UPDATED: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις (+ Τι είπε στην πραγματικότητα η Δημουλά για τους μετανάστες)

UPDATED: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις (+ Τι είπε στην πραγματικότητα η Δημουλά για τους μετανάστες) Facebook Twitter
79

Φωτογραφία: Σπύρος Στάβερης / LIFO

Update: 

Ενδιαφέρουσα κουβέντα στο fb της αρχισυντάκτριας της Εφημερίδας των Συντακτών, Βένας Γεωργακοπούλου:

Eπειδη ταχω παρει που ολοι σας ξαφνικα ανακαλυψατε οτι η Δαμιανιδη παραποιησε την Δημουλα και η ποιητρια δεν ειπε και τιποτα κακο, ε, ολο "παντως", και "βεβαιως" ηταν ο λογος της. Ελεγε μια κακια κουβεντα, μετα την ψιλοέπαιρνε πισω, εσπερνε φοβο για τους ληστες και μετα ελεγε δεν ειναι και ολοι οι ξενοι ληστες. Και αυτο το "οι Κυψελιώτες έχουν εκτοπιστεί, αυτό είναι μια πραγματικότητα, βεβαίως τους αγάπαμε τους ξένους αφού φύγαν από εκεί για έλθουν και να ζήσουν να δουλέψουν, αλλά κάπως πρέπει να μοιραστούν οι χώροι", γιατι κανεις δεν το ΒΛΕΠΕΙ; Να μοιραστουν οι χωροι, κυρια Δημουλα; Να μοιραστουν; Και λιγα εγραψε η Αννα Δαμιανιδη.
 
 
  • Vena Georgakopoulou Oταν διαλεγεις σε μια βολτα που θελει να αναδειξει τα ωραια παλια σπιτια της Κυψελης να σταθεις, μονότονα και θλιβερα, στο θεμα των ξένων, εστω κι αν μετα απο καθε λέξη λές "αλλα εγω τους αγαπάω τους ξενους", ε, ναι, ειναι προβλημα
  • Vivian Efthimiopoulou Δεν στάθηκε εκεί. Στις 1200 λέξεις του transcript υπάρχουν καμία 50ρια μόλις για το θέμα. Μάλιστα πάνω απο δυο φορές εξηγεί ότι ο φόβος δεν πρέπει να οδηγεί σε γενικεύσεις σε βάρος των μεταναστών.
    Κατα τα λοιπα ειναι αυτονόητο ότι το κείμενο της Δαμιανιδη παρερμηνευτηκε και αντί για σχόλιο χρησιμοποιήθηκε ως πηγή. Αυτό το περίμενα απο τους καφρους του διαδικτύου αλλα δυστυχώς είδα και πολλούς απο εμάς τους υπόλοιπους να κάνουμε το ίδιο. Τόση σπουδή ν πιστωσουμε ανθρώπους και μάλιστα δημοφιλείς στον εχθρό της Δημοκρατίας πλέον;
  • Dimitri Kourtakis Δεν θέλω να ανακατευτώ αλλά το κείμενο της Δαμιανίδη απέχει πολύ από την αλήθεια. Βένα, δεν μίλησε περί κλάψας, ρατσίστρια και ξενοφοβική την αποκάλεσε. Η τοποθέτηση της Δημουλά ήταν πολύ προσεκτική. Το να απομονώσεις παρερμηνεύοντας τα λόγια από το πλαίσιο τους νομιμοποιείς άθελα σου την πρακτική ακραίων ομάδων και την επίθεση τους σε ανθρώπους του πολιτισμού. Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις της Δαμιανίδη αλλά κατά τη γνώμη μου ο ρατσισμός δεν θα αντιμετωπιστεί με την επιβολή μια κάποιας πολιτικής ορθότητας αλλά με ψύχραιμη διαπίστωση του προβλήματος και εύρεση λύσεων.
  • Vena Georgakopoulou Εξακολουθω να βρισκω το κειμενο της Δαμιανιδη ΤΕΛΕΙΟ, δεν αλλαξε ΟΥΤΕ λεξη, τα ειπε ολα η Δημουλα. Και ειναι θλιβερο απο μια ευαισθητη ποιητρια να εκφραζει φοβο και ενόχληση για τους πολλους ξενους και συγχρονως να λέει "¨α, εγω τους αγαπώ τους ξένους". Ε, μπαστα πια. Μπαστα. Η Αννα ειναι απλως η μονη που τολμησε να θιξει τις ιερες αγελάδες μας. Ο Κουμανταρεας ειναι μια ακομα τετοια περιπτωση. Οταν ειπε για τις γυναικες που βιάζονται και ευχαριστιουνται ή οταν δημοσιευει απαραδεκτα βιβλια, το βουλωνουμε ολοι
     
  • Vivian Efthimiopoulou Ναι αλλα για τον Κουμανταρεα δεν διάβασα κάτι. Μάλιστα ο λόγος που εγώ δεν πήγα ήταν η παρουσία του σιχαμενου του Κουμανταρεα. Κι επίσης δεν αντέχω τον διδακτισμο των ηλικιωμένων κυριών. Ολων των ηλικιωμένων κυριών όμως. Καλημέρα.

  • Stamatis Kraounakis Τον νιαρχο τον νιαρχοοοοο

+ Μέσα σ' όλα και ο Αντρέας Λοβέρδος:

 

============

Ο απομαγνητοφωνημένος λόγος της, από τα ΝΕΑ, δημιουργεί ερωτήματα για αυτά που μετέφερε η Εφημερίδα των Συντακτών:

 «Καλησπέρα λοιπόν στους γείτονες τους αγαπητούς... Ε, όλοι γείτονες είστε, όλη η Αθήνα είναι μια γειτονιά... Τέλος πάντως εγώ ζω στην Κυψέλη 76 χρόνια και στον ίδιο δρόμο. Είναι κάπως μοιραία τα πράγματα,το δικό μου σπίτι ήταν λίγο πιο κάτω από το πατρικό οπότε ούτε ατμόσφαιρα ούτε δεσμά άλλαξα εύκολα.

Εζησα τα ωραία χρόνια της Κυψέλης όσο μπορεί κανείς να δει το ωραίο όταν είναι παιδί που προέχει πάντα αυτή η νεότητα και φτιάχνει τα πράγματα πάντα όπως τα θέλει.

Η Κυψέλη ήταν παράδεισος, η οδός Πυθίας που έζησα ήταν ωραίες μονοκατοικίες με κήπους όλα τα σπίτια, γνώριμοι οι κάτοικοι πάρα πολύ, γραφική η Φωκίωνος Νέγρη όπου κατηφόριζα για το Γυμνάσιο το 6ο για την οδό Επτανήσου.

Τώρα έχουν φυτρώσει πάρα πολλά καφενεία εκεί ,τέλος πάντων έζησα εκεί αφού ήταν του πατέρα μου το σπίτι, μετά παντρεύτηκα το 1954, πήγα δυο γωνίες παρακάτω έζησα και εκεί για 15 χρόνια με μια συνεχή νοσταλγία καθώς άρχισαν να χαλάνε τα πράγματα στην περιοχή να φυτρώνουνε οι πολυκατοικίες οι άχαρες και να γκρεμίζονται εικόνες στην ουσία όχι σπίτια, εικόνες που είχαμε επί χρόνια ενστερνιστεί και άρχισα να γκρινιάζω και να λέω: "Θεέ μου θα φύγω από εδώ θα πάω κάπου αλλού".

Επεισα τον απρόθυμο Αθω Δημουλά και πήραμε ένα δάνειο και πήραμε ένα διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή όπου ζούσε και ο γιος μου εκεί παντρεμένος.

Αγοράσαμε λοιπόν με κόπο και ένα δάνειο ένα σπίτι στην Αγία Παρασκευή και σε έξι μήνες ξαναμετακόμισα στην οδό Πυθίας 26. Είχα μάλιστα καταφύγει σε έναν γιατρό στην γειτονιά, ορθοπεδικό-ποιητή, τον Δημητρη Παπαδίτσα - ήταν στην οδό Πατησίων - του λέω: "Κάτι μου συμβαίνει έχει πλακωθεί η καρδιά μου..."

Μου λέει: "Τα πεύκα σε πειράζουν», τέλος πάντων, με πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια του Αθω Δημουλά μεταφέρθηκα πάλι στην οδό Πυθίας 26, ευφρόσυνα και ευδαίμων.

Εκείνος άπαξ και τον πήγα εκεί δεν είχε μεγάλη μανία, δεν άντεχε και τις μετακινήσεις δεν ήταν και της αντοχής άνθρωπος πάντα αλλά υπέκυψε αφού εγώ δεν ήμουν υποχωρητική κι έζησα αρκετά χρόνια ώσπου πριν εφτά χρόνια η κόρη μου αγόρασε ένα σπίτι, τρία σπίτια πιο κεί, από το πατρικό της Φαέθοντος δηλαδή, έμεινε εκεί οκτώ χρόνια, της ντάντεψα τα παιδιά της και αίφνης κατελήφθη κι αυτή από την μανία του προαστίου, έφυγε εντέλει και με πολύ λύπη το έζησα αυτό: συγχρόνως να εγκαταλείψω το συζυγικό μου σπίτι, διότι είχε πάρα πολλές σκάλες και όντως είχα μεγαλώσει πια αρκετά για να μην μπορώ να σαλτάρω.

Έτσι μεταφέρθηκα Φαέθοντος πάλι 26, γωνία Πυθίας. Επομένως η Πυθία δεν έφυγε από το οπτικό μου πεδίο και ζω τώρα εκεί όχι πάρα πολύ συμφιλιωμένη με την αλλαγή.

Τώρα όσοι αναρωτιούνται γιατί δεν ήθελα να φύγω...

Μα γιατί όλη μου η ζωή διεπράχθη σε αυτό το μέρος. Πουθενά αλλού. Ό,τι έζησα σημαντικό και δεν έζησα - και κακά και αρρώστιες και δυσάρεστα και εκπλήξεις - έγιναν σε αυτή την περίφημη Κυψέλη.

Θα πει κανείς, δεν έβλεπα τις παραμορφώσεις;

Ξέρετε, ο άνθρωπος έχει και μια φαντασία. Μπορούσε κανείς να γκρεμίζει τα εξαμβλώματα και να προκύπτουν από κάτω παλιές μορφές του τόπου. Νομίζω πως γεωγραφήθηκε αρκετά η αφοσίωσή μου στην Κυψέλη, αν έχετε κάτι άλλο ρωτήστε με...

Μην ξεχνάμε πως οι ξένοι που βρέθηκαν εδώ ήταν λόγω της φτώχειας των χωρών εκείνων. Ηλθαν να ζήσουν εδώ πέρα. Οι ξένοι (οι Αλβανοί τουλάχιστον) επιστρέφουν βέβαια στις πατρίδες τους. Το μόνο που κάνω για την Κυψέλη είναι να ζω ακόμη εκεί.

Θα πρέπει να το πούμε πάντως και αυτό, πρέπει να πω όμως ότι είναι και ένας συνεχής κίνδυνος, κινδυνεύουν οι ντόπιοι από κλοπές φοβερές ακόμη και στον δρόμο.

Σας λέω ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο πράγμα: Πυθίας 42 ήταν το πατρικό μου όπου ζει σε ένα διαμέρισμα η αδελφή μου. Δύο φορές την πήγαν στο νοσοκομείο, δύο φορές την παραμόρφωσε ένας έξω από το σπίτι διότι δεν έβρισκε τα κλειδιά για να μπει μέσα...

Την πρώτη φορά και εκείνη και τον άνδρα της επί δύο ώρες τους έκλεισαν το στόμα, τους έκλεισαν στο μπάνιο και έκλεβαν το σπίτι ανενόχλητοι.

Περιορισμένα περιστατικά ναι αλλά ο φόβος είναι απεριόριστος. Δεν θέλω να πω ότι οι ξένοι της Κυψέλης είναι και ληστές.

Πάντως εάν πάει κανείς στην πλατεία της Κυψέλης, δεν έχει χώρο να πατήσει. Στα δε παγκάκια κάθονται άνθρωποι ξένοι - πολύ φυσικό βέβαια πώς να περάσουν την ώρα τους - και παίζουν κάτι δικά τους χαρτιά και με χαρτάκια γεμίζει ο τόπος.

Βεβαίως οι Κυψελιώτες έχουν εκτοπιστεί, αυτό είναι μια πραγματικότητα, βεβαίως τους αγάπαμε τους ξένους αφού φύγαν από εκεί για έλθουν και να ζήσουν να δουλέψουν αλλά κάπως πρέπει να μοιραστούν οι χώροι.

Παίζαμε πεντόβολα ώρες ολόκληρες στα σκαλάκια του σπιτιού. Ητανε μια άλλη κατάσταση, την νοσταλγώ πάρα πολύ και δεν ξέρω αν αυτός είναι ο λόγος που δεν ακολούθησα την κόρη μου στο προάστιο ή απλά ο φόβος να προσαρμοστώ στο καινούριο.

Εγώ συνήθισα με τους ξένους, να ξυπνώ και να τους βλέπω. Έχω συναντήσει πολλούς μαύρους με καρότσια του σούπερ μάρκετ... έχει όμως κι έναν μόδιστρο πακιστανό η γειτονιά μου που δεν τον φτάνει κανείς στο διόρθωμα, Φαέθοντος βρίσκεται... και ανδρικά και γυναικεία.

Είναι περιοχή μετάβασης η Κυψέλη, όλοι σχεδόν έχουν ζήσει εδώ. Φιλόξενη περιοχή.

Μετάβασης, διότι κρίθηκε αυτομάτως επειδή ήταν προσιτή, δεν μπορούσαμε να πάμε στο Κολωνάκι.


Μακάρι να μην υπήρχε αυτό το θέμα της πείνας, μακάρι οι φυλές του κόσμου να ήταν ανακατωμένες, εδώ πια είναι ένα πρόβλημα πώς συντηρούνται αυτοί οι άνθρωποι.

Ευχαριστήθηκα πολύ σήμερα που ήμουν με τους Κυψελιώτες, πάρα πολύ».

======

Τα λόγια της Κικής Δημουλά στην εκδήλωση των Atenistas (κυρίως η αποστροφή για τα παγκάκια που είναι γεμάτα μετανάστες) συζητήθηκαν πολύ μετά την -πολύ χαλαρή απ' ό,τι φαίνεται- μεταφορά και δημοσιοποίησή τους στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Όταν βάλαμε το θέμα στο LIFO.gr μου έκανε εντύπωση πως οι περισσότεροι σχολιαστές την υποστήριξαν, δίνοντας τις δικές τους (απαλλακτικές) ερμηνείες για το τι είπε και πώς το είπε.

Είναι γεγονός ότι αν αυτά που γράφει (όπως τα γράφει) η Εφημερίδα των Συντακτών τα είχε πει πχ. η Βούλα Παπαχρήστου ή ο Notis Sfakianakis οι περισσότεροι θα ήταν έξαλλοι, ενώ τώρα η ποιήτρια αντιμετωπίστηκε με συμπάθεια, έως και κατανόηση. 

Έχει όντως μία διαφορά: όχι επειδή μιλάμε για την σπουδαιότερη ποιήτριά μας, αλλά επειδή πρόκειται για μια 82χρονη γυναίκα που νιώθει πλέον φόβο (άσχετη η εθνικότητά του) στην περιοχή που ζει εδώ και δεκαετίες και που δεν βρίσκει κάπου να καθίσει ή να βγει βόλτα. Κι όταν μιλώ για την ηλικία της ΔΕΝ υπονοώ τις αηδίες που διάβασα απ' το πρωί, αλλά το ότι η ζωή των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας σε μια αφιλόξενη πόλη είναι πολύ πιο δύσκολη, και συχνά τρομακτική, απ' ό,τι των νεότερων που με ευκολία κρίνουν. 

Τα προβλήματα εξαιτίας κάποιων ανθρώπων, Ελλήνων και μη, είναι υπαρκτά: ας μην απαιτούμε απ' τα δημόσια πρόσωπα να κρύβονται πίσω απ' το δάχτυλό τους και να υποκρίνονται, αλλά κι αυτά -κατά την ταπεινή μου γνώμη τουλάχιστον- ας προσέχουν τις διατυπώσεις για να μην παρερμηνεύονται. Η Χρυσή Αυγή περιμένει στη γωνία. Και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήδη πανυγυρίζει για τις δηλώσεις της Δημουλά (!). 

Το πιο εύστοχο σχόλιο νομίζω το έγραψε ο ein steppenwolf: 

Οι άνθρωποι της γενιάς της Κικής Δημουλά δεν είχαν ακόμη μάθει να εκφράζονται με πολιτικά ορθό τρόπο. Ίσως θα ήταν καλύτερα αν η Άννα Δαμιανίδη [της Εφημερίδας των Συντακτών] είχε προσπεράσει τη λανθασμένη και αφελή άποψη της ποιήτριας. Τώρα όσοι τη φθονούν βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν πάνω της το άχτι που έκρυβαν μέσα τους.

Από την άλλη ο Αύγουστος Κορτώ:

Μια διευκρίνιση. Πολλά λέγονται και γράφονται κάθε τόσο αναφορικά με απρόσεχτες, ατυχείς - ή και απολύτως βλακώδεις - δηλώσεις αναγνωρισμένων, κοσμοαγάπητων ή/και θεσμικών πνευματικών δημιουργών. Και υπάρχουν πολλοί που λένε "Έλα μωρέ, ας μη δίνουμε τόση σημασία σε μια παραδρομή του λόγου, τόσο σπουδαίο έργο έχει αφήσει ο Τάδε και ο Δείνα". Ωστόσο, όταν έχεις ασκηθεί στον γραπτό λόγο (και δη στον ποιητικό, που είναι ο πλέον αφαιρετικός και ως εκ τούτου απαιτητικός κι 'επικίνδυνος'), όταν οι λέξεις που έχεις λειάνει και συνταιριάξει κατά τρόπο θαυμαστό έχουν τύχει τόσης προσοχής και ανάλυσης, είναι αδικαιολόγητο να μεταχειρίζεσαι τις ίδιες λέξεις με απρονοησία, επιπολαιότητα (ή και καραμπινάτη γαϊδουριά) σαν τον πρωτάρη που δεν ξέρει πώς να χειριστεί ένα πανίσχυρο όπλο.

Πάντως την αρχική μου παγωμάρα και την μεγάλη απογοήτευσή που ένιωσα όταν διάβασα για το συμβάν ακολούθησε μια κάποια ανακούφιση, όταν διάβασα τι πραγματικά είχε πει αλλά και τι απάντησε η Δημουλά σε όσα της καταλογίστηκαν.

Μιλώντας τηλεφωνικά στον Δημήτρη Παπαδημητριάδη του maga.gr εξήγησε τη θέση της (αφήνοντας απέξω οποιαδήποτε αναφορά στην έννοια παγκάκι, πάντως).

Φωτογραφία: Φώτης Βαλλάτος / LIFO 

  

Μερικά μικρά αποσπάσματα από τη συνέντευξη (όλη είναι στο maga.gr)

   

"Δεν θα κάνω δήλωση να πείσω ότι δεν αποκάλεσα όλους τους κλέφτες δολοφόνους. Είπα μια περίπτωση που συνέβη μέσα στην οικογένειά μου και χρειάστηκε να φτάσουμε στο νοσοκομείο και εννοούσα πόσο τρόμο μου δημιουργεί αυτό το πράγμα."

