Η χειρότερη τραγωδία της χρονιάς στη Μεσόγειο - Φόβοι για δεκάδες νεκρούς μετανάστες

Η χειρότερη τραγωδία της χρονιάς στη Μεσόγειο - Φόβοι για δεκάδες νεκρούς μετανάστες Facebook Twitter
12

Οι οργανώσεις μιλάνε για το χειρότερο ναυάγιο της χρονιάς στη Μεσόγειο και φοβούνται πως οι νεκροί θα είναι δεκάδες, ίσως και πάνω από εκατό. Από 110 ως και 250 μετανάστες — κατά τις θεαματικά διαφορετικές εκτιμήσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από διαφορετικές πηγές — αγνοούνται μετά το ναυάγιο δεμένων μεταξύ τους πλεούμενων στη Μεσόγειο, ανοικτά της Λιβύης.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε την τραγωδία «τη χειρότερη» του είδους φέτος. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), άλλοι σχεδόν 150 από τους μετανάστες σε πλεούμενο στα ανοικτά της λιβυκής πόλης Χομς (δυτικά) διασώθηκαν.

Το λιβυκό ναυτικό, στο οποίο υπάγεται διοικητικά η ακτοφυλακή, ανακοίνωσε ότι θα οδηγηθούν σε κέντρα κράτησης παράτυπων μεταναστών — όπου επικρατούν συνθήκες τις οποίες επικρίνουν πολύ συχνά ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμοί.

Ο ΔΟΜ και το λιβυκό πολεμικό ναυτικό έδωσαν αρκετά διαφορετικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των αγνοουμένων και των διασωθέντων στα ανοικτά της Λιβύης, χώρας που παραμένει βυθισμένη στο χάος από το 2011, με τις αμείλικτες συγκρούσεις για την εξουσία να συνεχίζονται και ένοπλες ομάδες να προσπαθούν να επιβάλλουν η καθεμιά τον δικό της νόμο.

Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του γραφείου του ΔΟΜ στη Λιβύη, 145 μετανάστες διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Χομς, 120 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Ορισμένοι επιζήσαντες ανέφεραν πως ακόμη 150 μετανάστες επέβαιναν στο δικό τους πλεούμενο.

Ο Αγιούμπ Κάσεμ, εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης, από τη δική του πλευρά ανέφερε πως «διασώθηκαν 134 μετανάστες και ανασύρθηκε ένα πτώμα, ενώ άλλοι 115 μετανάστες αγνοούνται».

Στους διασωθέντες συγκαταλέγονται πολίτες της Ερυθραίας, του Σουδάν αλλά και Παλαιστίνιοι, που επρόκειτο να μεταφερθούν σε «κέντρα υποδοχής», πρόσθεσε.

Ένα κέντρο κράτησης στην Τατζούρα, στην Τρίπολη, που τελεί υπό πολιορκία από τον Απρίλιο, βομβαρδίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες μετανάστες.

Η ομάδα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) ωστόσο έκανε λόγο, επικαλούμενη επίσης μαρτυρίες ναυαγών που διασώθηκαν, ότι οι μετανάστες που είχαν επιβιβαστεί σε τρία πλεούμενα δεμένα ανάμεσά τους για να προσπαθήσουν να φθάσουν στις ακτές της Ιταλίας ήταν περίπου 400, κάτι που σημαίνει ότι αγνοούνται τουλάχιστον 250 άνθρωποι στη Μεσόγειο.

Ο Ζουλιάν Ρεκμάν, ο επικεφαλής της αποστολής των MSF για τη Λιβύη, που έχει την έδρα της στην Τύνιδα, ανέφερε ότι διασωθέντες είπαν πως αυτοί που τους βοήθησαν αρχικά ήταν ψαράδες, όχι η λιβυκή ακτοφυλακή.

«Οι άνθρωποι ήταν σε κατάσταση σοκ. Ένας άνδρας που τον έβγαλαν από το νερό ενώ πνιγόταν είδε όλη του την οικογένεια να χάνεται», δήλωσε και πρόσθεσε πως έχουν σωθεί ελάχιστα παιδιά: «Προφανώς, πολλά άλλα χάθηκαν».

Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο αυξάνει τον απολογισμό των θυμάτων στη Μεσόγειο φέτος σε πάνω από 600 νεκρούς και σημαίνει πως το 2019 οδεύει για γίνει η έκτη συναπτή χρονιά που θα καταγραφούν πάνω από 1.000 στο πλαίσιο της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Διεθνή
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΚΑΡΟΛΑΪΝ ΛΕΒΙΤ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Λευκός Οίκος: Αποχωρεί από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου η Κάρολαϊν Λέβιτ - Η ανάρτηση του Τραμπ

«Η Κάρολαϊν θα είναι πλέον μία από τις κορυφαίες εξωτερικές συμβούλους μου και μια επιδραστική φωνή μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα», ανέφερε - μεταξύ άλλων - ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ AIR FORCE ONE

Διεθνή / Reuters: Τι είδους απειλή οδήγησε τον Τραμπ να αλλάξει ξαφνικά αεροσκάφος κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Τουρκία

Ο Αμερικανός πρόεδρος μεταφέρθηκε διακριτικά από το Air Force One σε ένα μικρότερο και λιγότερο αναγνωρίσιμο αεροσκάφος έπειτα από οδηγία των Μυστικών Υπηρεσιών
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΗΝΥΣΗ SOCIAL MEDIA

Διεθνή / Μήνυση στον Τραμπ για την προσφορά των $100.000 τον μήνα για πρόωρη πρόσβαση στις αναρτήσεις του στο Truth Social

Στο επίκεντρο βρίσκεται το «Truth API», μια επί πληρωμή υπηρεσία δεδομένων που λανσαρίστηκε την 1η Αυγούστου από την Trump Media & Technology Group, την εταιρεία πίσω από το Truth Social
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

Διεθνή / Τουρκία: Ρούμπιο και Μπέσεντ παρέμειναν σε αεροσκάφος-δόλωμα όσο ο Τραμπ αποβιβαζόταν για λόγους ασφαλείας

Αφού ο Τραμπ επιβιβάστηκε στο Air Force One στις 8 Ιουλίου μαζί με τους δύο αξιωματούχους και μέλη του Τύπου, κρύφτηκε σε ένα όχημα τροφοδοσίας, προκειμένου να μεταφερθεί μυστικά σε στρατιωτικό αεροσκάφος
THE LIFO TEAM