Νομίζω ότι αξίζει ένα μπράβο στην ΕΡΤ (και) για προχτές

Facebook Twitter
13

Το καλό να λέγεται.

Αν υπάρχει ένα τηλεοπτικό δικτυο που μοιάζει ακόμα ζωντανό και οσφρίζεται το τι συμβαίνει γύρω του, αυτό είναι σίγουρα η ΕΡΤ.

Όχι μόνο τώρα. Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. 

Κατά τη γνώμη μου, η αξιοποίηση του αρχείου σου είναι κάτι τόσο σημαντικό όσο είναι και η διαχείριση της καινούριας ύλης σου. Και εδώ δεν μιλάμε για το αρχείο της Λάιφο -που με χαρά διαπιστώνω κάθε φορά ότι είναι μεγάλο και αξιοποιείται σωστά σε κάθε σημαντική στιγμή- αλλά για τον τεράστιο θησαυρό της ΕΡΤ. 

Κάθε φορά, ας πούμε, που πεθαίνει κάποιος σπουδαίος, το ίδιο βράδυ βλέπουμε αρχειακές συνεντεύξεις του, ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, ταινίες ή συναυλίες, κάθε είδους σπάνιων εκπομπών. Τα αντανακλαστικά της ΕΡΤ είναι μοναδικά, όχι μόνο γιατί οι υπεύθυνοι του αρχείου της και του προγραμματισμού της είναι τόσο εύστοχοι (που είναι) αλλά επειδή είναι και οι μόνοι που νοιάζονται να είναι εύστοχοι. 

Κανένα ιδιωτικό κανάλι δεν θα μπει -ποτέ- στον κόπο να αλλάξει το πρόγραμμά του επειδή πέθανε ο Καστοριάδης ή ο Μητροπάνος, επειδή παραιτήθηκε ο Πάπας, επειδή ο Λάνθιμος κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ. "Στο δελτίο ειδήσεων και πολύ τους είναι", σκέφτονται στα ιδιωτικά μια και το μόνο που τους νοιάζει είναι να μείνουν ικανοποιημένοι οι διαφημιστές.

Όμως η ΕΡΤ, χωρίς να έχει την αγωνία του πρωταθλητισμού, και αδιαφορώντας για το πόσοι ξέρουν την Φρίντα Λιάπα ή τον Ηλία Πετρόπουλο ή τον Ζακ Ντεριντά, αδιαφορώντας για το πόσοι θα συντονιστούν για να δουν αφιερώματα με δυσάρεστες (ή ευχάριστες) αφορμές, προσαρμόζει το πρόγραμμά της με μια άνεση, δημιουργικότητα, αμεσότητα αλλά και ευελιξία που θυμίζει το Ίντερνετ. 

Και προχτές, με αφορμή τη δυσάρεστη επέτειο της επιβολής της δικτατορίας, η ΕΡΤ έβγαλε απ' το συρτάρι της ό,τι είχε και δεν είχε.

Αποδεικνύοντας πως Καλή Τηλεόραση δεν είναι τόσο να ανασύρεις απ' το χρονοντούλαπο της τηλεοπτικής σου ιστορίας τηλεπαιχνίδια τύπου Ρουκ Ζουκ (κι ας χρειάζεται κι αυτό πότε πότε) αλλά να πιάνεις τον παλμό της κάθε ημέρας και να τον παρουσιάζεις / αναλύεις στον τηλεθεατή με όποια -σπουδαία συνήθως- μέσα κατέχεις.

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

9 σχόλια
δε μπορώ να παρακολουθήσω το σκεπτικό ούτε του άρθρου ούτε των σχολιαστών. Αυτό το θέμα του 'ποιοτικού' να το κοιτάξετε λιγάκι. Γιατί όταν σε ένα κανάλι παίζει θεαματικότητα σε μονοψήφια και αναγκαστική εισφορά 100% των ηλεκτροδοτούμενων νοικοκυριών,υπάρχει χοντρό πρόβλημα (δεν αναφέρομαι σε τσιπροεξισώσεις τύπου ..ααααχ καημένε έλληνα νομίζεις δε πληρώνεις τα ιδιωτικά, από το γάλα μέχρι τον τουρκικο καφέ τα πληρώνεις κακόμοιρε..γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε Η ΕΡΤ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ άλλωστε.
αχ Μαρία μου 20.000.000 στην εκπαίδευση 98.000.000 στο ΜΕGΑ μου...ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ? θεαματικότητα..ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΜΕΤΡΑΕΙ .. μήπως αυτοί που μοιράζουν την διαφήμιση.. έτσι απλά ρωτάω.. η ΕΡΤ είναι περιουσία του Ελληνικού λαού ...ολων μας
Η φωτογραφία που σου ήρθε; Γράφεις και για παλιά τηλεόραση και μου ερχόταν συνέχεια στο μυαλό ο Batman με τον Adam West και τα "POW" "SMACK" "OOF" κλπ που πετάγονταν μπροστά στην οθόνη!
Πολύ σωστά. Εκτός των επετειακών αφιερωμάτων η ΕΡΤ είναι το μοναδικό κανάλι (μη συνδρομητικό) το οποίο σε καθημερινή βάση παρουσιάζει ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, Ελληνικών και ξένων παραγωγών. Θεωρώ την ΕΡΤ αρκετά παρεξηγημένη από το ευρύ τηλεοπτικό κοινό το οποίο τις περισσότερες φορές δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να την παρακολουθήσει, ασκώντας μονίμως αρνητική κριτική για κάτι που στην ουσία δεν γνωρίζει. Φοβάμαι πως το μεγαλύτερο ποσοστό τηλεθεατών αδυνατούν να παρακολουθήσουν κάποιες από τις αξιόλογες εκπομπές της ΕΡΤ, κυρίως λόγο κακής ευθυκρισίας και κάκιστης αισθητικής παιδείας. Ενδεικτικά αναφέρω κάποια αφιερώματα και ντοκιμαντέρ που έχουν προβληθεί και εκπομπές, κάποιες εκ των οποίων συνεχίζουν να προβάλλονται εβδομαδιαίως στην ΕΡΤ:"ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ""ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ""Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ""ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ""ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΒΡΑΔΙΑ""ΡΙΜΕΪΚ""MICROFILM""ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ""ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΜΙΑΣ ΕΠΤΑΕΤΙΑΣ" (ΧΟΥΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ)"Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ALLTOGETHERNOW""ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΤΡΥΦΩ, ΜΙΑ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ""ΟΤΑΝ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ""ΣΙΜΟΝ ΝΤΕ ΜΠΟΒΟΥΑΡ""Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων)""ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ""ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ" (ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ) ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗ"ΚΟΥΝΕΛΙ ΑΛΑ ΜΠΕΡΛΙΝ""ΟΔΥΝΗ - ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ""Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΕΖΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ""Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ NASA""1944 ΚΟΥΡΕΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΙΛΗ""«ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΤΡΥΓΟΝΙ» - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ"" ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ""ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ""ΣΤΑΝΙΣΛΑΦΣΚΙ"Και πολλά άλλα...
Συμφωνώ απόλυτα.Να προσθέσω απλώς ότι τα μόνα που γίνονται πρώτο θέμα στην ΕΡΤ είναι ο Λιάτσος κι οι συν αυτώ ρουσφετολόγοι κι όχι οι εξαιρετικές εκπομπές που αναφέρεις παραπάνω,κι αυτό είναι πολύ κρίμα (λόγω βέβαια και του επιπέδου του κοινού).
Οντως ετσι ειναι κ. Δημοκιδη. Ευτυχως που υπαρχει η ΕΡΤ και βλεπουμε φιλοσοφους, ποιητες, αξιολογους καλλιτεχνες, καλες ταινιες...Μια ευχη καντε μονο. Να μην σαρωθουν οι αξιοι παραγωγοι αυτων των προγραμματων απο τη νεοδημοκρατικη λαιλαπα, οπως εγινε με καλους δημοσιογραφους-σχολιαστες ειδησεων που αντικατασταθηκαν σε μια νυχτα, επειδη δεν ηταν αρεστοι στην κυβερνηση.Εχουμε βεβαια μια μικρη ελπιδα. Οτι επειδη οι κυβερνωντες απαξιουν να ασχοληθουν με τεχνη, πνευμα και γενικοτερα με οτιδηποτε ποιοτικο, θα τους αφησουν ησυχους!
ε ναι ρε συ. Η νεοδημοκρατική λαίλαπα είναι που την έφαγε την ΕΡΤ. Ευτυχώς το ποιοτικό ΠΑΣΟΚ (που καρεκλιάστηκε εκπαραθυρώνοντας την προηγούμενη νεοδημοκρατική λαίλαπα), αντέχει. Η ποιότητα και ο πολιτισμός παν' απ' όλα.