ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Η Τερέζα Μέι αυξάνει τους μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους

Η Τερέζα Μέι αυξάνει τους μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους Facebook Twitter
1

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στην τελευταία της εξαγγελία σήμερα, ανακοίνωσε σήμερα αύξηση μισθών για ένα εκατομμύριο δημόσιους υπαλλήλους.

Οι δάσκαλοι, οι στρατιώτες, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι αστυνομικοί θα δουν τον μισθό τους να αυξάνεται φέτος με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τον πληθωρισμό, που σήμερα βρίσκεται στο 2%, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αυξήσεις θα ποικίλλουν ανάλογα με το επάγγελμα. Ένας μέσος εκπαιδευτικός θα λάβει αύξηση 2,75%, δηλαδή 1.000 στερλίνες τον χρόνο (1.115 ευρώ), ένας δεκανέας θα κερδίζει 2,9% περισσότερο, δηλαδή επιπλέον 995 λίρες τον χρόνο. Οι αστυνομικοί θα κερδίζουν 2,5%, δηλαδή έως 978 λίρες τον χρόνο επιπλέον και οι νοσοκομειακοί γιατροί 1.500 λίρες επιπλέον κατά μέσο όρο τον χρόνο (1.670 ευρώ).

Η κυβέρνηση κατάργησε στα τέλη του 2017 το όριο του 1% κατ' έτος που είχε επιβληθεί από το 2013 στις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι αποδοχές των οποίων είχαν παγώσει μεταξύ του 2010 και του 2012. Η κίνηση αυτή εντασσόταν στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας που εφάρμοσαν οι Συντηρητικοί όταν επέστρεψαν στην εξουσία το 2010, με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών έχει έκτοτε βελτιωθεί, με το δημόσιο έλλειμμα να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών για το τελευταίο δημοσιονομικό έτος 2018-19, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία ONS.

«Το 2017 δώσαμε τέλος στο όριο των μισθών στον δημόσιο τομέα και είμαι χαρούμενη που μπορούμε να πάμε πιο μακριά σήμερα δίνοντας μια αύξηση του μισθού πάνω από τον πληθωρισμό σχεδόν σε ένα εκατομμύριο αφοσιωμένους υπαλλήλους», εξήγησε η πρωθυπουργούς Τερέζα Μέι.

Πρόκειται για μια από τις τελευταίες ανακοινώσεις της Μέι, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη των βουλευτών για τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Ο υπουργός της επί των Οικονομικών, ο Φίλιπ Χάμοντ, επίσης ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει με αφορμή την αλλαγή στην πρωθυπουργία της χώρας.

Αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη έκπληξη, φαβορί για την πρωθυπουργία είναι ο Μπόρις Τζόνσον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
1

ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΑΣΜΟΙ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ επέστρεψε 81 δισ. δολάρια σε εταιρείες αφού οι δασμοί κρίθηκαν παράνομοι

Ο Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι οι δασμοί θα ενίσχυαν τη βιομηχανία, θα βελτίωναν τις εμπορικές συμφωνίες και θα μείωναν το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, κάτι που δεν συνέβη
THE LIFO TEAM
ΚΙΡ ΣΤΑΡΜΕΡ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΕΕ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / Βρετανία: Θα συμμετάσχει στο δανειακό πρόγραμμα της ΕΕ για την Ουκρανία

Η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε τη συμμετοχή της στο δάνειο, αφού το σχέδιο του Λονδίνου να ενταχθεί σε ένα ξεχωριστό ταμείο της ΕΕ ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας απέτυχε τον Νοέμβριο
THE LIFO TEAM