Στο σημερινό ‘Α, μπα’: οι κοινωνικές υποχρεώσεις

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: οι κοινωνικές υποχρεώσεις Facebook Twitter
30

________________
1.


"Αυτή την ιστορία της ""κοινωνικής υποχρέωσης"" πάντα την έβρισκα ιδιαίτερα καταπιεστική. Γιατί πρέπει να κάψω το πρωινό του Σαββάτου στα γενέθλια του 5χρονου γιου του τάδε φίλου; Γιατί πρέπει να υποφέρω το τραπέζι για την ονομαστική εορτή της συναδέλφου με την οποία το μόνο κοινό που έχουμε είναι ότι δουλεύουμε σε διπλανά γραφεία; Γιατί πρέπει να σέρνομαι δεξιά κι αριστερά σε γάμους, βαφτίσια, το νέο live του γκρουπ του τριτοξάδερφου της δείνα γνωστής κ.ο.κ.; Για κανένα λόγο, είναι η (δική μου) απάντηση, οπότε αποφάσισα εδώ και κάμποσο καιρό ότι θα πηγαίνω αυστηρά όπου μου κάνει κέφι, πουθενά ""από υποχρέωση"".

Οπότε λοιπόν, χτυπάει το τηλέφωνο και σκάει η ενοχλητική πρόσκληση. Αν είναι κολλητός μπορείς να απαντήσεις ""σ' αγαπάω, αλλά η προοπτική του πάρτι σε παιδότοπο με κάνει να θέλω να μπήξω βελόνες στα νύχια μου"". Αν είναι κάποιος του ευρύτερου κύκλου, που κατά τα άλλα τον συμπαθείς, τον εκτιμάς, μπορεί να' χετε πιεί και δυο τζιν τόνικ μαζί βρε αδελφέ, τί κάνεις; Τον φλομώνεις στο ψέμα και στη δικαιολογία, ""αχ μωρέ δεν ξέρεις πόσο ήθελα να έρθω, αλλά αύριο κάνει εγχείριση αμυγδαλών το χρυσόψαρό μου"", ή του εξηγείς έτσι απλά ότι δεν έχεις όρεξη να πας και ελπίζεις να εκτιμήσει την ειλικρίνεια και να μην μουτρώσει για πάντα; Πόσο έτοιμοι είναι οι γύρω μας για μικρές δυσάρεστες αλήθειες;"- lais

Οι κοινωνικές υποχρεώσεις υπάρχουν επειδή ζεις μέσα σε μια κοινωνία, και όταν αποδέχεσαι την ασφάλεια που σου δίνει αυτή η κοινωνία, πρέπει να δέχεσαι και τις υποχρεώσεις. Νομίζεις ότι όλοι δέχονται προσκλήσεις για γενέθλια, γιορτές και γάμους; Αν ναι, κάνεις μεγάλο λάθος. Καλύτερα να μη μάθεις πώς είναι να μην έχεις καμία «υποχρέωση».

Οπότε ναι, θα ντυθείς και θα πας με δώρο στα γενέθλια του 5χρονου αν σε ενδιαφέρει να τα έχεις καλά με τον πατέρα του 5χρονου, μόνο επειδή θα τον ευχαριστήσεις. Μάλιστα θα περάσεις καλά και θα του πεις «ευχαριστώ πολύ που με κάλεσες».

Οι δικαιολογίες υπάρχουν ώστε να καταφέρνουμε να κρατάμε ισορροπία μεταξύ του τι πρέπει και του τι δεν αντέχουμε με τίποτα, έτοιμοι να δεχτούμε και τις επιπτώσεις μιας άρνησης. Η «ειλικρίνεια», όπως την περιγράφεις, είναι απλώς αγένεια.

ΥΓ. Αν είσαι έτοιμη να ακούσεις «δε θέλω να έρθω στα γενέθλιά σου γιατί κάνεις τα πιο βαρετά πάρτι», πάω πάσο.

________________
2.


Έχω να δηλώσω ότι εξ'αιτίας σου έγινα φανατική της σειράς Girls!!! Δεν ξέρω αν σε έχουν ρωτήσει ξανά αλλά ποια από τις 4 πιστεύεις ότι σου ταιριάζει;; Χάνα, Τζέσα, Μάρνι ή Σοσάνα;- μια χαζή ακόμα

Εκτός του ότι είναι όλες κενές, επιφανειακές και γεμάτες ανασφάλεια, σου φαίνομαι για καλοζωισμένη κόρη της ανώτερης εβραϊκής τάξης του Μανχάταν; 

________________
3.


Αγαπητή Α, μπά, πιστεύεις πως μπορεί να προκύψει αληθινός έρωτας με έναν πολύ καλό φίλο που τον γνωρίζεις σχεδόν 10 χρόνια? Πώς ξέρεις ότι δεν είναι κίνηση απελπισίας επειδή δεν βρίσκει καμία άλλη καλύτερη?- why not!

