Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι λέει ψέματα για τους νεκρούς και τα κρούσματα του κορωνοϊού

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι λέει ψέματα για τους νεκρούς και τα κρούσματα του κορωνοϊού Facebook Twitter
6

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Κίνας λέει ψέματα για τον απολογισμό των νεκρών της πανδημίας του κορονοϊού και ότι υποτιμά κατά πολύ τον αριθμό των θυμάτων και των ασθενών, σύμφωνα με έκθεσή τους την οποία επικαλέστηκαν  μέλη του Κογκρέσου.

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg μετέδωσε ότι η απόρρητη έκθεση επιδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο. Στο κείμενο διατυπώνεται η θέση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 και των θανάτων από την ασθένεια COVID-19 που δημοσιοποιεί το Πεκίνο είναι ψευδείς, εσκεμμένα πολύ κατώτεροι των πραγματικών, σημείωσε το πρακτορείο.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είπε ψέματα, λέει ψέματα και θα συνεχίσει να λέει ψέματα για το θέμα του κορωνοϊού, προκειμένου να προστατεύσει το καθεστώς» του, συνόψισε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπεν Σας. «Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν αυτό που ξέραμε ήδη: η Κίνα συγκάλυπτε τη βαρύτητα αυτού του ιού για μήνες», υπερθεμάτισε ο Γουίλιαμ Τίμονς, Ρεπουμπλικάνος στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Ο κόσμος πληρώνει τώρα τα λάθη της», πρόσθεσε.

Ο Μάικ Μακόλ, βαρόνος των Ρεπουμπλικάνων, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επισήμανε επικαλούμενος την έκθεση πως οι κινεζικές αρχές «κρύβουν τον αληθινό απολογισμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια» COVID-19.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ειδικά ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, επικρίνει με σφοδρότητα την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες, της προσάπτει έλλειψη διαφάνειας για το εύρος της επιδημίας έναντι του υπόλοιπου κόσμου. Αλλά μέχρι χθες, δεν είχε κατηγορήσει τόσο καθαρά το Πεκίνο πως ψεύδεται για τους απολογισμούς που δημοσιοποιεί.

Προχθές Τρίτη η συντονίστρια του κλιμακίου διαχείρισης κρίσης που έχει συστήσει ο Λευκός Οίκος για την αντιμετώπιση της πανδημίας φάνηκε επίσης να υποστηρίζει πως οι απολογισμοί που δίνει η Κίνα είναι υποτιμημένοι.

«Νομίζω ότι η ιατρική κοινότητα ερμήνευσε τους αριθμούς που δημοσιοποιούνταν από την Κίνα θεωρώντας ότι ήταν σοβαρά τα πράγματα, όμως λιγότερο απ' ό,τι φοβόταν», είπε η Δρ. Ντέμπορα Μπερξ, υπό το φως «αυτού που βλέπουμε στην Ιταλία και στην Ισπανία», τονίζοντας «μας έλειπε μεγάλος όγκος δεδομένων».

Η Κίνα, όπου ο πρώτος ασθενής εντοπίστηκε επίσημα τον Δεκέμβριο, κατέγραφε μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 3.312 θανάτους επί συνόλου 81.554 κρουσμάτων μόλυνσης, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη. Οι αριθμοί είναι συγκριτικά χαμηλοί σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου η ασθένεια COVID-19 είχε στοιχίσει ως χθες τη ζωή σε 4.600 ανθρώπους και ο SARS-CoV-2 έχει μολύνει πάνω από 209.000 ανθρώπους, σύμφωνα με δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ειδικοί λένε επίσης πως τα κινεζικά στοιχεία είναι πολύ υποτιμημένα. Βασίζονται κυρίως στον μεγάλο αριθμό οικογενειών που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες για να ζητήσουν τα δοχεία με την τέφρα συγγενών τους μετά την άρση των μέτρων περιορισμού στην πόλη Ουχάν, όπου άρχισε η επιδημία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP

Διεθνή
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ

Διεθνή / Ρωσία: Μία γυναίκα νεκρή και πολλοί τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο

Ο 19χρονος δράστης πέταξε επίσης ένα πυροτεχνικό αντικείμενο σε χώρο όπου λειτουργούσε παιδικό κέντρο ψυχαγωγίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών
THE LIFO TEAM
ΣΚΩΤΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΤΕΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Σκωτία: Πέντε τραυματίες σε επίθεση με τσεκούρι – Εξετάζεται αντιμουσουλμανικό κίνητρο

Βίντεο δείχνουν τον ύποπτο να περιφέρεται κρατώντας τσεκούρι, ενώ αργότερα ακούγεται να λέει ότι «προστάτευε τη χώρα» ενώ έχει ήδη ακινητοποιηθεί από αστυνομικούς
THE LIFO TEAM
Γάζα: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα ενώ συνεχίζεται το διπλωματικό αδιέξοδο

Διεθνή / Γάζα: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα ενώ συνεχίζεται το διπλωματικό αδιέξοδο

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένας οπερατέρ του Al Jazeera, με το δίκτυο να καταδικάζει την επίθεση και τον ισραηλινό στρατό να υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μέλος της Χαμάς
THE LIFO TEAM
ΜΟΝΑ ΧΑΛΙΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΧΕΛΩΝΕΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Λίβανος: Νεκρή σε ισραηλινό πλήγμα ακτιβίστρια που αφιέρωσε τη ζωή της στις χελώνες Καρέτα καρέτα

Η Μόνα Χαλίλ, μία από τις πιο γνωστές μορφές του περιβαλλοντικού κινήματος στον Λίβανο, πέθανε σε ηλικία 76 ετών από τα τραύματα που υπέστη μετά από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα
THE LIFO TEAM
Κατασκευάζουν το «Μαύρο Κουτί της Γης»: Θα καταγράφει τα πάντα μέχρι το τέλος της ανθρωπότητας

Διεθνή / Κατασκευάζουν το «Μαύρο Κουτί της Γης»: Θα καταγράφει τα πάντα μέχρι και μια πιθανή καταστροφή του πλανήτη

Το μεγάλο ατσάλινο «μαύρο κουτί» που σχεδιάζεται για να καταγράφει διαρκώς δεδομένα, δημιουργώντας ένα αρχείο που ίσως κάποτε εξηγήσει πώς η ανθρωπότητα έφτασε στην καταστροφή
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ

Διεθνή / Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δηλώνει ότι δεν του αρέσει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά την ενέκρινε

Ο Αγιατολάχ Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αποστασιοποιήθηκε από τη συμφωνία, αποδίδοντας την ευθύνη για αυτήν στον πρόεδρο του Ιράν, και δήλωσε ότι ο Τραμπ προχώρησε σε αυτήν από «απελπισία»
THE LIFO TEAM
ΑΓΓΛΙΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ ΠΑΙΔΙ 3ΧΡΟΝΟΣ

Διεθνή / Αγγλία: Γυναίκα πήδηξε ανάμεσα σε κροκόδειλους για να σώσει 3χρονο

Πρώην υπάλληλος στο ζωολογικό πάρκο χαρακτήρισε την αντίδρασή της «εξαιρετικά γενναία», υποστηρίζοντας ότι δεν δίστασε να θέσει τον εαυτό της σε κίνδυνο προκειμένου να βοηθήσει το παιδί
THE LIFO TEAM