Την παραδέχτηκα την Αννίτα

Facebook Twitter
46

 

Είναι ντροπή να βάλω βίντεο από την Αννίτα Πάνια; Λέμε όλοι, συνήθως: "Εκμεταλλεύται τους καθυστερημένους που πηγαίνουν στην εκπομπή της", "είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει στην ελληνική τηλεόραση" και τα λοιπά. 

Τα ξέρουμε - τα έχουν πει πολλές φορές οι σοβαροί και οι ανθρωπιστές. 

Κι όμως: όντας σε ένα μικρό ξενοδοχείο ενός νησιού (οι τηλεοράσεις στο δωμάτιο έπιαναν μόνο ΕΤ1, 2 και 3), είδα για μερικά δευτερόλεπτα στη ρεσεψιόν -όπου έπιαναν NOVA την εκπομπή της Αννίτας. 

Είχε την τηλεπαρουσιάστρια Νανά Καραγιάννη που δίνει μάχη με την νευρική ανορεξία. Η Νανά Καραγιάννη δεν κερδίζει τη μάχη, κι όμως φέρεται σαν η σπουδαία νικήτρια. Ακκίζεται χαρούμενη, πετάει τις ατάκες τη μία μετά την άλλη, απολαμβάνει την διασημότητα - κι όμως: Δεν βάζει κιλά, χαίρεται την φροντίδα όσων τη λυπούνται, κερδίζει αυτοπεποίθηση, και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια προς το [ας το πούμε κομψά, "ιατρικά προβλήματα"]. 

Είδα μόνο μερικά δευτερόλεπτα και σοκαρίστηκα. 

Όταν γύρισα στο σπίτι μου, στη Θεσσαλονίκη, έψαξα την εκπομπή. Και τη βρήκα.

Έχει πολύ ενδιαφέρον η συνέντευξη. 

Μετά τα πρώτα, αναγνωριστικά λεπτά, όπου η Νανά Καραγιάννη πούλησε το δράμα της στην Αννίτα (κι η Αννίτα την άκουγε αδιαμαρτύρητα), έγινε κάτι περίεργο - σχεδόν πρωτοφανές:

Η Αννίτα αρνήθηκε να υπομείνει τα ψέματα. Μπορούσε να την αφήσει να επαναλαμβάνει τα αυτοσαρκαστικά κλισέ της και τις διαβεβαιώσεις της ("είμαι καλά, μην ανησυχείτε για μένα") και τα δράματά της ("οι γονείς μού δεν με αγαπούσαν").

Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω - δεν θέλω να γίνω υπερβολικός εξυμνώντας την Πάνια για τη στάση της. Θεωρώ πάντως ότι όποιος δει ολόκληρα τα αποσπάσματα θα καταλάβει ότι η Πάνια δεν θέλησε να παραμυθιάσει την καλεσμένη της: της τα είπε χύμα και πολύ σωστά.

Ένας φίλος ψυχίατρος μού είπε ότι η Πάνια είπε ΧΟΝΤΡΑ όλα αυτά που θα εντόπιζε και θα έλεγε κι ένας ψυχίατρος. 

Είναι όντως σκληρά αυτά που της λέει. Την πιέζει μέχρι τέλους. Ξεσκεπάζει ΚΑΘΕ ψέμα της - και κάθε ψέμα που λέει στον εαυτό της. Σχεδόν με τη μαιευτική μέθοδο της βγάζει το ότι απολαμβάνει την ανορεξία της επειδή όλοι της δίνουν προσοχή ξαφνικά. Της απομυθοποίησε τους "φίλους" που έχει στο Facebook, με σκληρή γλώσσα. 

Άλλοι τηλεπαρουσιαστές έγλειψαν την Νανά Καραγιάννη: έκαναν ότι δήθεν την κατανόησαν, νοιάστηκαν γι' αυτήν, και έσκισαν σε τηλεθέαση αφήνοντας το "δράμα" να εξελιχθεί. Η Αννίτα Πάνια έκανε με τα κομματάκια την Καραγιάννη - και δικαίως. 

Ίσως η Καραγιάννη δεν καταλάβε τίποτα (εξάλλου σε κάθε στρίμωγμα αντιδρούσε με χιουμοριστική ετοιμολογία, με τα "ναι ναι ναι" της, προκειμένου να γλιτώσει και να πάνε παρακάτω την κουβέντα), όμως η no-bullshit στάση της Πάνια θα κάνει άλλους -τους ασθενείς αλλά και γενικότερα τους τηλεθεατές- να καταλάβουν πολλά. 

Είναι σπάνιο το να αντιμετωπίζεται σκληρά ένα σημαντικό θέμα όπως είναι η νευρική ανορεξία στην τηλεόραση. Η Αννίτα το είχε κι αυτή για τηλεθέαση, αλλά δεν άκουσε σιωπηλή ή δεν κούνησε μητρικά το κεφάλι, ξέροντας ότι ο -ψυχικά κυρίως- ασθενής καταφέρνει να βάζει απ' το ένα αυτί τις συγκινητικές εκκλήσεις και τις στοργικές συμβουλές, και να τις βγάζει απ' το άλλο.

Η Πάνια ξεφτίλισε την αλαζονεία του σκελετωμένου σώματος, ξεσκέπασε την ηδονή της διασημότητας λόγω ανορεξίας και δεν αποδέχτηκε τις (ψυχιατρικά κατανοητές) δικαιολογίες.

Δεν βοηθούν οι αγιογραφίες τέτοιων καλεσμένων μας -κυρίως όταν υπάρχουν εκατοντάδες κορίτσια που πεθαίνουν από νευρική ανορεξία- ούτε και η μη μου άπτου αντιμετώπισή τους. Η απομυθοποίηση του δράματος είναι θεμιτή - απ' όποιον, τελικά, κι αν γίνεται. 

===

Σχόλιο από τον/την G0g0land, με το οποίο συμφωνώ - ειδικά για όσα λέει για την Μαίρη Παπαγιαννίδου:

Όταν η Μαρία Παπαγιαννίδου έβγαινε στα κανάλια και έλεγε "δεν έχω τίποτα" και όλοι κουνούσαν το κεφάλι συγκαταβατικά αντί να της τρίψουν κατάμουτρα την επίσημη ιατρική θέση, καλλιεργούσαν ένα σύστημα τηλεθέασης με την "αιρετική άποψη" που έφερνε νούμερα και έθετε σε κίνδυνο την υγεία του κόσμου (και της ίδιας της Παπαγιαννίδου φυσικά). Η Παπαγιαννίδου τότε δεν είχε απέναντί της "ενοχλητικούς τσαμπουκάδες" αλλά "καλοπροαίρετους συνομιλητές" που της χάιδευαν τα αυτάκια, με αποτέλεσμα να είναι τώρα νεκρή.

Η Νανά Καραγιάννη μπορεί να παραδέχεται ανοιχτά ότι έχει πρόβλημα, αλλά κανείς δεν ξέρει αν όντως το παλεύει ή αν απλώς έχει μπει σε ένα τρυπάκι αυτοσυντήρησης μιας εικόνας που ξεκίνησε από κάτι άλλο και κάτεληξε εικονοκράχτης. Και μόνο το ότι ανεβάζει φωτογραφίες της στο facebook σε αυτά τα χάλια δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει το πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή της. Και πώς να το καταλάβει, όταν οι "φίλοι" της της αφήνουν σχόλια του στυλ "κούκλα" ενώ η ίδια είναι λες και την μάζεψαν απ' το Νταχάου, οι δε Ελεονόρες Μελέτες την καλούν και της κάνουν αφιερώματα με εικόνες και στιγμιότυπα από την "προ ανορεξίας" εποχή της ζωής της. Λες και δεν συμβαίνει τίποτα.

Από όλους όσους έχουν καλέσει την Καραγιάννη στην εκπομπή τους, η Πάνια ήταν η μόνη που με τον ενοχλητικό τσαμπουκά της δεν ήθελε να της χρυσώσει το χάπι αλλά να της τρίψει κατάμουτρα το πρόβλημά της, να την ξεμπροστιάσει, να την φέρει αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό. Το παραδέχτηκε και η ίδια: "αν δεν είχες το πρόβλημα δε θα σε καλούσα". Γιατί το έκανε; Γιατί η Καραγιάννη είναι ένα άτομο που μεγάλωσε στα μίντια, είναι γνωστή μέσα από την τηλεόραση, και είναι φυσικό να δραστηριοποιηθούν οι -ας πούμε- συνάδελφοί της όταν την βλέπουν να αργοπεθαίνει. Ταυτόχρονα δε αποτελεί ένα παράδειγμα παρόμοιων περιστατικών που δεν έχουν την τύχη να είναι γνωστά επειδή δεν έχουν κινηθεί στον χώρο των μίντια.

Εν κατακλείδι: όταν κάποιος έχει ένα πρόβλημα, ιδίως ψυχολογικής φύσεως, χίλιες φορές να είμαστε οι "αγενείς" που θα τον χαστουκίσουμε για να τον κάνουμε να ξυπνήσει, παρά να είμαστε οι κρύβουμε-το-πρόβλημα-κάτω-απ-το-χαλάκι ευγενείς.

46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
η συνεντευξη ειναι εμετική και εμπορικοτατη και δεν ειχε κανενα αποτέλεσμα για την Καραγιαννη. Απλά η Αννιτα πούλησε καλά αυτο που πουλάει πάντα..την ψευτομαγκιά και την και καλά γλώσσα του λαού...
Μια συνέντευξη-σεμινάριο για τον φον Τράγκα και τους ομοίους του, μπας και μάθουν ποιός είναι ρόλος του δημοσιογράφου σε τηλεοπτικές (και όχι μόνο) συνεντεύξεις. Δεν πιστεύω αυτό που γράφω, αλλά ΜΠΡΑΒΟ στην Αννίτα για το χειρισμό του όλου θέματος, αλλά και για την αυτοκριτική της στο τέλος.
η εκπομπή ήταν και είναι άθλια, απόλυτο σκουπίδι ένα κολοσσαίο. Λες και είχε η Πανιά την αρκούδα από τη μύτη και την έβαζε να πατάει κάρβουνα για να χορέψει. Η τύπισα έχει ανάγκη από ιατρική βοήθεια, όχι από συνεντεύξεις. Είτε την βρίζεις είτε την χαϊδεύεις είναι το ίδιο γι' αυτή, μακάρι να είχε έναν άνθρωπο να την αγαπάει πραγματικά να αφιερώσει ένα χρόνο από τη ζωή του να την παλέψει. πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχουν ούτε λεφτά για να κάνει θεραπεία. Φαντάζομαι οι γιατροί αφού έκαναν τη σχετική διαφήμιση σε άλλη εκπομπή με το θέμα, θα την έχουν παρατήσει τώρα. Γιατί έλεγαν ότι θα την παρακολουθούν και καλά! Όσο την καλούν σε τέτοιες εκπομπές τόσο θα χειροτερεύει (αν και δεν πάει άλλο χειρότερα μάλλον). Σιγά μην τους έκανε καλό αν την είδαν την εκπομπή κοπέλες με το ίδιο πρόβλημα. Μπορεί και να ταυτίστηκαν με την τύπισσα και να χειροτερεύσουν και αυτές! Ανακατώθηκα.
Θεωρώ ότι είναι καλό να λέμε τα πράγματα με τ όνομά τους και να μην κοροϊδευόμαστε. Για μένα είναι προφανές και αυτονόητο ότι αυτή η γυναίκα πεθαίνει γιατί διάβασε παρα πολλα γυναικεία περιοδικά οταν ήταν μικρή και το καψε το μηχανάκι. Δεν με αφορά καν αν η συγκεκριμένη θα γλιτώσει, της το εύχομαι. Αυτό που με ενοχλεί είναι οτι προωθείται από τα ηλίθια ελληνικά μήντια κ δημιουργεί αλυσιδωτές εσφαλμένες εντυπώσεις σε μυαλά που ακόμη πλάθονται.Η Αννίτα τα λεγε πάντα χύμα κ παρόλο που δεν την παρακολουθώ την παραδέχομαι και την εκτιμώ. Φαίνεται οτι με τοσα χρόνια εμπειρίας με τα σπάνια πουλιά εχει εξελιχθεί στο θέμα της ψυχολογίας! 'Ισως χάθηκε στο τρας τιβί, το πε και μόνη της αλλά δεν θεωρώ ότι εχει βλάψει περισσότερο από τη Μενεγάκη ή αλλες παρόμοιες που τάχα μου δεν κάνουν τρας τιβί.Τέλος ομολογώ οτι εφαγα το μεσημεριανό μου με περισσότερη όρεξη σήμερα;)
Πέρα από το γεγονός ότι είμαι Trashlover και μου λείπει που και που η εποχή του Je T' Aime και των Παρατράγουδων, την Ανίτα τη γουστάρω. Ναι το μπάζο που θα πάει για να τραγουδήσει και να χορέψει θα το κανιβαλίσει, ναι τον άνθρωπο που δεν είναι και πολύ στα καλά του θα τον εκμεταλλευτεί τηλεοπτικά δίνοντας του όμως και την προσοχή που ο ίδιος καλώς ή κακώς έχει ανάγκη και ναι τον άνθρωπο που πραγματικά έχει ανάγκη θα τον αντιμετωπίσει με την ευαισθησία και τη σκληρότητα που του πρέπει.
Απλά σοκαριστικό! Το θέαμα είναι τελείως αποκρουστικό, δεν το περίμενα να έχει γίνει ακόμα χειρότερα από ότι ήταν. Μοιάζει με νεκραναστημένη μούμια. Από τα αποσπάσματα και μόνο καταλαβαίνει κανείς ότι η γυναίκα αυτή όχι μόνο δεν έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημά της αλλά ότι δεν το θεωρεί καν πρόβλημα. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά δε βλέπω να γίνεται ποτέ καλά. Αν συνεχίζει να ζει στην άρνηση του προβλήματός της τότε θα καταλήξει δυστυχώς νεκρή. Κρίμα που ακόμα δεν το έχει καταλάβει αυτό, πολύ κρίμα.
Συμπληρώνω ότι προφανώς κανείς, μέχρι και την ώρα της εκπομπής, δεν προσπάθησε να την βοηθήσει να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα. Μάλλον λόγω του οίκτου που νοιώθουν της συμπεριφέρονται με το "γάντι" αλλά προσωπικά ο οίκτος είναι το τελευταίο συναίσθημα που θα ήθελα να νοιώθουν οι φίλοι μου για εμένα.
Ποτέ δεν σκέφτηκα πως η Αννίτα κοροιδεύει ή εκμεταλλεύεται τους καλεσμένους της, παρακολουθούσα τα παρατράγουδα με μεγάλη ευχαρίστηση, μαζί με τον πατέρα μου, που ήταν πολύ της λογοτεχνίας και μισούσε το Life style. Εγώ έβλεπα την Πανια να κοροιδεύει το status quo και να αποδεικνύει πως οι δηθεν εκμεταλλευόμενοι και καθυστερημένοι καλεσμένοι της όχι μόνο ειναι ανθρωποι της διπλανής πόρτας αλλά πολύ καλύτεροι από αυτούς που προβάλονταν από τα μμμ συνεχώς και βγάζανε του κόσμου τα λεφτά. Δεν αισθάνθηκα ποτέ πως μιλάει ειρωνικά στη γυναίκα μαραντόνα πχ και μάλιστα τον Κατέλη όλη μέρα κολαούζο τον είχε, ο οποιος ποτέ δεν ηταν ο αγαπημένος μου χαρακτήρας, τους συμπεριφερότανε ίσος προς ίσος ποτε δεν τους λυπήθηκε... Εσείς που την κράζετε δήθεν οτι ηταν εκμεταλλεύτρια μαλλον εκτός από υποκριτές είστε και θυματα του life style και της εικόνας και του status. Την κράζετε γιατί ξορκίζετε αυτό που σας φοβίζει, εκείνο που δεν θα θέλατε και δεν θα ανεχόσασταν δίπλα σας ποτέ, εκείνο που θα πιστεύατε, τρομάρα σας, μεσα στον μικρόκοσμο σας πως είστε και ανώτεροι του!Εγώ απτην Πανια κατάλαβα πολύ περισσότερα για την κοινωνία μου, και το ελληνικό τρας ειναι πολύ αξιόλογο, ανθρώπινο και ουσιώδες σε σχέση με της υπόλοιπης ελεεινοτάτης πολιτισμένης Ευρώπης.
Ανεξαρτήτως της άγαρμπης ή μη προσέγγισης της κ. Πάνια ήταν προφανώς καιρό να πει κάποιος τα πράγματα ίσα και σταράτα, κάτι που προφανώς δεν κάνουν οι "φίλοι" και γνωστοί της κ. Καραγιάννη. Θα έλεγα ότι με τον τρόπο της η κ. Πάνια στάθηκε με ουσιαστικό τρόπο σαν φίλη της, διότι ο καλός φίλος δεν προσέχει να κρύψει και να σκεπάσει το πρόβλημα. Αντιθέτως το αναδεικνύει και το επιδεικνύει σε όλες τους τις προεκτάσεις.Εύγε λοιπόν στην κ. Πάνια, όσο κι εάν οι προθέσεις της μπορεί να μην ήταν και τόσο αγαθές (βλ. τηλεθέαση), εύγε και στον κ. Δημοκίδη για το άρθρο.
Αυτοι οι ανθρωποι δεν προκειται να βαλουν στο μυαλο τους οτι εχουν προβλημα, οσο δεν τους δημιουργειται προβλημα.Τι θελω να πω. Το προβληματα που τους δημιουργουνται ειναι κυριως ιατρικης φυσεως, ομως ξεγελανε τον εαυτο τους σκεπτομενοι "μπρος στα καλη τι ειναι ο πονος". Οσο βρισκουν ρουχα στα μετρα τους (και μαλιστα οι πιο μεγαλοι και γνωστοι οικοι μοδας φτιαχνουνε ρουχα για αυτα τα σωματα, οποτε νιωθουνε ακομα πιο ομορφοι οι ανθρωποι αυτοι), οσο αποκτανε δημοσιοτητα, οσο δεν μενουνε στο περιθωριο, οσο δεν αντιμετωπιζουν κοινωνικο ρατσισμο (παντως οχι στο ιδιο ποσοστο με εναν παχυσαρκο), δεν καταλαβαινουν οτι εχουν προβλημα.Δεν λεω να μην τους βοηθαμε, ουτε να μην τους στηριζουμε. Απλα λεω οτι ειναι ευθυνη αυτων που δημιουργουν και αναπαραγουν τα λεγομενα "προτυπα ομορφιας" να τονιζουν ποσο ασχημη και επικινδυνη ειναι η ανορεξια, και οχι να το προωθουν. Να μην φτιαχνονται επωνυμα και ομορφα ρουχα για αυτους, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ γινεται για τους παχυσαρκους.Και οι δυο καταστασεις ειναι εξισου επικινδυνες, ομως μονο η μια απολαμβανει δημοσιοτητα, ενω η αλλη ρατσισμο.
Αρη σ' εκτιμώ και για να'μαι ειλικρινής εκπλήσσομαι μ' αυτό σου το άρθρο...Θεωρείς πραγματικά ότι ο υπεύθυνος και κατάλληλος χειρισμός ΔΗΜΟΣΙΑ για έναν άνθρωπο που είναι άρρωστος, είναι να τον φέρει κανείς (ξαναλέω ΔΗΜΟΣΙΑ) ενώπιον του προβλήματός του "χύμα και χωρίς να παραμυθιάσει"; Δουλειά του ψυχιάτρου είναι αυτή, στην ιδιωτικότητα του γραφείου του, ενδεχομένως και των δικών της ανθρώπων, στην ιδιωτικότητα του σπιτιού της, κι όχι της Πάνια. Κι αυτή δεν έκανε κάτι διαφορετικό απ' ό,τι κάνουν όλοι οι άλλοι με την Καραγιάννη, για χάρη της δημοσιότητας, η μόνη διαφορά είναι ότι αυτή έχει δικό της στυλάκι να το κάνει. Θα μου πεις, η ίδια η Καραγιάννη αυτοπροβάλλεται σε σχέση με το πρόβλημά της χρόνια τώρα. Με τη διαφορά ότι εκείνη όντως, έχει πρόβλημα. Και η Πάνια, χωρίς να διαφέρει απ' τους άλλους, το εκμεταλλεύτηκε με το δικό της τρόπο για τηλεθέαση.Ούτε είναι λύση να μην προβάλλεται το ζήτημα. Η ενημέρωση σιγά σιγά μπορεί να φέρει και την απενοχοποίηση που απαιτείται για να αποδεχτεί κανείς το θέμα του και ν' απευθυνθεί σε ψυχίατρο, ή έστω να συμβάλει στην απενοχοποίηση αυτή.Στους ανθρώπους που πάσχουν από ανορεξία η (νοσηρή) αυταρέσκεια και η αυτοκαταστροφή εναλλάσσονται και συνυπάρχουν. Και ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ αιτία της δεν είναι η εμμονή με το αδυνάτισμα για αισθητικούς λόγους, αλλά αυτή ακριβώς η αυτοκαταστροφή, που οφείλεται σε αίτια που ούτε μπορεί κανείς μας να βάλει με το νου του, τι άλυτα σοβαρά θέματα βασανίζουν καθένα απ' όσους πάσχουν από ανορεξία.