Σεισμός

Ένα συγκλονιστικό περιστατικό στο τρένο προς Αθήνα

Ένα συγκλονιστικό περιστατικό στο τρένο προς Αθήνα Facebook Twitter
64

Για την πρόσκαιρη οργή μιας κοινωνίας που σοκάρεται αλλά και ξεχνά με την ίδια ενοχλητική ευκολία έγραψα την περασμένη εβδομάδα στο «Σε πόσα δευτερόλεπτα θα έχουμε ξεχάσει τη Μανωλάδα;».

Μια κυρία ήρθε στα γραφεία μας και μας έφερε ένα γράμμα, στο οποίο περιγράφει ένα συγκλονιστικό περιστατικό που έζησε:

«Κύριε Δημοκίδη,

δεν θα ξεχάσω τη Μανωλάδα.

Κυριακή 14 Απριλίου, 18:25, ξεκίνησα από Χαλκίδα για Αθήνα.

Ώρα 19:40 περίπου το τρένο έκανε στάση στον σταθμό ΣΚΑ. Δίπλα στο β' βαγόνι στέκονταν χειρονομώντας καμιά 30ριά 25ρηδες, μαυροντυμένοι, με ξυρισμένα κεφάλια, μερικοί φορώντας κουκούλες, και χτυπούσαν τα τζάμια του βαγονιού φωνάζοντας συνθήματα. Οπαδοί κάποια ομάδας, είπε ένας νεαρός – εμένα μου φάνηκαν εκκολαπτόμενοι "κασιδιάρηδες".

Μπούκαραν στο τρένο (αλήθεια, γιατί άνοιξε ο οδηγός;), οι πολλοί σκόρπισαν στα πίσω βαγόνια, 8-10 μπήκαν στο δικό μου. Πλησίασαν δύο αλλοδαπούς, στάθηκαν δίπλα και πάνω τους και δύο θρασείς άρχισαν τις ερωτήσεις:

"Από πού είστε;" –"Έχετε χαρτιά;" – "Πού είναι;" – "Δείξε μού τα", λένε στον ένα (ποιον υποκαθιστούσαν εκείνη τη στιγμή;) – "Έχεις λεφτά;" –"Πόσα έχεις;" – "Άνοιξε το πορτοφόλι σου να δω".

Γύρισα πίσω κατατρομαγμένη και εκείνη τη στιγμή ο ένας άστραψε ένα ηχηρότατο χαστούκι στον ένα Πακιστανό και του πήρε 100 ευρώ που είχε μαζί του. Ο ξένος δεν έβγαλε κιχ όλο αυτό το διάστημα, παρέμεινε σκυφτός και ταπεινωμένος.

Σε μια ενστικτώδη κίνηση να τηλεφωνήσω, μου έκαναν νοήματα οι συνταξιδιώτες μου να σταματήσω γιατί "θα μας σπάσουν στο ξύλο". "Δεν τους είδατε;" μου είπαν. Ναι, είδα τη βία και τον φόβο ζωντανό μπροστά μου. Με συντριβή, ομολογώ, ζήτησα συγγνώμη από τους αλλοδαπούς και τους είπα πόσο λυπήθηκα, μόνο αυτό.

Κατεβαίνοντας στον Σταθμό Λαρίσης, ενημέρωσα τον οδηγό του τρένου για το γεγονός και φθάνοντας στο σπίτι μου η τηλεόραση μετέδιδε εικόνες από τη Μανωλάδα.

ΟΧΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ ΠΟΤΕ, γιατί οι "Μανωλάδες" έχουν τελικά πληθύνει επικίνδυνα.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, Χαρά. Τ.

ΥΓ.: Γιατί σας έγραψα γι' αυτό το περιστατικό, αφού ξέρω ότι δεν ωφελεί; Θέλω απλώς να καταθέσω την οργή αλλά και την ντροπή που ένιωσα, και συνάμα τον φόβο μου, αφού ήταν αδύνατο να τους εμποδίσω, και σκέφτομαι πόσο ευάλωτοι είμαστε στη βαρβαρότητα της βίας. ΟΧΙ, ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!»

====

Η σχεδόν ξεχασμένη τέχνη της γραφής

 

(ευχαριστώ θερμά την αναγνώστρια - ελπίζω το γράμμα της να εμπνεύσει και άλλους)

64

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
κλέφτες με τσαμπουκά και δολοφόνοι κατά συρροή αλλά το πιο ανησυχητικό είναι η δική μας στάση...ο φόβος που σκορπούν και καταφέρνουν να μας καθηλώνει...
Αν εμένα μου τύχαινε κάτι παρόμοιο θα είχα φρικάρει κανονικά. Καταλαβαίνω την κοπέλα που θέλησε να πάρει πάρει τηλέφωνο την αστυνομία αλλά αντίστοιχα περιστατικά συντελούνται καθημερινά. Δεν είναι μόνο η βία της Χ.Α. η μόνη βία, είναι και οι διάφοροι που αντιγράφουν αυτές τις μαφιόζικες πρακτικές και δρουν ανενόχλητοι τα βράδια. Πριν από λίγες μέρες, έγινα αυτόπτης μάρτυρας ενός περιστατικού που δύο νταγλαράδες με απειλητικό ύφος και στάση είχαν βάλει έναν ανθρωπάκο σε μια γωνία και τον εκφόβιζαν με λέξεις αλλά και με χαστούκια ότι άμα δεν τους πληρώσει (=μάλλον ήταν μέλη κυκλώματος παράνομου δανεισμού) θα τον θάψουν ζωντανό. Απέναντι ήταν κάποιοι θαμώνες σε ένα ουζερί και ούτε που έδειξαν να νοιάζονται καθόλου. Σε μια στιγμή ηρωισμού σταμάτησα και σκέφτηκα να τα βάλω μαζί τους αλλά ξεπρόβαλλε ένα κεφάλι από μια παρκαρισμένη μερσεντέ με φιμέ τζάμια και μου έκανε νόημα ότι θα με "καθαρίσει". Δεν ξέρω ειλικρινά αν ανήκαν στην Χ.Α. ή αν ήταν πληρωμένοι δολοφόνοι. Όσο η κρίση βαθαίνει, τόσο θα μεγαλώνει και η τάση των ανθρώπων για ξύλο και επίδειξη μαγκιάς στο όνομα της ξεπεσμένης τους ζωής. Δεν ξεχνώ την υπόθεση της Μανωλάδας αλλά ούτε καταπίνω 1 χρόνο μετά το γεγονός ότι χιλιάδες συμπολίτες επέλεξαν να ψηφίσουν όπως ψήφισαν και να δώσουν θέση σε ένα κόμμα στο κοινοβουλίο που ήξεραν τι αντιπροσώπευε. Ο κόσμος δεν είναι ρόδινα πλασμένος και η βία είναι ένα τσιγάρο που σιγοκαίει και δεν σβήνει ακόμα και αν πατήσουμε την γόπα με το πόδι στο έδαφος. Αντιθέτως, αναζωπυρώνεται και θεριεύει.
Καθηγητής/καθηγήτρια τους είστε? Μήπως να κάνετε κάτι για αυτό? Δουλειά σας δεν είναι μόνο να βγάζετε την ύλη και να τους προετοιμάζετε για πανελλήνιες...
Συμφωνώ απόλυτα..απλά το κράτος έχει εξοβελίσει το μάθημα "αγωγή του Πολίτη", αναθέτει το μάθημα της Ιστορίας σε άλλες "άσχετες" ειδικότητες για να συμπληρώσουν ωράριο και τέλος, σε ηλικία 17-18 ετών, πλέον, η πολιτική συνείδηση του νέου έχει ήδη διαμορφωθεί..Για να μην αναφέρω την άρνηση ορισμένων γονιών στη συμμετοχή των τέκνων τους στην γιορτή του Πολυτεχνείου γιατί "αυτοί τα φάγανε"..
συνεχιστε..συνεχιστε ορθια ζωα (συγνωμη ζωακια μου) να ψηφιζετε Χ.Α. για να δειξετε απλα την αγανακτηση σας....Δεν ειναι ενα ματσο τρελοι που τους ψηφισαν. Φιλοι και γνωστοι μας ειναι. Εμενα τουλαχιστον η μανα μιας συμμαθητριας της κορης μου, που την ειχα και για νορμαλ ανθρωπο.....ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ γιατι θα μας τσακισουν ολους!
Θεούλη μου (μέρες που είναι!) δε θέλω να φύγω απ' αυτή τη χώρα. Δε θέλω να ξαναρχίσω τη ζωή μου απ' την αρχή. Λατρεύω τη δουλειά μου, τους φίλους μου,ακόμα κι αυτό το "μπιπ" φως της πατρίδας μας!Όμως κάθε φορά που διαβάζω τέτοια κείμενα, νιώθω να μου δείχνουν την έξοδο! Μπράβο για την κυρία που αντέδρασε μ' αυτόν τον τρόπο και κατέγραψε το περιστατικό (φοβάμαι πως εγώ θα αντιδρούσα μέσα στο τρένο, θα με σάπιζαν στο ξύλο και θα στενοχωρούσα τους δικούς μου ανθρώπους!)Μπράβο και στη lifo που τα δημοσιεύει.Βρε παιδιά, είμαστε πολλοί, αυτοί είναι μειοψηφία, γιατί τους αφήνουμε να μας εξευτελίζουν στο σπίτι μας. Πότε, ρε γαμώτο, θα αρχίσουμε να αντιδράμε;;;
Είναι όμως άνθρωποι και έχουν δικαιώματα τα οποία όσοι καταπατούν πρέπει να τιμωρούνται.Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να βάζουμε ταμπέλες στους ανθρώπους.Λαθρομετανάστες...πρόσφυγες...αλλοδαποί..όπως και αν τους αποκαλέσουμε είναι άνθρωποι και κανενας δεν έχει το δικαίωμα να τους τρομοκρατεί,να τους κλέβει ή να τους χτυπάει.
Η unhcr έχει εκτείνει τη δικαιοδοσία της σε όποιον χρήζει προστασίας πέρα από την στενά ερμηνευόμενη έννοια του πρόσφυγα. Όσοι δικηγόροι γνωρίζουν δίκαιο ασύλου και μετανάστευσης γνωρίζουν επίσης ότι εμπίπτουν όλες αυτές οι περιπτώσεις στη δικαιοδοσία του unhcr. Τι ντροπή, τέτοια περιστατικά. Τι ντροπή να πληθαίνουν... Πολλά περιστατικά είναι παραβιάσεις του κοινού ποινικού δικαίου. Ας αρχίσουν να επεμβαίνουν εισαγγελείς συστηματικά, επί τέλους.
@Domn.Dim. 2.5.2013 | 19:04> Η unhcr έχει εκτείνει τη δικαιοδοσία της σε όποιον χρήζει προστασίας πέρα από την στενά ερμηνευόμενη έννοια του πρόσφυγα.Αν είναι έτσι, τότε αλλάζει το πράμα.
@Arc en ciel 1.5.2013 | 21:43> Είναι όμως άνθρωποι και έχουν δικαιώματα τα οποία όσοι καταπατούν πρέπει να τιμωρούνται.Φυσικά, αλλά αρμόδια για την προστασία τους δ̲ε̲ν̲ είναι η η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες!
Οι (φτωχοί) άνθρωποι είναι παράνομο να πηγαίνουν από τη μία χώρα στην άλλη... Από την άλλη το να μεταφέρει ένας κεφαλαιοκράτης τα εργοστάσια του στην Κίνα είναι τελείως νόμιμο!
Είναι νομικά εσφαλμένος. Μετανάστης είναι ο οικονομικός μετανάστης, με χαρτιά παραμονής πριν την είσοδό του στη χώρα. Ότι άλλο ανήκει σε άλλες κατηγορίες.