Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι λέει ψέματα για τους νεκρούς και τα κρούσματα του κορωνοϊού

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι λέει ψέματα για τους νεκρούς και τα κρούσματα του κορωνοϊού Facebook Twitter
6

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Κίνας λέει ψέματα για τον απολογισμό των νεκρών της πανδημίας του κορονοϊού και ότι υποτιμά κατά πολύ τον αριθμό των θυμάτων και των ασθενών, σύμφωνα με έκθεσή τους την οποία επικαλέστηκαν  μέλη του Κογκρέσου.

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg μετέδωσε ότι η απόρρητη έκθεση επιδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο. Στο κείμενο διατυπώνεται η θέση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 και των θανάτων από την ασθένεια COVID-19 που δημοσιοποιεί το Πεκίνο είναι ψευδείς, εσκεμμένα πολύ κατώτεροι των πραγματικών, σημείωσε το πρακτορείο.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είπε ψέματα, λέει ψέματα και θα συνεχίσει να λέει ψέματα για το θέμα του κορωνοϊού, προκειμένου να προστατεύσει το καθεστώς» του, συνόψισε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπεν Σας. «Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν αυτό που ξέραμε ήδη: η Κίνα συγκάλυπτε τη βαρύτητα αυτού του ιού για μήνες», υπερθεμάτισε ο Γουίλιαμ Τίμονς, Ρεπουμπλικάνος στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Ο κόσμος πληρώνει τώρα τα λάθη της», πρόσθεσε.

Ο Μάικ Μακόλ, βαρόνος των Ρεπουμπλικάνων, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επισήμανε επικαλούμενος την έκθεση πως οι κινεζικές αρχές «κρύβουν τον αληθινό απολογισμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια» COVID-19.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ειδικά ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, επικρίνει με σφοδρότητα την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες, της προσάπτει έλλειψη διαφάνειας για το εύρος της επιδημίας έναντι του υπόλοιπου κόσμου. Αλλά μέχρι χθες, δεν είχε κατηγορήσει τόσο καθαρά το Πεκίνο πως ψεύδεται για τους απολογισμούς που δημοσιοποιεί.

Προχθές Τρίτη η συντονίστρια του κλιμακίου διαχείρισης κρίσης που έχει συστήσει ο Λευκός Οίκος για την αντιμετώπιση της πανδημίας φάνηκε επίσης να υποστηρίζει πως οι απολογισμοί που δίνει η Κίνα είναι υποτιμημένοι.

«Νομίζω ότι η ιατρική κοινότητα ερμήνευσε τους αριθμούς που δημοσιοποιούνταν από την Κίνα θεωρώντας ότι ήταν σοβαρά τα πράγματα, όμως λιγότερο απ' ό,τι φοβόταν», είπε η Δρ. Ντέμπορα Μπερξ, υπό το φως «αυτού που βλέπουμε στην Ιταλία και στην Ισπανία», τονίζοντας «μας έλειπε μεγάλος όγκος δεδομένων».

Η Κίνα, όπου ο πρώτος ασθενής εντοπίστηκε επίσημα τον Δεκέμβριο, κατέγραφε μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 3.312 θανάτους επί συνόλου 81.554 κρουσμάτων μόλυνσης, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη. Οι αριθμοί είναι συγκριτικά χαμηλοί σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου η ασθένεια COVID-19 είχε στοιχίσει ως χθες τη ζωή σε 4.600 ανθρώπους και ο SARS-CoV-2 έχει μολύνει πάνω από 209.000 ανθρώπους, σύμφωνα με δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ειδικοί λένε επίσης πως τα κινεζικά στοιχεία είναι πολύ υποτιμημένα. Βασίζονται κυρίως στον μεγάλο αριθμό οικογενειών που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες για να ζητήσουν τα δοχεία με την τέφρα συγγενών τους μετά την άρση των μέτρων περιορισμού στην πόλη Ουχάν, όπου άρχισε η επιδημία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP

Διεθνή
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM