Μόσιαλος: Ίσως χρειαστούμε ως 55.000 αναπνευστήρες - Έχουμε 1.000

Μόσιαλος: Ίσως χρειαστούμε ως 55.000 αναπνευστήρες - Έχουμε 1.000 Facebook Twitter
3

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη λόγω κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, που νωρίτερα ορίστηκε, με απόφαση του πρωθυπουργού, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δέκα», εκτίμησε, σε ό,τι αφορά την έλλειψη αναπνευστήρων στη χώρα μας: «Έκανα την εκτίμηση πως αν κολλήσει το 50% του πληθυσμού και αν το 1% απ' αυτούς που θα κολλήσουν, ποσοστό που είναι πολύ αισιόδοξο –στη Γιουχάν είναι 5% και στην Ιταλία 9%-10%– χρειαστεί να έχει πρόσβαση σε αναπνευστήρες, τότε θα χρειαστούμε 55.000 αναπνευστήρες. Αυτήν τη στιγμή, με την προϋπόθεση ότι θα μας δώσουν αυτούς που έχουμε παραγγείλει, έχουμε τη δυνατότητα να φθάσουμε τους 1.000 αναπνευστήρες».

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, «πάνω από το 50% αυτών που πάσχουν είναι ασυμπτωματικοί φορείς. Αρκετοί μπορεί να έχουν ήπια πνευμονία και να μην το ξέρουν. Εδώ είναι και η δυσκολία που έχουμε για να ελέγξουμε αυτήν τη νόσο». Εξάλλου, είπε πως «αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο εκδοχές. Ή θα γίνει εποχική η νόσος τις επόμενες εβδομάδες, ίσως τον Μάιο, και θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα τον Οκτώβριο, έχοντας τότε μεγαλύτερες ανάσες και δυνατότητες για το υγειονομικό προσωπικό το οποίο χρειάζεται πάση θυσία να προστατεύσουμε. Αν δεν υπάρξει, όμως, δεύτερο κύμα, οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν γιατί αυτή η κατάσταση, μέχρι να τη δαμάσουμε, μπορεί να μας πάει μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο».

«Θα χρειαστούν μαζικά τεστ»

«Αν μπορέσουμε να ελέγξουμε τη διασπορά, θα είμαστε σε θέση να δούμε πώς θα περάσουμε στην τρίτη φάση του ελέγχου, που θα είναι η φάση της καταστολής. Αρκετοί θ' αρχίσουν να επιστρέφουν στη δουλειά τους, αλλά εδώ χρειαζόμαστε στρατηγική και σχέδιο» είπε ο ίδιος για να καταλήξει: «Ο πρωθυπουργός θα πρέπει από τώρα να συστήσει μια ομάδα εργασίας η οποία να βλέπει την τρίτη φάση όσο διαρκεί η δεύτερη. Θα χρειαστούν μαζικά τεστ, για να φανεί αν όσοι επιστρέφουν στη δουλειά τους έχουν περάσει κορωνοϊό και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ανοσία. Αυτό θα το γνωρίζουμε σε μερικές εβδομάδες με βάση τις μελέτες που θα βγουν από τη Γιουχάν. Στην τρίτη φάση θα μπορούμε πολύ γρήγορα να κάνουμε τη διάγνωση και την απομόνωση των περιστατικών. Για να το κάνουμε αυτό θα χρειαστεί σημαντική ενίσχυση η Δημόσια Υγεία, περίπου 2.000 γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό που θα βοηθήσει στη διαδικασία των μαζικών τεστ. Η πρόταση και η έκκλησή μου στον πρωθυπουργό είναι να ξεκινήσει τώρα η προετοιμασία για τη φάση της καταστολής».

«Στην Ισπανία φαίνεται ότι η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη σε σύγκριση με την Ιταλία. Έχει γίνει διασπορά, πέρα από τη Μαδρίτη, σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας» είπε αναφορικά με την κατάσταση στην Ισπανία.

«Να αξιοποιηθούν ιδιώτες γιατροί και φαρμακοποιοί»

«Το υπουργείο Υγείας, για όσους δεν έχουν οικογενειακό γιατρό, μπορεί να αξιοποιήσει και τους ιδιώτες γιατρούς. Υπάρχει το Skype και μπορεί να μιλήσει ένας γιατρός με έναν ασθενή, έναν διαβητικό ή κάποιον που έχει υπέρταση και να δώσει κάποιες κατευθύνσεις για τη φαρμακευτική αγωγή. Ξέρω ότι και οι φαρμακοποιοί θέλουν πολύ να βοηθήσουν, θέλουν να είναι στην πρώτη γραμμή».

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ελλάδα / Μονεμβασιά: «Το τελεφερίκ αποδείχτηκε ανεπαρκώς σχεδιασμένο» καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων υποστήριξε ότι η κατασκευή του εναέριου αναβατορίου (τελεφερίκ) είναι σε αδιέξοδο σημείο και το έργο έχει απομακρυνθεί από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης
THE LIFO TEAM
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΗΦΙΣΟΣ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Ελλάδα / Μεταμόρφωση: Συνελήφθη 55χρονος για διαρροή υγρών αποβλήτων στον Κηφισό

Kατά την αυτοψία στην εξωτερική περίφραξη της εγκατάστασης, στο σημείο εξόδου των αποβλήτων, διαπιστώθηκε συνεχής ροή, με τα υγρά να έχουν σχηματίσει ρυάκι στην επιφάνεια του εδάφους και να καταλήγουν στον Κηφισό
THE LIFO TEAM
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ελλάδα / Πατούλης: «Ζήτησα ο ίδιος από τον υπουργό Υγείας πλήρη και σε βάθος έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών οι οποίες διαβιβάστηκαν σήμερα στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη
THE LIFO TEAM
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΖΩΝΑΚΗΣ

Ελλάδα / Θάνατος Μαζωνάκη: «Άκουσα μόνο να φωνάζουν 'αδρεναλίνη' και 'απινιδωτές'» - Όσα περιέγραψε η γραμματέας του ιατρείου

Τις στιγμές, μετά την άφιξη του Γιώργου Μαζωνάκη στο ιατρείο του Κολωνακίου, περιέγραψε η 28χρονη γραμματέας, καθώς και την εικόνα του τραγουδιστή μία ημέρα πριν τον θάνατό του
THE LIFO TEAM