ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

«Γιατί τα παιδιά μας είναι λυπημένα και τα Ελληνόπουλα χαμογελούν;»

«Γιατί τα παιδιά μας είναι λυπημένα και τα Ελληνόπουλα χαμογελούν;» Facebook Twitter
38

Η νέα μελέτη της UNICEF για τα παιδιά δείχνει ότι τα γερμανόπουλα είναι υποδειγματικά. Έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, καπνίζουν λιγότερο, έχουν λιγότερες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και πλέον η βία και οι ξυλοδαρμοί είναι κάτω από το μέσο όρο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Επιπλέον το κράτος στέκεται στο ύψος του, στις υποχρεώσεις προς τη γερμανική νεολαία.

 Όλα φαίνονται υπέροχα... «Και τότε, γιατί τα Ελληνόπουλα που είναι στον πάτο της έρευνας χαμογελούν περισσότερα και τα δικά μας παιδιά είναι λυπημένα;» απορεί η Die Welt.

Ο Hans Bertram, καθηγητής του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, μέλος της  UNICEF, συνοψίζει τα καλά νέα σε μια μάλλον ανησυχητική φράση: «Τα γερμανόπουλα με τη λύπη που δηλώνουν σε αυτή την έρευνα μαρτυρούν κάτι τρομακτικό το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε» λέει. «Υπάρχει μια έντονη αντίθεση ανάμεσα στις εξωτερικές συνθήκες, (δηλαδή μεταξύ της επιτυχίας, της εκπαίδευσης, της ευημερίας, της υγείας, της ασφάλειας) και της ευτυχίας στη ζωή.»

Κοιτώντας τη μελέτη, αυτό φαίνεται ξεκάθαρα: Ανάμεσα σε 29 χώρες η Γερμανία πέφτει στο νούμερο 22 της κλίμακας για την ευτυχία ενώ σε όλα τα άλλα είναι πολύ ψηλά. Πριν από μερικά χρόνια στην κλίμακα της ευτυχία τα γερμανόπουλα ήταν στη 12η θέση. Αντιθέτως, τα ελληνόπουλα, όπως και τα παιδιά από άλλες χώρες του νότου ενώ είναι πολύ χαμηλά στους τομείς όπου οι Γερμανοί πρωτεύουν, είναι μέσα στην ευτυχία.

Αυτό που συμπεραίνει ο καθηγητής είναι ότι «η ευημερία δεν μπορεί να είναι η βάση ή ακόμη και προϋπόθεση για μια ευτυχισμένη, ικανοποιητική ζωή.»

"Πολλά παιδιά και νέοι νιώθουν αποκλεισμένοι», λέει και μιλά για «μια μονόπλευρη εστίαση στην επίσημη απόδοση και την επιτυχία." Πολλά από τα κορίτσια και τα αγόρια έχουν την αίσθηση ότι είναι «χωρίς ελπίδα και προοπτική για ένα δίκαιο μερίδιο».

Οι Έλληνες και οι Ισπανοί νέοι χαμογελάνε πολύ περισσότερο, σημειώνει η εφημερίδα. «Οι Ισπανοί είναι 3οι στην κλίμακα της ευτυχίας, οι Έλληνες 5οι. Εννέα στα δέκα Ελληνόπουλα δηλώνουν ικανοποιημένα από τη ζωή τους, όπως και οι νέοι στην Ισπανία, παρά το ποσοστό ανεργίας.»

«Τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει αυτούς τους νέους χαρούμενους; Η μελέτη της είναι ασαφής», καταλήγει-μένοντας με την απορία- η Die Welt..

38

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