίας από τις κυβερνήσεις και τον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο παρακολούθησης κι αν αυτό είναι μία καλή ή κακή εξέλιξη για τον ανθρώπινο πολιτισμό, απάντησε πως «θα μπορούσε να είναι καλή, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή εκ μέρους μας. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ορόσημο στην ιστορία της παρακολούθησης. Κατ'αρχάς παρατηρούμε τεράστια συστήματα παρακολούθησης να υιοθετούνται σε δημοκρατικές χώρες που μέχρι πρότινος αντιστέκονταν. Κατά δεύτερο βλέπουμε τη φύση της παρακολούθησης να αλλάζει από γενική γενική σε εγγενή παρακολούθηση. Στην πρώτη περίπτωση, οι κυβερνήσεις ή οι επιχειρήσεις παρακολουθούν πού πας, τι ψωνίζεις, τι βλέπεις στην τηλεόραση. Στη δεύτερη περίπτωση παρακολουθούν τη θερμοκρασία σώματός σου, την αρτηριακή σου πίεση και στην ουσία χακάρουν το σώμα σου και τον εγκέφαλό σου για να γνωρίζουν πώς νιώθεις κάθε στιγμή».

Το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον συγγραφέα Yuval Harari για το βίντεο που ανέβασε εγκωμιάζοντας την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

«Εκ μέρους του ελληνικού λαού θα ήθελα να ευχαριστήσω τον @harari_yuval για τα ευγενικά του λόγια. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές όλοι θα έπρεπε να κάνουν θυσίες, αλλά είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι στον αγώνα κατά του COVID-19», έγραψε στον προσωπικό τoυ λογαριασμό στο twitter, σύμφωνα με ανεπίσημη μετάφραση ο πρωθυπουργός καθώς η ανάρτησή του είναι στα αγγλικά.


Πολιτισμός
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Επί Λέξει»: Το αγαπημένο βιβλιοπωλείο της οδού Ακαδημίας κατεβάζει ρολά

Πολιτισμός / «Επί Λέξει»: Το αγαπημένο βιβλιοπωλείο της οδού Ακαδημίας κλείνει οριστικά

«Παρά τις προσπάθειές μας, δεν καταφέραμε να μεταβιβάσουμε το βιβλιοπωλείο, αφού η απαίτηση των ιδιοκτητών του ακινήτου για υπερδιπλασιασμό του ενοικίου, είναι ο τοίχος που δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε» αναφέρει στην ανακοίνωση του
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γουές Άντερσον, Τζέσικα Λανγκ και Ντέιβιντ Λιντς από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γουές Άντερσον, Τζέσικα Λανγκ και Ντέιβιντ Λιντς από αύριο στους κινηματογράφους

Έντεκα (!) τίτλοι προστίθενται στο πρόγραμμα των αιθουσών αυτή την Πέμπτη, ανάμεσά τους και το «Phoenician Scheme», η πιο αστεία ταινία του Γουές Άντερσον από την εποχή του «Grand Budapest Hotel».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Τζαφάρ Παναχί επέστρεψε χωρίς επεισόδια στο Ιράν μετά το βραβείο στις Κάννες

Πολιτισμός / Ο Τζαφάρ Παναχί επέστρεψε «χωρίς επεισόδια» στο Ιράν μετά το βραβείο στις Κάννες

«Στη χειρότερη, θα με ξαναβάλουν φυλακή», δήλωσε προ ολίγων ημερών από τις Κάννες ο Ιρανός σκηνοθέτης, αποδεχόμενος τις επιπτώσεις της κινηματογραφικής του αντίστασης
LIFO NEWSROOM
Plásmata 3: Υπό τους ήχους του stegi.radio για τρεις εβδομάδες το Πεδίον του Άρεως

Πολιτισμός / Plásmata 3: Υπό τους ήχους του stegi.radio για τρεις εβδομάδες το Πεδίον του Άρεως

Από τις 27 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου, πάνω από 70 παραγωγοί του διαδικτυακού ραδιοφώνου της Στέγης εμφανίζονται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο booth προσφέροντας στο κοινό μία πρωτόγνωρη εμπειρία.
LIFO NEWSROOM