Μην το ψειρίζεις, παιδάκι μου. Όλοι οι «αληθινοί έρωτες» με κάποια αφορμή ξεκίνησαν.

______________
4.


"Καλημέρα, Α, μπα
Ήθελα πολύ να σε ρωτήσω ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να αντιδράς όταν κάποιος σου πετάει πίκες για την ηλικία σου, που είναι μεγαλύτερη από την δικιά του. Σε συνθήκες όχι απαραίτητα φλερτ αλλά μπορεί κιόλας. Θα μου πεις μαύρο φλερτ με τέτοιο επίπεδο, αλλά τέλος πάντων.
Πώς να φανείς κυρία απέναντι σε κάποιον τόσο αφελή -που νομίζει πως υπάρχει η αιώνια νεότητα- αλλά με στυλ; "-azzed

Δε χρειάζεται να αποδείξεις ότι είσαι κυρία. Μην ξοδεύεις το στυλ σου στον κάθε μικροαστό κάγκουρα. Κράτα το για αυτούς που θα το εκτιμήσουν.


Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει λόγος να περνάς έστω και δευτερόλεπτα με ανθρώπους που σε προσβάλλουν. Δεν είναι δικιά σου δουλειά να τον βάλεις στη θέση του, μην το σκέφτεσαι άλλο. Βασικά, κόψε του την καλημέρα.

________________
5.


"τελικά γατί δεν ερωτευόμαστε αυτούς που μας ταιριάζουν Αγαπητή Α,μπα;"- μπερδεμένη

Δεν είναι κάτι που πρέπει να αποδεχτείς ως θέσφατο, δεν ισχύει για όλους και δεν είναι κάτι που πρέπει να μένει στάσιμο. Είναι μεγάλος μύθος ότι ερωτεύεσαι εντελώς ανεξέλεγκτα, αυτά τα λένε οι τεμπέληδες, οι ανεύθυνοι, οι ανώριμοι και αυτοί που αντί να μαζέψουν το κουράγιο τους να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους στα ίσα, προτιμούν να παίζουν την άρπα τους – αν με εννοείς.

Ταιριάζουμε με λίγους, πολύ λίγους. Σύμφωνα με τις απόλυτα επιστημονικές μου έρευνες ταιριάζεις με 2 στους 100. Στατιστικά θα πέσεις σε ακατάλληλο. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι τα ετερώνυμα έλκονται. Πρόκειται περί τεράστιας ανοησίας.

________________
6.


Ποιά η γνώμη σου για τους 'φίλους' που προσπαθούν να σου επιβάλλουν τον τρόπο σκέψης τους, χωρίς να ζητηθεί καν η συμβουλή τους; Π.χ. πρέπει να είσαι παντρεμένος/η, να έχεις παιδιά-σκυλιά-γατια για να είσαι οκ, τα πράγματα πρέπει να τα κάνεις έτσι και όχι αλλιώς, πάντα με τη δικαιολογία ότι ενδιαφέρονται για την ευτυχία σου, άσχετα εάν εσύ την ορίζεις αλλιώς. Πειράζει που δεν δέχομαι να μου ορίζουν τι θέλω και τι όχι; Και πειράζει που τέτοιους φίλους δεν θέλω να τους βλέπω στα μάτια μου; Πού σταματάει το ενδιαφέρον και η αποδοχή και αρχίζει η παρέμβαση και η επιβολή; Και πώς ξεχωρίζεις αυτόν που θέλει απλώς να σε βοηθήσει από εκείνον που θέλει να σου επιβάλλει όλο το μικροαστικό κομπλεξισμό του;- D.Taggart

 

Όσοι νιώθουν ότι έχουν στήσει τη ζωή τους κάπως επειδή «αυτό κάνουν όλοι» και μετά βλαστημάνε την ώρα και τη στιγμή, αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους για τον τρόπο που ερμήνευσαν αυτό «που κάνουν όλοι» και να προσπαθήσουν να ζήσουν τη δική τους ζωή, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους ωθώντας και άλλους να κάνουν «αυτό που πρέπει», ώστε να έχουν πολλούς στο ίδιο καράβι, κάτι που στο μυαλό τους επιβεβαιώνει ότι «αυτό κάνουν όλοι».


Με άλλα λόγια, έχεις πέσει στο λάκκο με τον ορισμό του μικροαστισμού. Δεν θέλει και μικροσκόπιο για να τον ξεχωρίσεις.

________________
7.


ουυυυυυυυυυυ!! σε διαβάζω καθημερινά! που μπορώ να μάθω πινγκ πονγκ; ξέρει κανείς απ' τους αναγνώστες σου κανένα σύλλογο της προκοπής;- Heartcore

Παιδιά, κανείς;

________________
8.


"Είμαι 29 και αυτός 30.


Είμαστε 1 χρόνο μαζί και μου είπε ότι με το καινούριο μου κούρεμα του θυμίζω ακόμα περισσότερο την μάνα του.. ''Δεν στο είχα πει ποτέ και ακόμα δεν μπορώ να το συνηθίσω τελείως, μου φαίνεται λίγο spookie ακόμα" .. Ειλικρινά δεν ξέρω πως να διαχειριστώ αυτήν την πληροφορία.. Καμία γνώμη..?"- Human Being

Η σοβαρότητα εξαρτάται από το αν μοιάζεις όντως ή όχι.

________________
9.


"Αγαπημένη Α,μπα, θα ήθελα την πολύτιμη συμβουλή σου για ένα θέμα που με έχει κάνει να χάσω τον ύπνο μου τις τελευταίες ημέρες. Προ μερικών μηνών μετακόμισα στην ίδια πολυκατοικία με μία συμφοιτήτρια την οποία γνώριζα και παλαιότερα αλλα καταλήξαμε, λόγω απόστασης μηδαμινής πλέον, να κάνουμε περισσότερη παρέα. Η συγκεκριμένη κοπέλα σπουδάζει στον τόπο καταγωγής της σε αντίθεση με μένα και λόγω της μητέρας της, η οποία δουλεύει με κυλιόμενα ωράρια, έχει κάνει το σπίτι μου ξενώνα. Έρχεται να της μαγειρέψω να φάει, να ετοιμαστεί γιατί δεν μπορεί να βάλει πιστολάκι σπίτι της, να της φτιάξω το βιογραφικό γιατί έχω ίντερνετ, να της ψάξω για δουλειά στο ίντερνετ γιατί εγώ ξέρω απ'αυτά και γενικώς με βλέπει σαν την προσωπική της βοηθό. Επιπλέον όταν εγώ χρειάζομαι κάτι απο εκείνη, σπάνια θα με εξυπηρετήσει, χρησιμοποιώντας μάλιστα χαζές δικαιολογίες του στυλ "το ξέχασα", "είχα δουλειές", "δεν μπορούσες να το ζητήσεις από κάποιον άλλο;".


Πώς να της βάλω όρια; Έχω προσπαθήσει πολλά, αλλά τίποτα δεν έχει αποτέλεσμα. Της μίλησα ήρεμα λέγοντάς της πως έχω διάβασμα και άλλες ασχολίες και δεν μπορώ να την βολεύω κάθε φορά, ε σαν να μη συνέβη ποτέ η κουβέντα. Άλλη φορά πάλι της μίλησα απότομα και πάλι τίποτα. Έκανε την πεισμωμένη για 5 μέρες και μετά, ώ τι έκπληξη, ξανά τηλέφωνο γιατί ήθελε πάλι χάρη και γιατί της έλειψα (ε, όταν έχεις συνηθίσει το μαλάκα). Τις 2 τελευταίες εβδομάδες αδιαφορώ παντελώς κι όταν με βρίσκει αρχίζει τα ναζιάρικα και "που χάθηκες, με ξέχασες τελείως", "σε πόνεσα, έλα απ'το σπίτι να σε δω λίγο", δημιουργώντας μου τύψεις, κάτι που με θυμώνει απίστευτα, αφού θεωρώ πολύ ύπουλους τους ανθρώπους που σε βάζουν σε τέτοια τριπάκια. Και να βριστούμε κανονικότατα, είμαι σίγουρη ότι μετά απο μερικές μέρες θα εμφανιστεί σα να μη συνέβη τίποτα. Το ξέρω ότι δε με εκτιμάει σαν άνθρωπο, φαίνεται από τη συμπεριφορά της, άσχετα με το τι λέει, και δεν μπορώ να συνεχίσω να κάνω παρέα μαζί της σαν να μην τρέχει τίποτα, αλλά εκείνη γιατί το επιδιώκει; Μου έχει γνωρίσει τις παρέες της, τους παιδικούς της φίλους και μου λέει συχνά να βγούμε. Την έχω παρεξηγήσει, είναι ό,τι να 'ναι ή εγωίστρια και κακομαθημένη; Τι να κάνω; Θέλω την ηρεμία μου πίσω.

 

ΥΓ:Συγγνώμη για το μυθιστόρημα αλλά ήθελα να σε κατατοπίσω."- Olina

Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις όταν επιχειρείς να βάλεις όρια είναι να τα παίρνεις πίσω. Χάνεις κάθε αξιοπιστία. Όταν λες όχι, να εννοείς όχι εις τον αιώνα τον άπαντα, κι ας απειλήσει να κόψει τις φλέβες της. Σταμάτα επιτέλους με τις τύψεις! Δεν θα σώσεις κανέναν με την καλοσύνη σου! Μην ανησυχείς, θα βρει άλλον να πάρει τη θέση σου!

Βάζω πολύ σπάνια θαυμαστικά, κοίτα να το πάρεις στα σοβαρά.

________________
10.

"Αγαπητή Α μπά,

Γιατί ο Χριστός, που υποτίθεται ότι τους αγαπούσε όλους, αντιπαθούσε τους Φαρισαίους και τους έβριζε;
Παρακαλώ πολύ με απασχολεί. "-kat k roxy

Μπράβο. Είσαι η πρώτη που βρήκε λογική ανακολουθία σε ένα θρησκευτικό δόγμα.

________________
11.


"Αγαπητή Αμπά
Τι γνώμη έχεις για τα τούρκικα που παίζονται στην τηλεόραση? Μπορούν όντως να φυράνουν τον εγκέφαλο;"- Τουρκόπληκτος

Φοβάται η έρημος την ξηρασία;

________________
12.


Μόλις είδα το Catfish το ντοκυμαντερ, Α μπα. Δεν ξέρω αν το έχεις δεί, αλλά εκτός απο το να μου υπενθυμίσει τους κινδύνους του διαδικτύου κάπως με ξύπνησε και για τους κινδύνους των ανθρώπων που έχουμε στη ζωή μας και που δεν ξέρουμε. Η ερώτηση δεν είναι τοσο φιλοσοφική όσο θα περίμενεις απο τον πρόλογο, αλλά κατα πόσο το διαδίκτυο είναι πιο επικίνδυνο απο τον αληθινό κόσμο; Κι αν είναι πιο επικίνδυνο πως γίνεται να σταματά να είναι αντανάκλαση του πραγματικού κόσμου; Υποτίθεται πως κάποιοι κρύβονται πίσω απο την ανωνυμία τους αλλά και αυτή ακόμα είναι μια πλευρά του εαυτού τους και άρα του "έξω" κόσμου.- Ο άλλος μου εαυτός

Το ίντερνετ είναι μια συγκλονιστική, ανατρεπτική επανάσταση, η οποία αλλάζει συνέχεια τον τρόπο που ζει η ανθρωπότητα, με ανήκουστες, πρωτόγνωρες αλλαγές στους όρους των μονοπώλιων, των εταιρειών, των μεσαζόντων, στον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία και η ελευθεροτυπία. Τα αποτελέσματα ακόμα δεν τα έχουμε δει σε όλο τους το μέγεθος. Είμαστε η απίστευτα τυχερή γενιά που το ζει αυτή την επανάσταση στην ανθρώπινη ιστορία από τη γέννησή της. Είμαστε η γενιά που θα θυμάται τη ζωή πριν το ίντερνετ. 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να έχεις φοβίες τεχνοφοβικής Συριζαίας φιλόλογου.

