Γιούνκερ: Κανείς δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα - Παντελώς άχρηστος ο Βαρουφάκης

Γιούνκερ: Κανείς δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα - Παντελώς άχρηστος ο Βαρουφάκης Facebook Twitter
EUROKINISSI
9

«Κανείς στην ΕΕ δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας πως το α' εξάμηνο του 2015 ήταν η περίοδος που Ελλάδα έφτασε πιο κοντά στο Grexit.

Σε συνέντευξη στην Καθημερινή, ο πρώην επικεφαλής της Κομισιόν μίλησε επίσης για την ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αποκάλυψε πότε ο ίδιος αντελήφθη ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, ενώ αποκαλυπτικά είναι και όσα λέει για την περίοδο που οδήγησε στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015, καθώς και για την στάση των Τσίπρα και Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ερχόταν με περίεργες ιδέες για το τι έπρεπε να γίνει», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το να πείσει τον Τσίπρα δεν ήταν το βασικό ζήτημα που αντιμετώπιζε- αυτό ήταν το εύκολο. Η μεγάλη δυσκολία ήταν πείσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, ιδιαίτερα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Γιούνκερ, «κανένας στην Ε.Ε. δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα».

«Παντελώς άχρηστος ο Βαρουφάκης»

Όπως αναφέρει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην συγκεκριμένη περίοδο ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο.

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να πέρασα πάνω από 10 λεπτά μαζί του. Ο χρόνος αυτός ήταν βέβαια αρκετός για να γράψει βιβλία. Δεν συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις και στο βιβλίο του- που δεν το διάβασα- λέει ότι είμαι παντελώς άχρηστος. Επιτρέψτε μου να του ανταποδώσω το κομπλιμέντο», συμπληρώνει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.


«Πραγματικά πιστεύω ότι αν δεν ήμουν εγώ, η Ελλάδα θα είχε βγει από το ευρώ το 2015», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, τονίζοντας ότι ήταν αντίθετος με το Σχέδιο Β που ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει, «ήταν καθήκον μου να το έχω στην τσέπη μου, αλλά ποτέ δεν ήμουν οπαδός του Σχεδίου Β. Αν τότε το υποστήριζα αυτό, θα είχε γίνει πραγματικότητα».

Θεωρεί δε λανθασμένη την άποψη που είχε επικρατήσει τότε στα κράτη -μέλη της ΕΕ, που ήθελε την Ελλάδα να βρεθεί για λίγο εκτός της ευρωζώνης. «Τι στιγμή που βρίσκεσαι εκτός, είσαι εκτός για πάντα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διεθνή
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΝΑΡΚΕΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Τι είδους νάρκες έχει τοποθετήσει το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ και πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να τις απομακρύνουν;

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά των ναρκών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για το άνοιγμα των Στενών, όμως η αποναρκοθέτηση είναι μια επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση σε σχολείο στην Τουρκία: 162 συλλήψεις μετά από αναρτήσεις που εξυμνούσαν την τραγωδία

Μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία ακολούθησαν τις αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία, μετά από αναρτήσεις στα social media που φέρεται να εξυμνούσαν τα περιστατικά και προκάλεσαν έντονη ανησυχία για τη δημόσια ασφάλεια
THE LIFO TEAM
Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Διεθνή / Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Η φετινή λίστα του TIME με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα βάζει μαζί ηγέτες, σταρ, creators και πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης. Και δείχνει ότι η επιρροή σήμερα δεν ανήκει σε έναν μόνο κόσμο, αλλά εκεί όπου συναντιούνται η εξουσία, η εικόνα και η δημόσια προσοχή.
THE LIFO TEAM
KATY PERRY ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / Katy Perry: «Και οι δύο είχαν πιει πάρα πολύ» λέει ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ στη Μελβούρνη

Ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ όπου φέρεται να σημειώθηκε το περιστατικό για το οποίο καταγγέλθηκε η Katy Perry, μιλώντας στο «Rolling Stone Australia», τοποθετήθηκε πρώτη φορά δημόσια για εκείνο το βράδυ
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM