Τσίπρας για Τσιόδρα: Δεν θα ασκούσα κριτική στον επιστήμονα αυτή την ώρα

Τσίπρας για Τσιόδρα: Δεν θα ασκούσα κριτική στον επιστήμονα αυτή την ώρα Facebook Twitter
EUROKINISSI
3

Η μάχη απέναντι στον κορωνοϊό είναι δύσκολη και γίνεται σε εξαιρετικά αντίστοιχες συνθήκες και σε αυτή δεν έχει νόημα να ερίζουν και να αντιπαρατίθενται τα κόμματα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εύχομαι να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη μάχη. Διότι δεν είναι μάχη που αφορά την κυβέρνηση, αλλά αγορά την κοινωνία», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Είναι λίγο νωρίς να προεξοφλήσουμε ότι έχουμε πετύχει. Πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια σκληρή προσπάθεια το επόμενο διάστημα, αλλά έχουμε καταφέρει να έχουμε χαμηλό αριθμό ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους σε σύγκριση με άλλες χώρες», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν παραλείψεις, καθστερήσεις και αδυναμίες «που τις επισημαίνουμε για να διορθωθούν».

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι προτεραιότητα έπρεπε να είναι ο εφοδιασμός όλων των νοσοκομείων με υλικό, όπως και είχαν προχωρήσει πιο γρήγορα οι προσλήψεις σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, διαχρονικό, το εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο στα χρόνια των μνημονίων συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο. Δεν είναι εύκολο να ζητήσει κανείς μέσα σε 1-1,5 μήνα να καλυφθούν τα κενά», ανέφερε σε άλλο σημείο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας, ενώ σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ενίσχυση με 19.500 προσλήψεις.

«Δεν θα ασκούσα κριτική στον Τσιόδρα»

Σε ερώτηση για τα σχόλια του πρώην συμβούλου του, Θανάση Καρτερού, κατά του Σωτήρη Τσιόδρα, ο Αλέξης Τσίπρας- αφού σημείωσε ότι ο πρώην συνεργάτης του είναι δημοσιογράφος και έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του- είπε: «Εγώ δεν θα ασκούσα τούτη την ώρα κριτική στον επιστήμονα. Θα ασκούσα κριτική, και ασκώ κριτική εποικοδομητική, με προτάσεις στην κυβέρνηση».

Αναφορικά με τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά της κυβερνητικής πολιτικής, με σύνθημα «θα λογαριαστούμε μετά», ο κ. Τσίπρας είπε ότι «κάποιοι ξύνουν τα νύχια τους και από τις δύο πλευρές, ωστόσο πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι σε μια πολιτική συνεννόηση σε όλο το φάσμα των κομμάτων». Σημείωσε όμως ότι δεν μπορεί να ξεχάσει ανάλογες συμπεριφορές όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός. «Δεν μπορώ να ξεχάσω όταν εμείς κάναμε την διαπραγμάτευση με τους δανειστές, εκείνους που φώναζαν "Γερούν, γερά"», ανέφερε σχετικά, ενώ επεσήμανε ότι ο Παύλος Πολάκης επισκέφθηκε δύο φορές τον Βασίλη Κικίλια, για συνεργασία για το σύστημα υγείας.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να φροντίσει για την προμήθεια χιλιάδων τεστ, ώστε «να γίνονται μαζικά τεστ στον πληθυσμό, ώστε να μην επαναληφθούν περιστατικά, όπως οι δύο συμπολίτες μας που πέθαναν μόνοι τους στο σπίτι αβοήθητοι, καθώς δεν έγινε έλεγχος από τον ΕΟΔΥ».

«Η χώρα δεν αντέχει άλλη κρίση»

Μιλώντας για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι φέτος θα υπάρξει ύφεση μεγαλύτερη από το 2008 και κάλεσε ξανά την κυβέρνηση να διαθέσει μέρος από το «μαξιλάρι ασφαλείας» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες.

«Από τα 37 δισ., τα 16,5 είναι «κλειδωμένα» για την εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα χρόνια, άρα είναι περίπου 20 δισ. ευρώ διαθέσιμα, συν τα 20 δισ. που είναι διαθέσιμα από ευρωπαϊκούς και άλλους πόρους, συν 12 δισ. ρευστότητας από την ΕΚΤ. Άρα υπάρχει «ζεστό χρήμα» περίπου 50 δισ., από τα οποία ένα πακέτο 14 δισ. μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να υπάρξει αύξηση του χρέους, καθώς προέρχεται από τα υπερπλεονάσματα για τα οποία είχε κατηγορηθεί τόσο πολύ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν θα είναι μικρή η οικονομική κρίση, αν κυλήσουμε. Πρέπει να διατηρήσουμε την αγορά, την προσφορά και την ζήτηση, στα επίπεδα του Φεβρουαρίου», τόνισε. «Αυτές τις δύσκολες ώρες θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με λιγότερη αλαζονεία και περισσότερη σοβαρότητα τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και των ανθρώπων που κατάφεραν να βγάλουν την χώρα από την κρίση και να μειώσουν το χρέος», δήλωσε ακόμη.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να συζητήσει με σοβαρότητα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη του κόμματος, ενώ επέκρινε τον Στέλιο Πέτσα, λέγοντας ότι «απάντησε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο σαν να ήταν κανένα μαθητούδι, πατώντας πάνω σε αριθμούς και όχι στην ουσία της πρότασης μας».

Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει έγκαιρα και δημόσια, για να αποφευχθούν κίνδυνοι, αναφέροντας χαρακτηριστικά, «η αγωνία μας είναι ειλικρινής, γιατί η χώρα δεν αντέχει άλλη περιπέτεια».

«Αυτήν την ώρα πρέπει να δράσουμε έγκαιρα για να σώσουμε ζωές και να μην μπούμε σε εθνικές περιπέτειες», υπογράμμισε. «Λίγο θα έπρεπε να νοιάζει κάποιον αν και πότε θα γίνουν εκλογές, όταν ακόμη δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα γίνουν και πότε οι Πανελλαδικές Εξετάσεις», συμπλήρωσε.

Πολιτική
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM