Τσακαλώτος: Θα είχα αναγγείλει πιο γρήγορα και δραστικά μέτρα - Η Ευρώπη πρέπει να κόψει χρήμα

Τσακαλώτος: Θα είχα αναγγείλει πιο γρήγορα και δραστικά μέτρα - Η Ευρώπη πρέπει να κόψει χρήμα Facebook Twitter
6

Έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι ο Βασίλης Κικίλιας αρνήθηκε να δεσμευτεί για μόνιμες θέσεις στο σύστημα υγείας και συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των ευάλωτων ομάδων εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε σημερινή τοποθέτηση του στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αυτή δεν είναι η στιγμή να στηριχθεί κανείς στον εθελοντισμό γιατί τώρα «είναι η στιγμή να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε στο σύστημα υγείας, να προχωρήσουμε σε μόνιμες προσλήψεις».

Ωστόσο σημείωσε ότι όλα αυτά χρειάζονται χρήματα, αλλά τώρα που η κρίση επηρεάζει όλη την Ευρώπη υπάρχει διαφορετική αντίδραση από το 2010. Και αυτό είπε ότι είναι μια σημαντική αλλαγή γιατί σήμερα η Ελλάδα δεν είναι η εξαίρεση. Και έτσι έχουμε τη δυνατότητα όπως και οι άλλες χώρες να κάνουμε τις απαραίτητες δαπάνες. Θα πρέπει λοιπόν η Κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα σε δραστικά μέτρα. Αυτό εξάλλου θα έκανε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος αν ήταν στη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως το πρόβλημα με το να κάνεις περιορισμένα μέτρα στην αρχή και στη συνέχεια ανάλογα με τις εξελίξεις να τα επεκτείνεις είναι ότι δεν δημιουργείς τις απαραίτητες συνθήκες για να αλλάξουν οι προσδοκίες στην οικονομία και να ξεπεραστεί η κρίση.

Συγκεκριμένα επισήμανε πως τα 533 ευρώ τον μήνα για κάθε εργαζόμενο (σ.σ. τα 800 ευρώ για 1,5 μήνα) δεν είναι αρκετά και πως έπρεπε να καλυφθεί πλήρως ο μισθός των εργαζομένων. Γιατί αφενός πρέπει να βοηθηθεί ο κόσμος τώρα, αφετέρου όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση θα πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να κάνει δαπάνες και να στηριχθεί η οικονομία. Δεν δίνει την ώθηση όταν τελειώσει αυτή η κρίση να μπορεί να ανακάμψει η οικονομία.

Σημείωσε όμως ότι και η Ευρώπη είναι «πίσω από την καμπύλη» καθώς δεν αρκεί η ρευστότητα και η δανειοδότηση. Γιατί η ρευστότητα και η δανειοδότηση δημιουργούν χρέη. Αυτό φάνηκε και όταν η Ελλάδα βγήκε από το μνημόνιο όπου πολύς κόσμος είχε πολύ χρέος. Έτσι παρόλο που είχαμε ανάπτυξη δεν μπορούσε να ξοδέψει. Για αυτό είπε πως χρειάζεται η Ευρώπη «να κόψει χρήμα να δώσει λεφτά στον κόσμο και όχι μόνο δάνεια και καθυστερήσεις πληρωμών.

Ο τέως Υπουργός οικονομικών έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι χρειάζεται να περιοριστεί το αρνητικό οικονομικό σοκ και να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης. Γιατί «αν μπορείς να κρατήσεις τους μισθούς, τις θέσεις απασχόλησης, να δώσεις χρήματα και όχι μόνο δάνεια θα φύγουμε πιο γρήγορα από την κρίση. Και αυτό είναι που θέλουμε όλοι» συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