Κορωνοϊός: Η Καταλονία ζητά βοήθεια από τον ισπανικό στρατό

Κορωνοϊός: Η Καταλονία ζητά βοήθεια από τον ισπανικό στρατό Facebook Twitter
Η Καταλονία ζητά βοήθεια από τον ισπανικό στρατό για την αντιμετώπιση του κορωνοΐού (EPA)
1

Παρά την αρχική απροθυμία της, η ηγεσία της Καταλονίας ζητά βοήθεια από το ισπανικό στρατό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η Καταλονία, η περιοχή της Ισπανίας που πλήττεται περισσότερο από τον κορωνοϊό μετά τη Μαδρίτη, λέει πως οποιαδήποτε βοήθεια τώρα είναι αποδεκτή.

Τον περασμένο μήνα, η αυτονομιστική διοίκηση του Quim Torra δήλωσε ότι δεν χρειάζεται ισπανικός στρατός στην περιοχή. Αλλά καθώς πλέον μετρούν 21.804 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.093 θανάτους από τον κορωνοϊό, η ηγεσία ζητά οποιαδήποτε βοήθεια.

«Αν μπορούν να μας βοηθήσουν - και αν κάποιος γιατρός μπορεί να έρθει και να μας βοηθήσει - θα ήμουν πολύ ευγνώμων», δήλωσε.

Ωστόσο, ενώ η διοίκηση της Καταλονίας παραδέχτηκε ότι δεν είχε ενημερώσει επαρκώς τους πολίτες για την απελπιστική κατάσταση, που υπάρχει ιδιαίτερα στον τομέα της φροντίδας των ηλικιωμένων, όπου 362 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό, είπε ότι η κυβέρνηση φέρει το βάρος της οικονομικής στήριξης του τομέα της υγείας. Και οι πόροι δεν επαρκούν.

«Δεν έχουμε λάβει ιατρικά τεστ από το ισπανικό κράτος. Η κυβέρνηση της Καταλανίας παρέχει το 90% των πόρων, ενώ το άλλο 10% προέρχεται από την Ισπανία» λέει χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Υγείας της Καταλονίας, Alba Vergés, ζήτησε επίσης βοήθεια από τον ισπανικό στρατό, ο οποίος απολυμαίνει ήδη τα σπίτια των ηλικιωμένων στην περιοχή και βοηθά στη δημιουργία ενός μεγάλου νοσοκομείου σε ένα συνεδριακό κέντρο στη Βαρκελώνη.

«Χρειαζόμαστε χέρια», δήλωσε η Alba Vergés στο ραδιόφωνο Catalunya. «Και με τα χέρια, εννοώ επίσης ότι αν ο στρατός έχει γιατρούς και νοσηλευτές, θα πρέπει να μας βοηθήσουν.»

Οι σχέσεις μεταξύ της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας και της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας έχουν υποστεί έντονες διαταραχές, μετά και την προσπάθεια απόσχισης υπό τη διοίκηση Πουτζδεμόν, τον Οκτώβριο του 2017.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