Τελεσίγραφο Ερντογάν στον Άσαντ για την Ιντλίμπ - Προανήγγειλε στρατιωτικές επιχειρήσεις

Τελεσίγραφο Ερντογάν στον Άσαντ για την Ιντλίμπ - Προανήγγειλε στρατιωτικές επιχειρήσεις Facebook Twitter
1

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε με στρατιωτική δράση εάν ο συριακός στρατός δεν αποσύρει τα στρατεύματά του πίσω από τις θέσεις όπου βρίσκονται τα τουρκικά στρατιωτικά παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε σήμερα το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις περιοχές γύρω από τις θέσεις παρατήρησης που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα στη βορειοδυτική Συρία, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγει στη βία.

«Δύο από τις 12 θέσεις μας παρατήρησης βρίσκονται πίσω από τις γραμμές του καθεστώτος. Ελπίζουμε ότι το καθεστώς θα αποσυρθεί πέρα από τις θέσεις μας παρατήρησης πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου. Αν το καθεστώς δεν αποσυρθεί, η Τουρκία θα είναι υποχρεωμένη να το κάνει εκείνη να αποσυρθεί», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, δύο ημέρες αφότου οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ και η Τουρκία προχώρησε σε αντίποινα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως διαβίβασε αυτό το μήνυμα στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε χθες, Τρίτη, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, η χώρα του οποίου υποστηρίζει στρατιωτικά το συριακό καθεστώς.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται τη μεθεπομένη μαχών πρωτοφανούς βιαιότητας ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία) που προκάλεσαν περισσότερους από 20 νεκρούς.

Τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, πυρά πυροβολικού του καθεστώτος προκάλεσαν τον θάνατο οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Η Άγκυρα απάντησε βομβαρδίζοντας συριακές θέσεις και σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους.

Σήμερα ο Ερντογάν χαρακτήρισε την επίθεση του καθεστώτος εναντίον των τουρκικών δυνάμεων «καμπή» στη σύγκρουση στη Συρία. «Δεν θα αφήσουμε να συνεχισθούν τα πράγματα όπως πριν εκεί όπου κύλησε το αίμα Τούρκων στρατιωτικών», δήλωσε.

«Θα απαντήσουμε χωρίς καμιά προειδοποίηση σε οποιαδήποτε νέα επίθεση εναντίον των στρατιωτικών μας ή εναντίον των μαχητών (σύρους αντάρτες) με τους οποίους συνεργαζόμαστε», προειδοποίησε ο τούρκος πρόεδρος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM