Ήταν αναμενόμενο από το συγκεκριμένο μέσο, αλλά ακόμα και για το Pitchfork –την παγκόσμια βίβλο της indie / hipster «ξινίλας»– μοιάζει ιδιαίτερα σκληρή η κριτική στο ντεμπούτο των Greta Van Fleet, το οποίο έλαβε βαθμολογία 1,6 (στα 10!) πριν από λίγο καιρό:

 

«Οι Greta Van Fleet ακούγονται σαν να έκαναν μπάφους ακριβώς μια φορά στη ζωή τους, κάλεσαν οι ίδιοι τους μπάτσους να τους συλλάβουν και μέχρι να συμβεί αυτό πρόλαβαν και ηχογράφησαν ένα άλμπουμ ως "φόρο τιμής" στους Led Zeppelin. Αυτά τα καημένα παιδιά από το Μίσιγκαν δεν συνειδητοποιούν καν ότι είναι μάλλον ένα αλγοριθμικό όνειρο πυρετού παρά μια πραγματική ροκ μπάντα...».

 

Δεν πρόκειται καν για κανιβαλισμό μιας φόρμουλας κλασικού ροκ, αλλά για ένα νέο υβρίδιο βαμπιρικής μπάντας που θέλει να ακούγεται σαν τους Zeppelin και το μόνο που απαιτεί από τον ακροατή είναι να ξεχάσει πώς ακούγονταν οι Zeppelin...

 

«... Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τα εκατομμύρια των οπαδών τους που σηκώνουν το χέρι με τον αναμμένο αναπτήρα ψηλά, δοξάζοντας ένα γκρουπ που μοιάζει να "διαβάζει" τα χειρότερα τραγούδια των Grand Funk Railroad σαν να είναι ιερές περγαμηνές... Δεν πρόκειται καν για κανιβαλισμό μιας φόρμουλας κλασικού ροκ, αλλά για ένα νέο υβρίδιο βαμπιρικής μπάντας που θέλει να ακούγεται σαν τους Zeppelin και το μόνο που απαιτεί από τον ακροατή είναι να ξεχάσει πώς ακούγονταν οι Zeppelin...»

 

Αξίζουν οι Greta Van Fleet τέτοιο μνημειώδες κράξιμο ή συμβαίνει επειδή είναι τόσο δημοφιλείς;
Ο καλός άνθρωπος Τομ Χανκς δηλώνει φαν πάντως

 

Δεν είναι μόνο του στο «κράξιμο» των τεσσάρων πιτσιρικάδων ηλικίας μεταξύ 19 και 21 χρονών (οι τρεις είναι αδέλφια, εκ των οποίων οι δύο δίδυμοι), το Pitchfork – αντιθέτως.

 

Οι περισσότεροι «ψαγμένοι» κριτικοί έχουν στηλιτεύσει αγρίως τον στείρο παλιοροκάδικο φετιχισμό της μπάντας που η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να σταθεί σε άλλους δημοφιλείς νοσταλγούς ενός ατόφιου ροκ ιδιώματος όπως οι Kings of Leon ή –πολύ περισσότερο– οι Black Keys. Και επίσης μοιάζουν μάλλον κωμικά –συγκριτικά με άλλες "cool", επιφανειακά έστω, μπάντες– τα μέλη της επί σκηνής με τη '70s αμφίεση και την «πριαπικού» τύπου (α λα Ρόμπερτ Πλαντ) παρουσία του τραγουδιστή τους.

 

Από την άλλη, μοιάζουν εύκολοι στόχοι για τόσο σκληρά λόγια. Παιδιά είναι στο φινάλε, και άμα ξεκινήσουμε να εγκαλούμε σύγχρονες μπάντες για ρετρο-φετιχισμό, θα ξημερωθούμε μετρώντας.

 

Όπως και να έχει, η μουσική βιομηχανία ξέρει να επιβραβεύει τη μαζική δημοτικότητα, όχι πια τόσο σε σχέση με τις πωλήσεις, όσο σε σχέση με τα κλικ και τα views, και γι' αυτό ίσως οι Greta Van Fleet είναι υποψήφιοι για τρία βραβεία Grammy –Καλύτερου Νέου Καλλιτέχνη, Καλύτερης Ροκ Performance και Καλύτερου Ροκ Άλμπουμ– στην τελετή απονομής που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή.

 

Είναι αρκετά πιθανό μάλιστα να σηκώσουν κάποιο ή και όλα από τα βραβεία αυτά. Και ακολούθως μπορούν να το γιορτάσουν με όσους μπάφους θέλουν.

 

 

Greta Van Fleet - When The Curtain Falls