"Δεν μπορώ εγώ να απολογηθώ για ό,τι συμβαίνει. Δεν είπα ότι βγήκα στην πόρτα μου και άκουσα ουρλιαχτά από μια γυναίκα που της είχαν αρπάξει τον σταυρό από τον λαιμό της. Είπα ότι η αδελφή μου ετών 70 και ο άντρας της ετών 75 δέχτηκαν επίθεση. Τους χτύπησε την πόρτα κάποιος, του άνοιξαν, μπήκαν δύο μέσα, τους φίμωσαν το στόμα, τους έκλεισαν στο μπάνιο και επί δυόμισυ ώρες ανενόχλητοι δεν άφησαν τίποτα. Ξάφρισαν όλο το σπίτι. Κατέθεσαν στην αστυνομία, ήρθαν οι αστυνομικοί και πήραν αποτυπώματα και φυσικά δεν έγινε τίποτα. Και τη δεύτερη φορά, ένας έξω από την πόρτα της αδελφής μου, επειδή δεν του έδωσε το κλειδί να μπει μέσα στο σπίτι της, την χτύπησε και πήγαμε στο νοσοκομείο."

"Μπήκα στον στόχο. Αρχίζω να αισθάνομαι ότι πρέπει να μεταναστεύσω σε άλλη χώρα. Μάλλον δεν με θέλει η Ελλάς εδώ πέρα, έτσι φαίνεται. Εγώ δεν έχω καμία σχέση με αυτές τις διαφορές των φυλών. Οι Πακιστανοί που βρίσκονται τουλάχιστον στα φανάρια θα μπορούσαν να έρθουν μάρτυρες υπερασπίσεώς μου. Λυπάμαι πάρα πολύ τους ανθρώπους που υποφέρουν. Δεν είμαι υποχρεωμένη, ως μη ρατσίστρια, να λυπάμαι και τους φονιάδες όμως. Δεν είμαι. Δεν έψεξα κανέναν, δεν κατηγόρησα κανέναν, δεν αντεπιτέθηκα σε αυτούς που μου επιτέθηκαν. Με συγχωρείτε που θυμώνω. Το λάθος μου είναι ότι πήγα σε αυτή την ιστορία της Κυψέλης. Τελικά πρέπει κανείς να κάθεται μέσα στο σπίτι του και να μην ομιλεί."

"Να ήξεραν από μέσα τους πόσο είμαι με το μέρος των μεταναστών. Να το ήξεραν μόνο. Είναι τρομακτική η κατάσταση. Η υποκρισία του ανθρώπου είναι άλλο πράγμα. Άλλο είναι η επίδειξη συμπόνοιας για τους αδυνάτους με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για ό,τι πιο ψεύτικο υπάρχει."

 "Τη Χρυσή Αυγή θα ήθελα να τη σκοτώσω γιατί σκοτώνει αυτούς τους ανθρώπους. Ειλικρινά σας λέω με πιάνει ρίγος που τη βλέπω. Εκεί ναι, θα μπορούσα να τους πυροβολήσω που επιτίθενται σε φτωχούς κακομοίρηδες. Άκουσα για το επιλεκτικό συσσίτιο. Μου σηκώθηκε η τρίχα. Και λένε ότι είμαι εγώ ρατσίστρια;"

79

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

15 σχόλια
Ο αντιρατσισμός έχει το νόημα να προστατεύει τους "Εβραίους" ή τους "μαύρους" κάθε εποχής και όχι να υπερασπίζεται εντέχνως τις κτηνώδικες επιθέσεις κατά γερόντων και ανήμπορων γενικά που έχουν γίνει ρουτίνα. Ούτε να εξαναγκάζει σε δήλωση μετανοίας μια γερόντισα επειδή ουσιαστικά διαμαρτυρήθηκε που δυο φορές χτύπησαν την επίσης ηλικιωμένη αδελφή της. Ούτε να λειτουργεί σαν αστυνομία σκέψης ή σα φίμωτρο. Αυτά (κι άλλα πολλά) δεν είναι αντιρατσισμός, είναι πολιτική ορθότης. Ένα άθλιο ιδεολόγημα δηλαδή, ασχέτως αν επαίρεται γι αυτό η κα Δαμιανίδη. Ε ο καθένας όπως νομίζει...
«Ο Κομαντάντε Μάρκος είναι γκέι στο Σαν Φρανσίσκο, μαύρος στη Νότια Αφρική, ασιάτης στην Ευρώπη, αναρχικός στην Ισπανία, Παλαιστίνιος στο Ισραήλ, γύφτος στην Πολωνία, ειρηνιστής στη Βοσνία, Εβραίος στη Γερμανία, μια γυναίκα μόνη στο Μετρό τα ξημερώματα, με άλλα λόγια ο Κομαντάτε Μάρκος είμαστε εμείς, το πρόσωπο του κάθε καταπιεσμένου ανθρώπου πάνω στον πλανήτη». Εάν ο Κομαντάντε Μάρκος ζούσε στην Κυψέλη, θα ήταν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ η κάθε γιαγιά που φοβάται να βγει απ' την πόρτα κι ο κάθε ξένος που τρέμει μην πέσει στους νεοναζί ή τους αστυνόμους. Διότι η γκετοποίηση και η παρακμή μιας γειτονιάς γεννά μόνο φόβο κι ο φόβος, απ' όπου κι αν προέρχεται, είναι η πηγή του φασισμού. Δεν είναι μόνο η βαρβαρότητα των νεοναζί και η αφέλεια των ψηφοφόρων τους που με τρομάζει. Είναι και η πρόστυχη υπόδειξη των καλοταϊσμένων Ρηγάδων, των δημοσιοτακτοποιημένων Συριζαίων (πρώην του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ Εσωτερικού και της Οικολογίας) και των... "λουλού αριστερών" (κατά το κανίς των σαλονιών) προς το πόπολο που κέντρου και των λαϊκών συνοικιών να πάψουν να διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της γειτονιάς τους. Από πότε η αριστερά (ως κοσμοθεωρία) υπερασπίζεται την γκετοποίηση και το στοίβαγμα, από πότε η αριστερά (ως πολιτική θεώρηση) αντιλαμβάνεται την εξαθλίωση ως πολιτικό μήνυμα; Πώς καταντήσαμε η "αριστερά" των πολιτικών μηχανικών, των αρχιτεκτόνων, των ιατρών και των δικηγόρων να προασπίζεται από τις... επάλξεις των ακριβών προαστίων τους κολασμένους τούτου του κόσμου; Τι έχεις να περιμένεις όταν το τελευταίο κοινοβουλευτικό ανάχωμα στον ναζισμό και στην ξενοφοβία είναι ο Γιώργος Πάντζας, ο Αλέξης Μητρόπουλος, οι πρώην εργατοπατέρες του ΠΑΣΟΚ και οι μέχρι πρότινος υπάλληλοι των κάθε λογής ΜΚΟ του Σημίτη και του Παπανδρέου;
Πέστα βρε Θάμυρις! Έχουμε πλέον χάσει την αίσθηση του μέτρου σ'αυτή τη χώρα. Ο φόβος και η ανασφάλεια είναι υπαρκτά φαινόμενα και δυστυχώς έχουν καταλήξει να θεωρούνται ρατσιστικές ή ξενοφοβικές υστερίες ενώ οι μόνοι κερδισμένοι από αυτή τη κατάσταση είναι οι κρετίνοι της Χρυσής Αυγής (και παράλληλα χαμένοι είναι και οι ιθαγενείς και οι αλλοδαποί). Επιτέλους ας καταλάβουμε ότι υπάρχουν ΜΕΓΑΛΑ προβλήματα που είναι αποτέλεσμα μιας ανεπαρκούς μεταναστευτικής πολιτικής.
Δηλαδή, αν πω “δεν αντέχω τις ξανθιές”, ή “δεν αντέχω τους πολιτικούς”, ή "δεν αντέχω τους παπάδες”, θα έχω κάνει παράπτωμα; Έχει καταστεί ιδιώνυμο αδίκημα η έκφραση απαρέσκειας προς “μετανάστες”; Θα έχουμε σε λίγο και μπάτσους της σκέψης μας, οργουελιανά thought controls ?Κακώς που απολογήθηκε. Και χειρότεροι αυτοί που της ζήτησαν να απολογηθεί.Ποιός είναι ο κύριος auguste corteau; Αυτά που λέει αναδίδουν ιεροεξεταστική και σταλινική μπόχα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και δε μπορούμε να απαιτούμε να συμμορφωθεί στα πιστεύω μας. Η άρνηση της πραγματικότητας είναι δείγμα ακραίου φανατισμού. Και ας σκεφτούν κάποιοι ότι είναι ασέβεια και ύβρις να ζητάει κανείς τα ρέστα από ανθρώπους 85 ετών.
Ασεβής υπήρξε η Δημουλά, όταν υπέγραφε το κατάπτυστο κείμενο στήριξης της κυβέρνησης Παπαδήμου. Πρώτα έφτυσε τους συμπατριώτες της και μετά πήρε η μπάλα και τους μετανάστες. Ας το πάρει απόφαση πως δε βρει θέση να κάτσει στο παγκάκι. Θα κάθομαι εγώ και μάλλον για πολύ καιρό. Το ζήτησε η ίδια, όταν έβαζε την υπογραφή της σε κείμενο που μου ζητούσε να καταλάβω την κρισιμότητα της κατάστασης και να μην έχω "λαϊκιστικές" απαιτήσεις. Είμαι άνεργη και άφραγκη, δεν έχω να μου κλέψουν τίποτα και δε φοβάμαι τους άλλους απόκληρους.
Μεγαλοποιείται μια κουβέντα που έγινε σε μια παρέα.Το θέμα στη πραγματικότητα δεν είναι οι μετανάστες αλλά ο φόβος και είναι υποκριτικό να παραγνωρίζεται.Όσοι μένουν σε αυτές τις περιοχές γνωρίζουν ότι υπάρχουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων οι οποίοι είναι άνεργοι, άστεγοι, φτωχοί, απελπισμένοι, κυνηγημένοι. Κάποιοι από αυτούς καταφεύγουν στη βία, δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Δεν είναι βίαιοι γιατί είναι μετανάστες, η εξαθλίωση είναι κακός σύμβουλος και η επιβίωση αρχέγονο ένστικτο.Η κατανόηση δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Όχι μόνο οι ηλικιωμένοι, οποιοσδήποτε έχει το αίσθημα της ανασφάλειας, δε μπορεί ένα ζεστό βράδυ του καλοκαιριού αμέριμνα να βγει και να αράξει σε ένα παγκάκι ή χαράματα να διασχίσει τους δρόμους για να πάει στη δουλειά του.Μορφώματα τύπου Χρυσής Αυγής επενδύουν στο φόβο και στο μίσος, στα κατώτερα ένστικτα για να παράγουν πολιτική και να έχουν λόγο ύπαρξης.Κάποιος που φοβάται γιατί το πρόβλημα της ανασφάλειας είναι υπαρκτό δεν είναι ρατσιστής απλώς περιγράφει αυτό που βιώνει.Τυγχάνει να λέγεται Κική Δημούλά και να μένει Κυψέλη, δεν είναι λόγος να τη φάμε ζωντανή.
"αυτό που είπε αρχικά αυθόρμητα" είναι αυτό που θυμόταν η Δαμιανίδη οτι είπε η Δημουλά. Το κείμενο του άρθρου είναι αυτό που πραγματικά άκουσε ο υπόλοιπος κόσμος.
Είναι κακό κάποιος να λέει οτι φοβάται? Ο πνευματικός άνθρωπος ακόμα και ο ποιητής είναι super ηρωας? 'Αλλο το μίσος και άλλο ο φόβος. Και εν τέλει αν κ'αποιος θέλει να κάτσει σε παγκάκια και αυτά είναι γεμάτα από 'Ελληνες ή Γερμανούς ή Αμερικανούς το ίδιο δε θα έλεγε? Ας μην τραγικοποιούμε τα πράγματα και λυπάμαι που από μια ατυχη δήλωση κρίνεται τόσο απόλυτα και αυστηρά ένας άνθρωπος όποιος και αν είναι αυτός.Μήπως και αυτο δεν είναι φασιστική συμπεριφορά?
Ελένη, συμφωνώ απολύτως, οπότε μόνο να προσθέσω και κάτι άλλο.Ζω στην Ουγγαρία και έχουμε „το ίδιο πρόβλημα με τα παγκάκια”. Απλά εδώ δεν κάθονται εκεί μετανάστες, αλλά άστεγοι. Γεννημένοι στην ίδια χώρα που σε κάποιο σημείο κατάντησαν σαν απόβλητοι της κοινωνίας. Ππου 10χιλιάδες άτομα μόνο στη πρωτεύουσα. Πολλοί σκέτα πλαγιάζουν στα ούρα τους μεθυσμένοι όπου να ναι…Σας λέω, το ίδιο πράγμα είναι. Οι κοινωνίες μας παράγουν αυτά τα προβλήματα μέσα σε πολλά χρόνια και πρέπει να εισαι πολύ παιδί για να πιστευεις ότι με επιπόλαιες δηλώσεις ή δράσεις πολιτικών κομμάτων θα εξαλειφθούν. Και πρέπει να είναι πολύ πολιτικοποιημένο πλέον το μυαλό σου να μην καταλαβαίνεις το φόβο του συνανθρώπου σου.
Αν οι δηλώσεις της Δημουλά ήταν άστοχες (δεν είμαι και σίγουρος 100%, πουθενά στο αρχικό άρθρο δεν υπάρχουν αυτούσιες, σε εισαγωγικά!), τότε το άρθρο της Δαμιανίδη ήταν τρείς λαλούν και δυό χορεύουν.Ρατσισμός είναι να προσάψεις σε μια εθνικότητα/ράτσα ότι είναι κακή απο τη φύση της.Ρατσισμός δέν είναι να πείς οτι τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι υψηλά στους μετανάστες (σε σχέση με τον αριθμό τους) και αυτό είναι πρόβλημα, ειδικά σε κάποιες περιοχές. Τότε και η στατιστικές αρχές είναι ρατσιστικές/ναζιστικές οργανώσεις αν το πάμε έτσι.Γι αυτό η πολιτική ορθότητα που ευαγγελίζεται η "δημοσιογράφος" είναι για τα μπάζα. Γιατί μόνο κατά τύχη μπορεί να είναι και (σκέτο) ορθή. Και όλους θα έπρεπε να τους απασχολεί τι είναι ορθό (σκέτο, χωρίς πάγο) και όχι τι είναι πολιτικά ορθό.Μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση θα μπορούσε να πάει κάπως έτσι:- Είναι όντος υψηλά τα ποσοστά εγκληματικότητας στους αλλοδαπούς και είναι αυτό πρόβλημα; NAI.- Είναι απο τη φύση τους εγκληματίες; OXI- Είναι όλοι έτσι; Φυσικά ΟΧΙ- Ευθύνονται που δεν υπάρχουν δουλειές; OXI, δεν υπάρχουν δουλειές γιατί χρεοκοπήσαμε και όλοι ψάχνονται να φύγουν, Έλληνες και μετανάστες!- Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό το πρόβλημα; Και κάπου εδώ μπορεί να αρχίσει σοβαρή συζήτηση...Τέλος το άρθρο της Άννας Δαμιανίδη ήταν απλά μια προσωπική επίθεση απο αρχή μέχρι τέλους. Προφανός δέν υπάρχει πάτος ούτε στην "δημοσιογραφία". Είναι δύσκολο να μην το δεί αυτό κάποιος, πρέπει να βλέπει ρατσιστές/σεξιστές κτλ και στον ύπνο του. Έτσι είναι όλα τα άρθρα στην εφημερίδα των συντακτών; Tότε και τα ψάρια θα έπρεπε να αρνηθούν να τυλιχτούν στην εφημερίδα.
Όσο αγνοούμε το πρόβλημα και κάνουμε εκ του ασφαλούς τους πολιτικά ορθούς κατηγορώντας αυτούς που το αντιμετωπίζουν ως 'ρατσιστές', τόσο αυτό θα μεγαλώνει και θα μας χτυπάει την πόρτα ολοένα και πιο απειλητικό. Έτσι έκανε η Αριστερά τόσα χρόνια και τώρα απορεί που η ΧΑ πήγε από το 0.1 στο 10%. Δεν γίνεται να φιλοξενήσουμε απεριόριστο αριθμό ανθρώπων, πόσο μάλλον εν καιρώ κρίσης. Απλά δεν γίνεται.
@Jean Tonic Φίλε/η μου, μην είσαι αφελής. Πιστεύεις ειλικρινά ότι κάποιοι απορούν (!!) με τα πσοσοστά της Χ.Α.; Μην τους υποτιμάς τόσο. Μπορεί η Χ.Α. να πήγε στο 10%, αλλά ταυτόχρονα οι ίδιοι πήγαν στον 20%. Τυχαίο; Δε νομίζω.Εδώ υπάρχουν ολόκληρες πολιτικές παρατάξεις που ελπίζουν να ανέβουν στην εξουσία για να απονείμουν ελληνική υπηκοότητα στους πάντες (και έτσι να εξασφαλίσουν ισόβια σίγουρη εκλογική πελατεία από τους «ελληνοποιηθέντες»). Εδώ υπάρχουν κάποιοι που σκέφτονται ότι χωρίς το φόβητρο της Χ.Α., οι ίδιοι θα ξαναγυρίσουν στο 0,5%: Έτσι όμως είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουν κανένα λόγο να δουν τα πράγματα αντικειμενικά. Και μαζί τους θα παρασέρνουν και καλοπροαίρετο κόσμο που έχει παραπλανηθεί από τη δημαγωγία τους.
Ό,τι λες ειδικά αν είναι grey area και χαρακτηρίζεται ξενοφοβικό, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου και σε ποιά χρονική περίΟδο το λες. Όσα είπε η Δημουλά, ήρθαν σε μια στιγμή που υπάρχει ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟΥ στην Ελλάδα. Ένας άνθρωπος που έχει γράψει τόσους στίχους για την ΑΓΑΠΗ είναι απαράδεκτο να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στη χώρα και να μιλά με τέτοια αφέλεια. Εγκληματική κιόλας. Έχει ευθύνη ως πνευματικό πρόσωπο που εμπνέει κόσμο. Όχι απλά επηρέαζει. Εμπνέει. Και αυτό έρχεται ενώ λίγες μέρες μονάχα πρίν μιλάγαμε για Μανωλάδες (talk about BAD timing).Μας ζητήθηκε Σφακιανάκηδες, Τράγκες να τους αντιμετωπίσουμε ως γραφικούς. Μας ζητήθηκε να βλέπουμε τις διακοπές του Κασιδιάρη με την Παπαχρήστου στο STAR ως μια lifestyle είδηση που δεν θα φέρει την καταστροφή. Μας ζητήθηκε να βλέπουμε "ανθρώπινες" συνεντεύξεις του Κασιδιάρη. Μας ζητήθηκε να βλέπουμε τον Μιχαλολιάκο να βγαίνει 2 φορές σε συνεντεύξεις λάδι και να λέμε δώσε τόπο στην οργή. Κακός χειρισμός. Μας ζητήθηκε να μην είμαστε αυστηροί με την Παπαχρήστου. Μην της καταστρέψουμε την καριέρα. Μας ζητήθηκε να μην είμαστε αυστηροί με τον Κατίδη. Παιδί είναι (20τόσο). Τώρα μας ζητούν να μην είμαστε αυστηροί με την Δημουλά. Είναι μεγάλη. Προσωπικά δεν αντέχω άλλο. Σαν άνθρωπος δεν αντέχω άλλο τόσο μίσος. Θέλω λίγη αγάπη στην κοινωνία. Όχι τόσο μίσος. Και το μίσος ανθρώπινο συναίσθημα είναι. Δεν είναι εξωγήινο. Και είναι εξέλιξη του φόβου. Ναι αλλά επιβαλλόμαστε στα συναισθήματά μας. Διαφορά να δώσουμε συγχωροχάρτι και στον παιδόφιλο. Και αυτός σε συναισθήματα ενέδωσε. Άρρωστα αλλά επίσης ανθρώπινα. Για τον Θεό δεν είναι ο 666 η Δημουλά. Δεν το ισχυρήστηκε κανένας. Και η κριτική που της ασκήθηκε δεν εμπεριήχε μίσος ή καν εμπάθεια άσε που σχεδόν δεν υπήρξε. Και φυσικά από ένα χοντρό σφάλμα δεν αναιρείται ό,τι έχει γράψει. Αλίμονο. Αλλά που να με πάρει, πάνε όλοι να της σβήσουν ακόμα και αυτό το ολίσθημα. ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ. Δεν το δέχονται. Θα γραφτούν τα πάντα. Στεναχωριέμαι. Και για τους ανθρώπους και για όλα όσα ζούμε και για το ότι χάθηκαν οι φωνές που δεν φοβούνται να κοντραριστούν ανοιχτά με το λάθος. Ακόμα και αν αυτό εκφράζεται από σημαντικά πρόσωπα. Ό,τι σχόλιο έχω διαβάσει από τον λογοτεχνικό κόσμο, είναι υπέρ της.Στα της απάντησής της (γιατί η κοροϊδία πρέπει να τελειώνει και αν θέλεις να λες την γνώμη σου να τη λες και να μην παίρνεις τίποτα πίσω).Αμυντική στάση και η απάντηση του πνευματικού ανθρώπου είναι ότι ΔΕΧΟΜΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ. ΘΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ. Παπαπαπαπα. Σαματάς. Προσπαθεί να τα μαζέψει, εγω δεν είμαι ρατσίστρια και μπλα μπλα μπλα. Αν παραποιήθηκαν δηλώσεις της και τελικά είναι αντίφα η Κική, να κάνει μήνυση τόσο στη Δαμιανίδη προσωπικά, όσο και στην Εφημερίδα των Συντακτών και να απαιτήσει ανάκληση του κειμένου, διόρθωση και δημόσια συγνώμη. Τόσο απλά. Ή τα είπες ή δεν τα είπες. Αν δεν τα είπες και έχουν αλλαχτεί ή είναι out of context υπάρχει νομική οδός. Όχι άλλα σουπα μούπες, δεν εννοούσα αυτό. Εγώ δεν το δέχομαι αυτό από τη Δημουλά. Γιατί η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ είναι... ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ. Ήξερες τι είπες, πως, που και πότε. Αν σου έριξαν λάσπη να αποκαταστήσεις την αλήθεια. Το χρωστάει όχι μόνο στον εαυτό της αλλά και σε εμάς τους αναγνώστες της εφημερίδας. Να ξέρουμε αν οι συντάκτες της μας κοροϊδεύουν. Δεν μπορείς να λες δεν τα είπα και να αφήνεις έκθετη την δημοσιογράφο έτσι απλά. Νομική οδός. ΥΓ. Πέταξε και ένα δεν σέβονται την ηλικία μου (Ε Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ)ΥΓ2. Πέταξε και ένα για νόμπελ
Πες τα χρυσόστομε. Φτάνει πια με τα σχόλια τα οποία ουτε υπερασπίζονται,ουτε και κατακρινουν. Ειναι μια γυναικα εκπαιδευμενη στον αφαιρετικο λόγο,μια γυναικα που καταφέρνει να εξηγεί σκέψεις ωρών σε δυο σειρές. Και λέει αυτα; Δεν έχει πάθει άνοια. Ουτε ξαφνικα απο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών έγινε η γιαγιά της γειτονιάς. Ρατσίστρια δε θα την πω,αλλα ξενοφοβική δυστυχώς ναι. ΥΓ:απορώ αν εκείνο το δάνειο που κόπιασε να πάρει για το σπίτι,το πήρε με τους ευνοϊκούς όρους που έχουν τα δυο παιδια της που διόρισε στην εθνική τράπεζα χωρίς να έχουν κανένα προσόν.
Αυτο που σκέφτηκα Αρη, το είπες σε 2 γραμμές, είναι μια 82χρονη γυναίκα. Η γιαγιά μου (85) θα έλεγε ακριβώς το ίδιο, σα να την ακούω.Γιατι κάποιοι θα άλλαζαν τις συνήθειες της, οποιοι και να ήταν.Αλλά αν πεινούσαν, πρώτη θά έτρεχε να τους βρει φαγητό, όπως και έχει κάνει.Εχω αηδιάσει σήμερα, απο ανθρώπους που την περίμεναν στη γωνία.Απο ανθρώπους που το παίζουν επαναστάτες,και διακυρρήτουν απο αμβωνες του fb μανιφέστα υπέρ της ανθρώπινης ισότητας και ζητούν την κεφαλή της Δημουλά επι πίνακι, αλλά εχουν βολέψει το μισό τους σόι.Και κανείς τους δεν έχει γράψει στίχους τόσο μεγαλειώδεις.Με έχουν αηδιάσει.Εκανε ένα λάθος.Είπε μια μεγάλη χοντράδα.Αλλά δεν ήμουν παρούσα για να ακούσω αν το είπε η Δημουλά κατ'αυτόν τον τρόπο και δεν ξέρω κατα πόσο πρέπει να πιστέψω ανθρώπους που το θυμήθηκαν 10 μέρες αργότερα.
Βρε miss L η γιαγιά σου δεν είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ούτε μια ποιήτρια που τα ποιήματά της έχουν διαβαστεί από χιλιάδες ανθρώπους. Και πιστεύω ότι και αυτοί που, όπως λες, ζήτησαν την κεφαλή της επί πίνακι το ίδιο και ίσως περισσότερο από σένα την αγαπάνε. Μπορεί και γι αυτόν τον λόγο να αντέδρασαν έτσι, δεν θα έπρεπε να σε αηδιάζει αυτό. Λογικό είναι κάποια πράγματα να σε πονάνε περισσότερο αν τα ακούς απ' τη Δημουλά παρά αν τα έλεγε ο Νότης, όπως είπε κι ο Άρης.
To ό,τι η κα Δημουλά ΔΕΝ είναι ρατσίστρια ,για μένα είναι μέσα στη σφαίρα του αυτονόητου.Το ο,τι στο χώρο που μένει αντιπετωπίζει,υπαρκτά προβλήματα,και μίλησε γι αυτά την καθιστά ειλικρινή,και διαβάζοντας και τις πρόσφατες εμπειρίες που είχε,και τη συναισθηματική φόρτιση που όλο αυτό της δημιούργησε,δεν γινόταν να μη μιλήσει.Το ό,τι η κα Δαμιανίδη επέλεξε να την εκθέσει με τον τρόπο που το έκανε για να κάνει εντύπωση είναι κάτι παραπάνω από προφανές στα δικά μου μάτια,πιθανότατα να μην την συμπαθεί κιόλας οπότε ευκαιρίας δοθείσης..Η απάντηση της ποιήτριας με κάλυψε πάντως.
Η κα Δαμιανίδη απομόνωσε ότι ήθελε για να δημιουργήσει ντόρο γύρω από το (ανύπαρκτο δημοσιογραφικά) άτομό της. Ότι επί λέξη είπε η ποιήτρια είναι εδώ και κλείνει στόματα μιλώντας με τον γλυκό τρόπο του πνεύματος αλλά και της ηλικίας της:
Χαίρομαι τουλάχιστον που δεν επέμεινε στο αρχικό της σχόλιο. Είναι λυπηρό η πνευματική ελίτ της χώρας να δίνει επιχειρήματα στους τραμπούκους της Χ.Α. η οποία, την επόμενη φορά που θα "καθαρίζει" τα παγκάκια απ' τους μετανάστες, θα επικαλείται την κα Δημουλά.
@Δον Ιδιώτης 7.5.2013 | 22:24 Δεν είναι λυπηρό ότι η πνευματική ελίτ της χώρας "δίνει επιχειρήματα στους τραμπούκους". Λυπηρό είναι ότι κάποια θέματα είναι ταμπού και δεν επιτρέπεται να τα αναφέρεις, διότι κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς ξενοφοβικός. Η συζήτηση περί εγκληματικότητας, παραβατικότητας, αποκλίνουσας/αντικοινωνικής συμπεριφοράς, κτλ των αλλοδαπών (όπως και των ημεδαπών ή οποιωνδήποτε άλλων) ΠΡΕΠΕΙ να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρού δημόσιου διαλόγου. Οι ρατσιστές δεν παίρνουν δύναμη από τη συζήτηση αυτή. Ίσα-ίσα, η ακροδεξιά παίρνει δύναμη από το στρουθοκαμηλισμό γύρω από υπαρκτά ζητήματα που συνδέονται με τη μετανάστευση. Με το να βγάζουμε τρελούς (και ρατσιστές) όσους τα βιώνουν καθημερινά, με το να λέμε ότι προβλήματα δεν υπάρχουν, με το να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί, τί καταφέρνουμε; Και δεν λύνουμε τίποτα, και νομιμοποιούμε τη Χ.Α. να πει: «έλα σε μένα φίλε μου, μόνο εγώ σε καταλαβαίνω».Επομένως, θέτουμε το πρόβλημα στη σωστή του βάση. Π.χ. δεν λέμε ότι οι αλλοδαποί δεν κλέβουν (!) Αλλά εξηγούμε ότι αλλοδαποί ναί μεν κλέβουν, αλλά το κάνουν γιατί πεινάνε – κι’ όχι διότι είναι υπάνθρωποι/ζώα, κτλ.
Δε θα μπορούσα να εκφράσω καλύτερα τις σκέψεις μου πάνω στο θέμα. Φόβος για σχολιασμό υπαρκτών προβλημάτων και δημοσιογραφία και αναδημοσιεύσεις επιπέδου gossip girl.
Σύμφωνοι, αν μιλάμε για μικροεγκλήματα. Αποδίδοντας όμως και τη βαριά εγκληματικότητα στην "πείνα", είναι σαν να λέμε ότι όσοι αλλοδαποί πεινάνε (πάμπολλοι) είναι ικανοί για δολοφονίες, ξυλοδαρμούς ηλικιωμένων και τέτοια αποτρόπαια. Κάτι, άλλωστε, που διαψεύδεται και από τα στοιχεία: Οι 39 Έλληνες που αναφέρεις πιο πάνω δεν πήγαν γενικά "από χέρι αλλοδαπού", αλλά κυρίως από συμμορίες βαλκανικής-ανατολικοευρωπαϊκής προέλευσης. Δεν φταίνε οι πεινασμένοι "τριτοκοσμικοί" για τέτοια εγκλήματα.
@Vangelis1972 Δεν διαφωνώ με όσα λες ούτε θεωρώ τη συζήτηση γύρω απ' το μεταναστευτικό ταμπού. Όμως όταν λες "μου τη δίνει οι μετανάστες να πιάνουν τα παγκάκια" είναι ένα ρατσιστικό σχόλιο. Και αυτό γιατί το να στη δίνει να πιάνουν τα παγκάκια οι μετανάστες προφανώς έρχεται σε αντιδιαστολή με το να τα πιάνουν οι έλληνες, οπότε δε στη δίνει. Αλλιώς αρκούσε να πεις μου τη δίνει τα παγκάκια να είναι πιασμένα. Αυτό είναι κοινή λογική. Κι εγώ δεν πιστεύω ότι είναι ρατσίστρια η Δημουλά αλλά ότι έκανε ένα ατυχές, ρατσιστικό σχόλιο.
@ Δον Ιδιώτης 8.5.2013 | 13:06 Από τα κατά καιρούς σχόλιά σου, συμπεραίνω ότι είσαι ευφυής άνθρωπος. Επομένως, θα πρέπει να καταβάλεις υπεράνθρωπη προσπάθεια για να μην αντιλαμβάνεσαι το προφανές: Το γεγονός ότι απαιτούμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων, δεν συνεπάγεται και ότι όλοι μας είμαστε οι ίδιοι. Ή ότι έχουμε τους ίδιους λόγους να γίνουμε εγκληματίες. Ή ότι έχουμε τους ίδιους λόγους να χέζουμε στην είσοδο της πολυκατοικίας του γείτονα ή καταλαμβάνουμε τα παγκάκια της πλατείας Κυψέλης (λέω εγώ τώρα ένα παράδειγμα). Εάν έχω σπίτι, και έχω τηλεόραση, και έχω PC με internet, και έχω στερεοφωνικό σύστημα, και έχω τουαλέτα, έχω και σοβαρές πιθανότητες να περνάω εκεί το χρόνο μου, να διασκεδάζω και να κάνω την ανάγκη μου. Και άν έχω σπίτι, πιθανότατα θα έχω και κρεβάτι, οπότε θα παίρνω εκεί τη μεσημεριανή σιέστα μου και θα κοιμάμαι εκεί τα βράδυα. Εάν είμαι άστεγος μετανάστης (ή ζω σε μία τρώγλη με άλλους 10) είναι λογικό να τη βγάζω ολημερίς στις πλατείες και να αφοδεύω στους θάμνους. Τοοοοόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουμε;;; Η διαπίστωση αυτού του προφανούς γεγονότος αποτελεί ρατσιστική αντιμετώπιση των συνανθρώπων μας;;; Από που κι' ως πού ρε φίλε;;; Πόσο περισσότερο θα πρέπει να τραυματιστεί η κοινωνική συνοχή της χώρας και πόσο περισσότερο πρέπει να πουσάρουμε την ακροδεξιά, και πόσο περισσότερο θα πρέπει να οδηγήσουμε την κοινωνία στην πόλωση, προτού μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα;;;