Κορωνοϊός: Η Σουηδία επιμένει - Τι λένε κάτοικοι για την κόντρα στρατηγική, όσο το lockdown δεν έρχεται

Κορωνοϊός: Η Σουηδία επιμένει - Τι λένε κάτοικοι για την κόντρα στρατηγική, όσο το lockdown δεν έρχεται Facebook Twitter
Για σχεδόν όλη την Ευρώπη αυτή η εικόνα είναι απαγορευτική, αλλά η Σουηδία επιμένει να λέει «όχι» στο lockdown
25

Αν και η Σουηδία αντιμετωπίζει κριτική και δυσπιστία από τους ευρωπαίους εταίρους της, επιμένει στην στρατηγική της να αντιστέκεται στο lockdown των 10,2 εκατομμυρίων πολιτών της, για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση έχει συμβουλεύσει τους Σουηδούς να εργάζονται από το σπίτι όταν είναι δυνατόν και να αποφεύγουν πολυσύχναστες περιοχές, όπως μπαρ και εστιατόρια. Όμως έχει σταματήσει να επιβάλλει επίσημους περιορισμούς, προτρέποντας τους πολίτες της να «συμπεριφέρονται σαν ενήλικες» αντί να εφαρμόζει ποινές επειδή βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς σημαντικό λόγο.

Αντίθετα, οι γείτονες της Σουηδίας, η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία, ήταν από τα πρώτα ευρωπαϊκά κράτη που επέβαλαν αυστηρά μέτρα όταν άρχισε η πανδημία COVID-19. Η απόφαση της Σουηδίας να μην ακολουθήσει, έχει ήδη αναστατώσει τους γείτονές της. Ένας Δανός δημοσιογράφος είπε πρόσφατα ότι το να παρακολουθεί κανείς την αντίδρασης της Σουηδίας είναι «σαν να βλέπουμε ταινία τρόμου».


Είναι νωρίς για να αποφανθεί κανείς αν η απάντηση που περιλαμβάνει απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν αποτελεσματική, αλλά ο αριθμός των νεκρών στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία παρέμεινε χαμηλός.

Η Δανία, μια χώρα με 5,6 εκατομμύρια πολίτες, έχει σήμερα 5,819 κρούσματα και 247 θανάτους και σχεδιάζει να ανοίξει ξανά σχολεία στις 15 Απριλίου. Η Νορβηγία, η οποία έχει 6.314 κρούσματα και 113 θανάτους, σχεδιάζει να ανοίξει εκ νέου τα νηπιαγωγεία από τις 20 Απριλίου και τα σχολεία μια εβδομάδα αργότερα. Η Φινλανδία, εν τω μεταξύ, έχει μόλις 2.769 κρούσματα και 48 θανάτους.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι στη Σουηδία, αντίθετα, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται γρήγορα.10.151 κρούσματα και 887 θανάτους έως σήμερα, σύμφωνα με το Johns Hopkins.

Παρ' όλα αυτά, η προσέγγιση ήταν δημοφιλής στους Σουηδούς, με το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να βλέπεi αυξημένα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις από την αρχή της κρίσης.

Κορωνοϊός: Η Σουηδία επιμένει - Τι λένε κάτοικοι για την κόντρα στρατηγική, όσο το lockdown δεν έρχεται Facebook Twitter
Οι Σουηδοί κρατάνε αποστάσεις και συνεχίζουν σχεδόν κανονικά

Φυσικά δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι. Το Vox λέει πως αρκετοί δυσανασχετούν που αντιμετωπίζονται ως «πειραματόζωα» σε μια τόσο επικίνδυνη εποχή. «Δεν έδωσα τη συγκατάθεσή μου για αυτό το πείραμα», λέει η βιολόγος Cecilia Söderberg-Nauclér του Ινστιτούτου Karolinska, ιατρικό κέντρο έρευνας κοντά στη Στοκχόλμη. «Δεν ξέρω αν η οικογένειά μου και εγώ μπορούμε να μείνουμε σε μια χώρα που δεν προστατεύει τον πληθυσμό της».