Λοιπόν όχι, διαφωνώ κάθετα με το χειρισμό της Πάνια, δε συμφωνώ με το χάιδεμα που κάνουν άλλοι στην Καραγιάννη και αποτελούν το άλλο άκρο, θεωρώ όμως, πέρα από επικίνδυνο, και εξαιρετικά ανήθικο να στριμώχνεις δημόσια κάποιον για ένα πρόβλημα υγείας του, για να κάνεις νούμερα στην εκπομπούλα σου. [Σχόλιο Άρη: Σωστά όλα αυτά. Πήρα όμως ως δεδομένο ότι η Καραγιάννη πηγαίνει σε εκπομπές - και θεωρώ ότι ο τρόπος που το χειρίστηκε η Πάνια (που έτσι κι αλλιώς δε θα ωφελούσε την Καραγιάννη, σε ό,τι στυλ και να ήταν) θα ωφελήσει ομοιοπαθούντες και θα ευαισθητοποιήσει προς την σωστή κατεύθυνση -σε σχέση με τις εκπομπές της Τατιάνας κλπ.]
Εμένα μου φάνηκε ότι κατά κάποιο τρόπο η Αννίτα ήταν "διαβασμένη", ώστε να πάει τη συζήτηση εκεί που έπρεπε: ίσως είχε μιλήσει με κάποιο ψυχίατρο πρώτα, η τουλάχιστον με πρόσωπα που γνωρίζουν από κοντά την τωρινή κατάσταση της Καραγιάννη. Η καλεσμένη της προσπάθησε ανεπιτυχώς να καλύψει την ενόχλησή της για το "στρίμωγμα" με χαριτωμενιές, αλλά δυστυχώς νομίζω ότι δεν πτοήθηκε ιδιαίτερα.
Συμφωνώ μαζί σου και αν όντως συμβουλεύτηκε κάποιον ειδικό, είναι προς τιμήν της γιατί αφενός μπορεί να "εκμεταλλεύτηκε" το θέμα αλλά όχι τον άνθρωπο απέναντι της, χαιδεύοντας του τα αυτιά για το πόσο άρρωστος είναι και ήρωας που το παλεύει. Δυστυχώς, μετά από αυτό έχω και εγώ πειστεί ότι αυτή η κοπέλα ενδεχομένως καλύπτει κενά με την αρρώστια της, βρίσκει την αποδοχή και την υποστήριξη. Άλλωστε η ανορεξία είναι κυρίως ψυχολογική αρρώστια. Κάποιος πρέπει να την ταρακουνήσει,και καλό θα ήταν να είναι κάποιος από το περιβάλλον της και όχι από την τηλεόραση σαφώς (γιατί όλο αυτό δεν την αφήνει να ξεφύγει από αυτή τη κατάσταση). Είναι ένα άρρωστο κορίτσι και όλη αυτή η προβολή στο μυαλό της κάνει την κατάσταση της θετική. Βασικό γνώρισμα της ανορεξίας είναι ότι η παθούσα αρνείται αρχικά τη βοήθεια των γύρω της γιατί αισθάνεται ότι θέλουν το κακό της. Έτσι και αυτή, νιώθει πως θέλουν να την παχύνουν και αν το καταφέρουν, δεν θα ασχολείται κανείς μαζί της και δεν θα λαμβάνει την αγάπη που νομίζει ότι λαμβάνει. Καλό θα ήταν όσοι την αγαπάνε όντως, να την βοηθήσουν πιο έμπρακτα και κυρίως να την κάνουν να δει ότι χρειάζεται βοήθεια.
Συμφωνώ απόλυτα για το σχόλιο για το χειρισμό της Α. Πάνια. Τόσο ηθικά (ξεσκεπάζοντας bullshit ακκισμούς των 'φίλων' της Καραγιάννη), όσο και ψυχαναλυτικά (ορίζοντας τον ειρμό και το ρυθμό της συνέντευξης) στάθηκε άψογα. Εντυπωσιάστηκα και εγώ και μάλιστα το σχολίαζα το ίδιο βράδυ, λέγοντας πως εάν πολιτικά υπήρχε ανάλογος ερωτών στην τηλεόραση ίσως να είχαμε γλιτώσει νωρίτερα από πολλές νεοελληνικές παραισθήσεις.
Πραγματικά ευστοχα τα όσα γράφεις.Μετά την εμφάνιση της στην εκπομπή της Πάνια,διάβασα ένα σωρό άρθρα στο internet,για το ότι η Αννιτα την έβρισε,την εκμεταλλευτηκε,της μιλησε απαίσια..Μμμμ ναι.Χωρίς να ειμαι καμιά τυπισσα που δηλωνω φαν της Πανια και των εκπομπων της,μπορώ να πω οτι με τη δικη μου ματιά,της μίλησε πολύ σταράτα,πολύ χύμα,και οπως πολύ σωστά εγραψες,δεν "εγλυψε" όπως κάνουν οι περισσοτεροι παρουσιαστες σ'αυτο το χαζοκουτι που ονομαζεται TV.Πέρα απο όλα αυτά(κι ότι και να λέμε εμείς)αν η Νανά δεν αγαπήσει τον εαυτο της,και δεν θελήσει να τον κάνει καλά,τιποτα δε προκειται να συμβει..Ολα τα άλλα περιστασιακά ειναι,και τα σολαριουμ,και οι εμφανισεις στα μμε,και και και..
Πριν λίγο καιρό μου έδειξε η κόρη μου τις φωτογραφίες που ανεβάζει το κορίτσι αυτό στο facebook και τρόμαξα. Λυπάμαι πολύ που το λέω, αλλά ένας σκελετός είναι και μάλιστα μαυρισμένος, λόγω σολάριουμ. Και, αν είναι δυνατόν, της γράφανε διάφορα σχόλια του στυλ "πόσο καλά φαίνεσαι Νανά μου κλπ". Λέω στην κόρη μου γράψε της ότι δεν φαίνεται καθόλου καλά, είναι κρίμα να της λένε ψέματα και να την παραμυθιάζουν (εγώ δεν μπορούσα να της αφήσω σχόλιο, γιατί δεν έχω λογαριασμό στο facebook). Η κόρη μου όμως δεν ήθελε, λέει, να τη στενοχωρήσει και δεν της άφησε σχόλιο. Υ.Γ. Έχω προσέξει ότι και σε άλλες περιπτώσεις η Πάνια λέει αυτό που σκέφτεται, χωρίς, όμως, να γίνεται σκύλα.
Άρη, ο φίλος σου ψυχίατρος σωστά σου είπε ότι η πάνια "είπε ΧΟΝΤΡΑ όλα αυτά που θα εντόπιζε και θα έλεγε κι ένας ψυχίατρος"στο ΧΟΝΤΡΑ όμως υπάρχει όλη η ουσία. α) γιατί η πάνια ΔΕΝ είναι ψυχίατροςβ) γιατί ένας θεραπευτής/ψυχίατρος κτλ θα έκανε διάφορες παρεμβάσεις ως μέρος μιας θεραπευτικής διαδικασίας, σε βάθος χρόνου και όχι δημόσια. η νευρική ανορεξία είναι μια πολύ δύσκολη διαταραχή και οι εκ του προχείρου παρεμβάσεις μπορεί να αποβούν επικίνδυνες.
Συμφωνώ με το σχόλιο αλλά δεν νομίζω ότι η Πάνια αποπειράθηκε να κάνει την ψυχίατρο.Απλά προσπάθησε να περάσει κάτι διαφορετικό (καλό/κακό το κρίνει ο καθένας όπως επιλέγει) μέσα από την εκπομπή της από απλά μια δραματοποιημένη παρουσίαση της νευρικής ανορεξίας.
Το θέμα με την Αννίτα είναι ότι είναι μια πάρα πολύ έξυπνη γυναίκα που κάνει πάρα πολύ κακές εκπομπές.Και αυτό το λέω ως άτομο που τη γουστάρει και την πάει την Πάνια.Αλλά είναι κρίμα οι άνθρωποι με μυαλό να αναλώνονται στο trash συνέχεια και πάντα.
Αν κρατάω κάτι από τη συγκεκριμένη εκπομπή- πέραν αυτών που έγραψες- είναι ότι η Πάνια προσπάθησε να περάσει ένα μήνυμα σε όλους αυτούς τους "φιλους" που χαϊδεύουν τη Νανά Καραγιάννη, να σταματήσουν τις εκδηλώσεις λατρείας και να την αφήσουν στην ησυχία της να δει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημά της. Ιδανικά, θα ήθελε να της κλείσει το facebook.
Μπραβο τοτε στην Αννιτα που, εστω για μια φορα, εκανε σωστα τηδουλεια της. Ελπιζω να το συνεχισει και να εκτιμησει και η ιδια τον εαυτο της γιατι αυτη η εκπομπη-αρρωστια με την οποια βιοποριζεται, δεν βλεπεται.