Πρώτη κατοικία: «Όχι» των δανειστών σε παράταση του πλαισίου προστασίας

Πρώτη κατοικία: «Όχι» των δανειστών σε παράταση του πλαισίου προστασίας Facebook Twitter
2

«Όχι» στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επίσημη παράταση στο ισχύον καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στο τέλος του μήνα είπαν οι δανειστές.

Παρόλα αυτά, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την ελληνική κυβέρνηση να προσδοκά να αποσπάσει έστω μία σύντομη παράταση του πλαισίου προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, οι επικεφαλής των δανειστών επέμειναν αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο πλήττεται η κουλτούρα πληρωμών και δεν επιτυγχάνεται ο στόχος μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Σημειώνεται πως η συμφωνία των δύο πλευρών, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας κορωνοϊού, προέβλεπε τη λήξη του υφιστάμενου πλασίου στο τέλος Απριλίου και από εκεί και μετά τη μετάβαση σε ένα νέο περιβάλλον πτωχευτικού δικαίου χωρίς δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οι προθέσεις, πάντως, είχαν διαφανεί από τη Δευτέρα κατά τις πρώτες τεχνικές διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες που διεμήνυαν πως το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το σημερινό, πρέπει να έχει ψηφιστεί 1,5 μήνα μετά τη λήξη του συναγερμού για την πανδημία.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως το διάστημα μεταξύ 1ης Μαϊου και ψήφισης, θα αποτελεί περίοδο άτυπης παράτασης - εκτός απροόπτου και σε περίπτωση που, λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων, δεν υπάρξει υπάρξει παρέμβαση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Το ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών ανανεώθηκε για σήμερα, ωστόσο εν όψει της νέας συνεδρίασης του Eurogroup, αλλά και εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών, ενδέχεται οι αποφάσεις να κριθούν την τελευταία στιγμή.

Με πληροφορίες από newpost.gr/in.gr

Οικονομία
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