30

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Χρόνια πολλά Λενάκι! Ευχαριστώ για την απάντησή σου και τι σύμπτωση, χθες το βράδυ έγινε το μεγάλο μπαμ. Αναμενόμενα, έκανε τη χαζή λέγοντας πόσο καλή είναι εκείνη μαζί μου και πόσο κακιά είμαι απέναντί της. Τα ίσια ανάποδα δηλαδή να με μπερδέψει. Και δεν έχασε καθόλου χρόνο. Έκανε το θύμα σε κοινή φίλη και της ζήτησε και κάτι εκ μέρους μου, που το είχα ζητήσει πριν 3 μήνες από ίδια, για να το παίξει καλή και ότι με σκέφτεται.
Δεν αλλάζεις σπίτι λέω εγώ??Επίσης, δεν κάνεις κάτι από αυτά που σου ζητάει λάθος μπας και το πάρει απόφαση πως από εσένα δεν θα βρει προκοπή? Αχ αλήθεια δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση σου!καλή δύναμη :)
#5 Γιατι δεν ερωτευεσαι για το καλο σου. Ερωτευεσαι γιατι το χημικο οπλοστασιο του αλλου αποδειχτηκε πιο δυνατο απο το δικο σου. Αν ερωτευτει και ο αλλος σημαινει οτι εισαστε περιπου ισοι στη αλχημεια οποτε κανεις απο τους δυο δεν εχει μεγαλο συμφερον να βρει αλλο ταιρι, ταιριαξατε. Αν ειναι 2 στους 100 η κατι αλλο, δεν ξερω, ακουγεται λογικο.
Παλι Νεο Αμστερνταμ; Aναρωτιεμαι γιατι... Χρονια Πολλα Λενα κι απο μενα!#6. καμια φορα και οι μικροαστοι εχουν δικιο. Οι παντρεμενοι ΕΙΝΑΙ πιο ευτυχισμενοι, οι συντηρητικοι ΕΙΝΑΙ πιο ευτυχισμενοι, οι εχοντες κατοικιδια ΕΙΝΑΙ πιο ευτυχισμενοι, να μη βαζω λινκς τωρα. Αλλα εσυ (και εγω), σαν υπερανω ολων αυτων, μπορεις τουλαχιστον να αντιληφθεις πληρως την γευση αυτης της ειρωνειας της τυχης. Τωρα, για τη θεωρια του καραβιου, εχω να πω οτι ακουγεται καλη αλλα και η αναποδη καλη φαινεται. Δηλαδη, οτι οι περισσοτεροι, που δεν σου λενε συμβουλες που δε θες να ακους, θελουν το κακο σου γιατι η ευτυχια ειναι πιο γλυκια αμα ειναι πιο σπανια. Δηλαδη, θελω να πω, δε βγαινει ακρη ετσι.
Απάντηση στο 11: Όχι περισσότερο από όσο κατέστρεψε τον εγκέφαλο μας η Λάμψη και η Καλημέρα Ζωή!!!Το ότι αυτά ήταν στα ελληνικά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία!!!
Ο Ιησούς δεν τους αγαπούσε όλους, καθώς ήταν ο ίδιος ένας κοινωνικός επαναστάτης της εποχής του, μισούσε τη ρωμαϊκή κατοχή και τους ντόπιους που στήριζαν το μηχανισμό εξουσίας της. Αυτά τα αγαπάτε τους πάντες, γύρνα το μάγουλο, δώσε κάνε ράνε, είναι μετέπειτα προσθήκες. Γιατί το κοινωνικό μήνυμα του χριστιανισμού είχε τέτοια απήχηση στις κατώτερες τάξεις, που κινδύνευε να γίνει επικίνδυνο. Ο καλύτερος τρόπος για να εξουδετερώσουν αυτόν τον κίνδυνο, ήταν οι αρχές εξουσίας να τον αγκαλιάσουν, να τον θεσμοποιήσουν μέσω της εκκλησίας, να αλλοιώσουν το περιεχόμενό του με στόχο να τον εξουδετερώσουν. Για την ιστορία του χριστιανισμού έχον γραφτεί πολλά βιβλία, για αρχή θα πρότεινα το κλασικό του Κορδάτου και μετά λίγη Αντιγνώση της Λιλής Ζωγράφου.
#1 Φαντάσου να έχεις να αντιμετωπίσεις αντί της βαρεμάρας κρίσεις πανικού και άλλα τρελοψυχοσωαματικά καθώς και όλο το πακετο συγγενογνωστοφιλων που σου τη λέει για την αγαμία/ατεκνία σου. Μεγάλο το τίμημα για την συμμετοχή μας στην κοινωνία, απόλαυσε τουλάχιστον το τζάμπα φαγοπότι
7: Εγώ πινγκ πονγκ έμαθα στο κατηχητικό (στο ίδιο μέρος όπου έμαθα ότι αποκλείεται να υπάρχει θεός και να επιτρέπει τους περίεργους και ελαφρά έως βαριά καθυστερημένους κατηχητές και τους πονηρούς φιλοχρήματους παπάδες να μιλάνε εκ μέρους του).
Αν θες μπορείς να πεις στο περίπου που μένεις,για να σου προτείνω κάποιο σύλλογο.Αλλιώς μπορείς και μόνος-η να googlάρεις και να δεις τί παίζει.Είναι σίγουρο ότι κάτι θα βρεις.