Ο Stefan Löfven, πρωθυπουργός της Σουηδίας, υπογράμμισε ότι δεν είναι αρνητές της πανδημίας και πως η κυβέρνησή του απλώς ακολουθεί τις συμβουλές των υγειονομικών αρχών της χώρας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε στο Euronews την περασμένη εβδομάδα ότι «κάθε χώρα αποφασίζει ποιες ενέργειες πρέπει να κάνει, με βάση τη δική της κατάσταση και τα διάφορα στάδια που αντιμετωπίζει».

Πώς αισθάνονται οι Σουηδοί

Ο Mardin Baban, 36 ετών, διευθυντής μκο στη Στοκχόλμη, δήλωσε στο Euronews ότι αισθάνθηκε πως η σύγκριση της σουηδικής προσέγγισης με αυτή των άλλων χωρών, ήταν άδικη. «Πιστεύω ότι όλες οι χώρες έχουν διαφορετικά στάνταρτς για να λάβουν υπόψη τους. Πιστεύω ότι η σουηδική κυβέρνηση, παράλληλα με τις αρχές, λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις», ανέφερε.

Τούτου λεχθέντος, ο Baban - ο οποίος εργάστηκε από το σπίτι τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και είπε σε όλο το προσωπικό του να κάνει το ίδιο - έχει αισθανθεί περιφρόνηση από τους ανθρώπους που εξακολουθούν να ζουν φυσιολογικά στη Στοκχόλμη. «Την άλλη μέρα πολλά εστιατόρια και μπαρ ήταν σχεδόν γεμάτα, κάτι ήταν εκπληκτικό καθώς οι αρχές ήταν αρκετά σαφείς στο μήνυμά τους, λέγοντας στους ανθρώπους να αποφεύγουν τον συνωστισμό», είπε. «Δεν θα έλεγα ότι οι δρόμοι είναι γεμάτοι, αλλά δεν ήταν και καθόλου άδειοι».

Κορωνοϊός: Η Σουηδία επιμένει - Τι λένε κάτοικοι για την κόντρα στρατηγική, όσο το lockdown δεν έρχεται Facebook Twitter

O Jeff Mold, ένας Αμερικανός που ζει και εργάζεται στη Στοκχόλμη, λέει ότι είναι ευχαριστημένος με τη σουηδική στρατηγική. «Όσο οι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι προστατεύονται επαρκώς από την έκθεση και φροντίζονται μετά την έκθεση, τότε φαίνεται σωστό να επιτρέπεται στους ανθρώπους να διεξάγουν κανονικά δραστηριότητες - εφ 'όσον γνωρίζουν βασικές κατευθυντήριες γραμμές», λέει. «Έχω την αίσθηση ότι πολλοί δεν χρειάζεται να αναγκάζονται να συμπεριφέρονται ανάλογα, καθώς αισθάνονται μια κοινωνική ευθύνη και είναι γενικά καλά ενημερωμένοι για τους κινδύνους».

«Νομίζω ότι είναι η σωστή προσέγγιση», λέει ο Gabriel Mellqvist, δημοσιογράφος στο Dagens Industri. «Θα ήθελα να το ελπίζω ούτως ή άλλως. Μου αρέσει το γεγονός ότι μπορεί κανείς να επιλέξει αυτός για τον εαυτό του. Προτιμώ να έχω μια ήπια οδηγία που ελπίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν».

Όσον αφορά τη λειτουργικότητα της προσέγγισης, η σουηδική κυβέρνηση ήταν ειλικρινής δηλώνοντας ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν στη Σουηδία πριν βελτιωθούν. «Μας έχουν πει να περιμένουμε ότι οι θάνατοι θα αυξηθούν σε χιλιάδες τις επόμενες εβδομάδες».

Διεθνή
25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM